2016. máj 15.

F1 Új csillag született - Verstappen nyerte a Spanyol Nagydíjat

írta: FormaNet
F1 Új csillag született - Verstappen nyerte a Spanyol Nagydíjat

Max Verstapen személyében új futamgyőztest avatott a királykategória Barcelonában. A holland tehetség első red bullos versenye után máris az F1 legfiatalabb győztesének mondhatja magát, miután fantasztikus versenyzéssel elsőként szelte át a célvonalat. Kimi Räikkönen sokáig próbálkozott megfogni Verstappent, végül be kellett érnie a második hellyel. Sebastian Vettel a dobogó harmadik fokára állhatott fel, a Mercedesek már az első körben kiestek.

verstappen_barcelona.JPG

A kvalifikáció után még úgy tűnt, hogy a szezon ötödik versenye is Lewis Hamilton és Nico Rosberg csatájáról fog szólni, ám végül egy izgalmas versenyt láthatott a spanyol közönség, ami ezúttal nem a Mercedesekről szólt…

A második helyről rajtoló Nico Rosberg az első kanyarban átvette a vezetést, a pole-ból induló Lewis Hamilton mögötte maradt, ám a két Mercedes nem lógott meg, sőt versenyük mindössze még három kanyarig tartott. A 3- kanyar után ugyanis a címvédő be akart bújni riválisa mellé, aki viszont kifelé szorította. Hamilton nem vette le a gázról a lábát, aminek következtében rácsúszott a fűre, megpörgött, és a forgó autó kilökte a másik Mercedest is. Mindketten a kavicságyba sodródtak, a biztonsági autó pedig behajtott. Az esetet a versenyirányítás majd a leintés után vizsgálja.

mercedes_barcelona.JPG

A SafetyCar mögött Daniel Ricciardo, Max Verstappen, Carlos Sainz, Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen, Valtteri Bottas, Sergio Pérez, Jenson Button, Fernando Alonso és Romain Grosjean volt a pontszerzők sorrendje.

A negyedik körben újraindult a Spanyol Nagydíj, a Ferrarik pedig megkezdték a csatát Sainz ellen. Vettel a 8. körben, Räikkönen pedig két körrel később, a célegyenes végén hagyta ott a Toro Rossót, és eredt a két Red Bull után.

Nagyjából ekkor kezdődtek meg az első boxkiállások. Az élmenők közül legkésőbb Vettel váltott. A német a 16. kör végén kapta meg a közepes Pirelliket, és ugyanúgy Ricciardo és Verstappen mögé érkezett vissza, négy másodperces hátrányban az éllovastól. Räikkönen is maradt a negyedik, Bottas azonban a kiállásnál átugrotta Sainzt. Mögöttük Pérez, Button, Alonso és Massa következett.

A négyszeres bajnok a következő körökben felzárkózott Verstappenre, közben egy újabb kiesője lett a barcelonai futamnak. Nico Hülkenberg autója füstölögve lehúzódott a bukótérbe. A 23. körre az első három pilóta már nagyon közel volt egymáshoz, ám csata helyett kerékcsere taktikák következtek.

Először a 28. körben Ricciardót hívta be csapata, majd erre reagált a Ferrari is német pilótájukkal, miközben Verstappen és Räikkönen tovább kint maradt a 35-36. körig. Mindketten közepes keverékeket kaptak, míg a korábban váltó csapattársaik lágyakon folytatták. Vettel azonban nem tudott sok mindent kezdeni vele, ugyanis nyolc kör után újra behajtott, immár ő is közepes gumikért. Ezzel pozíciót is veszített, és negyedik helyre tért vissza Ricciardo, Verstappen és finn csapattársa mögé.

Hátrébb azért egy-két csata is kialakult, például a két Haas versenyző között, illetve a Sauberek között is, már a pontszerző helyeken kívül.

A 44. körben Ricciardo is megkata a közepes Pirelliket, ami után Vettel mögé érkezett vissza, de jó pár körrel frissebb abroncsokon.

20 körrel a leintés előtt Räikkönen már majdnem DRS távolságon belül volt az élen autózó Verstappenhez képest, miközben Alonso pontszerző helyen kénytelen volt feladni futamát műszaki probléma miatt.

alonso_barcelona.JPG

Az ötvenedik körre Kimi már a Red Bull nyakán loholt, míg egyel hátrébb Ricciardo közelített egykori csapattársához. A hajrában lélegzetelállító pillanatok következtek, Verstappen jól kezelte a nyomást, és egy ideig Vettel is tartotta harmadik helyét. Az 59. körben aztán Ricciardo támadást indított a célegyenes végén, és hatalmas kerék- kerék elleni küzdelem alakult ki. A Ferrari német versenyzőjének végül sikerült megmentenie pozícióját, és bár Ricciardo még próbálkozott, de sikertelenül. Ráadásul másfél körrel a leintés előtt bal hátsó defektet kapott. A negyedik helyét így is megtartotta. Räikkönen szintén nem bírt Verstappennel, aki élete első diadalát ünnepelhette a dobogón.

Ötödik helyen Bottas ért célba, majd hatodikként következett hazai pályáján Sainz, eddigi legjobb F1-es eredményével. A hetedik hely Pérezé lett, mögötte Massa, Button és Kvjat ért be pontszerző helyeken. 

A széria új futamgyőztese alig akarta elhinni ami történt ma vele, a ferrarisok viszont meglehetősen csalódottan nyilatkoztak. Természetesen nagyon sportszerűen Kimi és Vettel is gratulált a hollandnak. 

Spanyol Nagydíj végeredménye:

         Versenyző              Csapat Idő/Hátrány      
1 Max Verstappen Red Bull/Renault 1h41m40.017s
2 Kimi Raikkonen Ferrari 0.616s
3 Sebastian Vettel Ferrari 5.581s
4 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 43.950s
5 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 45.271s
6 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1m01.395s
7 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m19.538s
8 Felipe Massa Williams/Mercedes 1m20.707s
9 Jenson Button McLaren/Honda 1 kör
10 Daniil Kvyat Toro Rosso/Ferrari 1 kör
11 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1 kör
12 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 kör
13 Jolyon Palmer Renault 1 kör 
14 Kevin Magnussen Renault 1 kör
15 Felipe Nasr Sauber/Ferrari 1 kör
16 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 1 kör
17 Rio Haryanto Manor/Mercedes 1 kör
- Romain Grosjean Haas/Ferrari kiesett
- Fernando Alonso McLaren/Honda kiesett
- Nico Hulkenberg Force India/Mercedes kiesett
- Lewis Hamilton Mercedes kiesett
- Nico Rosberg Mercedes kiesett 

Világbajnokság állása 

       Versenyzők Pont
1 Nico Rosberg 100
2 Kimi Raikkonen 61
3 Lewis Hamilton 57
4 Sebastian Vettel 48
5 Daniel Ricciardo 48
6 Max Verstappen 38
7 Felipe Massa 36
8 Valtteri Bottas 29
9 Daniil Kvyat 22
10 Romain Grosjean 22
11 Carlos Sainz 12
12 Fernando Alonso 8
13 Sergio Perez 8
14 Kevin Magnussen 6
15 Nico Hulkenberg 6
16 Jenson Button 3
17 Stoffel Vandoorne 1
18 Jolyon Palmer 0
19 Esteban Gutierrez 0
20 Marcus Ericsson 0
21 Pascal Wehrlein 0
22 Felipe Nasr 0
23 Rio Haryanto 0
          Konstruktőrök Pont
1 Mercedes 157
2 Ferrari 109
3 Red Bull/Renault 94
4 Williams/Mercedes 65
5 Toro Rosso/Ferrari 26
6 Haas/Ferrari 22
7 Force India/Mercedes 14
8 McLaren/Honda 12
9 Renault 6
10 Sauber/Ferrari 0
11 Manor/Mercedes 0

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

barcelona f1 forma-1 red bull futam spanyol nagydíj formula-1 max verstapen