2016. máj 29.

F1 Hamilton behúzta idei első győzelmét

írta: FormaNet
F1 Hamilton behúzta idei első győzelmét

Lewis Hamilton idei első futamgyőzelmét ünnepelhette Moncóban, miután bevállalós és kockázatos gumitaktikával és kemény védekezéssel sikerült maga mögött tartania Daniel Ricciardót. A Red Bull ausztrál versenyzője egy második helynek örülhetett, harmadikként pedig a force indiás Sergio Pérezt intette le a kockás zászló.

hamilton_monaco.JPG

Eső miatt a biztonsági autó mögött indult el a 78 körös Monacói Nagydíj, melynek első helyéről Daniel Ricciardo indulhatott, élete első F1-es pole-jának köszönhetően. Mögötte a két Mercedes, majd Sebastian Vettel és Nico Hülkenberg sorakozott fel. Kimi Räikkönen egy öt rajthelyes büntetés miatt csak a 11. helyről kezdhette meg a versenyt, Max Verstappen és Felipe Nasr pedig a bokszból indult. A top10-ben rajtolt a két Toro Rosso is, ám Danyiil Kvjat gyorsan a mezőny végére került, miután probléma adódott autójával, és vissza kellett hajtania csapatához.

Hét kör után engedte el a SafetyCar a mezőnyt, de sokáig nem autózhattak szabadon a pilóták, mert a renault-s Jolyon Palmer összetörte kocsiját az 1-es kanyarnál. Még az extrém esőgumikon is felúszott alatta a Renault, miközben éppen csapattársa, Kevin Magnussen köztes abroncsokra váltott. A virtuális safetycar közben többen is követték Magnussen példáját, és kockáztattak.

A 10. körben újra szabad utat kaptak a versenyzők – Ricciardo maradt az élen, Rosberget viszont Hamilton támadta. Hátrébb máris újabb áldozatot szedett a szűk pálya, méghozzá Räikkönent, aki szintén megcsúszott és a korlátnak koccant a Loewsben. A finn versenye itt véget is ért.

Az élmezőnyből a negyedik helyen autózó Vettel váltott először intermediate Pirellikre, amivel a 11. helyre esett vissza, de előtte még mindenki esőgumikon volt. Hamiltonnak végül nem kellett csatáznia a második helyért, Rosberg ugyanis elengedte a 16. körben. Később a Mercedes megerősítette, hogy csapatutasításra. A brit egyébként egyértelműen gyorsabb volt csapattársánál. A 23. körben Hamilton élre állt, amikor Ricciardo gumit cserélt, sőt eztán még jó néhány körön keresztül tartotta maga mögött eső gumikon a gyorsabb ausztrál, ugyanis ők már a slickekre vártak.

A 30. körben először Marcus Ericsson váltott szárazpályás gumikra, majd a következő körben többen is – köztük Hamilton – behajtottak slickekért. A Red Bull egy körrel később hívta be a Mercedest üldöző versenyzőjét, aki nagyon sok időt veszített, ugyanis a gumik még nem érkeztek ki, amikor odaért. A két élmenő ás taktikán volt – amíg Hamilton ultralágy keverékeket kapott, addig üldözője szuperlágyakon folytatta versenyét.

Közben újabb kiesői lettek a futamnak: Magnussen és Kvjat egymással csatáztak és ütköztek, Verstappen pedig ismét saját erőből törte össze kocsiját, megint a Masanet kanyarnál.

Miután mindenki slickekre váltott, Hamilton, Ricciardo és a lágy Pirelliken autózó Pérez volt a dobogósok sorrendje, majd Vettel, Alonso és Rosberg triója következett. A pontszerző helyek utolsó négy helyén Hülkenberg, Sainz, Button és Massa sorrend alakult ki.

Ricciardo jó ideig keményen támadott a győzelemért, de az 50. körben újabb virtuális safetycar hátráltatta. Ezúttal a két Sauber talált egymásra, és nem lett jó vége a csatának. A csapat nem sokkal előtte arra kérte Felipe Nasrt, hogy engedje el a csapattársát, Marcus Ericssont, de ő nem engedelmeskedett, és védekezett a támadó Ericsson ellen. Ennek eredménye további két kieső volt.

Néhány kör múlva Rosberg megbirkózott Alonsóval, de kanyarlevágás miatt vissza kellett engednie maga elé a McLarent, így maradt a hatodik helyen. Előttük Vettel is üldözőbe vette Pérezt, illetve Ricciardo tovább loholt Hamilton nyomába, de komoly támadásra nem volt lehetősége. A hajrában már nem is tudott lépést tartani a címvédővel, akinek autóján meglepően jól működtek az új, ultralágy keverékek. Vettel szintén nem bírt Pérezzel, és Rosberg is maradt Alonso mögött, ráadásul az utolsó körben újra eleredt az eső, és a leintés előtti pillanatokban Hülkenberg megelőzte mercedeses honfitársát. Rosberg így hetedikként ért be a célba, mögötte Sainz, Button és Massa szerzett még pontot Monacóban. 

Hamilton 44. F1-es diadalát ünnepelte, Ricciardo borzasztóan csalódottan fogadta 11. dobogós eredményét, Pérez pedig a tavalyi Orosz Nagydíj óta most először pezsgőzhetett, F1-es pályafutása során pedig hatodik alkalommal. 

perez_monaco.JPG

Monacói Nagydíj eredménye: 

            Versenyző Csapat Köridő/Hátrány
1 Lewis Hamilton Mercedes 1h59m29.133s
2 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 7.252s
3 Sergio Perez Force India/Mercedes 13.825s
4 Sebastian Vettel Ferrari 15.846s
5 Fernando Alonso McLaren/Honda 1m25.076s
6 Nico Hulkenberg Force India/Mercedes 1m32.999s
7 Nico Rosberg Mercedes 1m33.290s
8 Carlos Sainz Toro Rosso/Ferrari 1 kör
9 Jenson Button McLaren/Honda 1 kör
10 Felipe Massa Williams/Mercedes 1 kör
11 Valtteri Bottas Williams/Mercedes 1 kör
12 Esteban Gutierrez Haas/Ferrari 1 kör
13 Romain Grosjean Haas/Ferrari 2 kör
14 Pascal Wehrlein Manor/Mercedes 2 kör
15 Rio Haryanto Manor/Mercedes 2 kör
- Marcus Ericsson Sauber/Ferrari
- Felipe Nasr Sauber/Ferrari
- Max Verstappen Red Bull/Renault
- Kevin Magnussen Renault
- Daniil Kvyat Toro Rosso/Ferrari
- Kimi Raikkonen Ferrari Retirement
- Jolyon Palmer Renault Retirement

 

Világbajnokság állása

        Pilóták
1 Nico Rosberg 106
2 Lewis Hamilton 82
3 Daniel Ricciardo 66
4 Kimi Raikkonen 61
5 Sebastian Vettel 60
6 Max Verstappen 38
7 Felipe Massa 37
8 Valtteri Bottas 29
9 Sergio Perez 23
10 Daniil Kvyat 22
11 Romain Grosjean 22
12 Fernando Alonso 18
13 Carlos Sainz 16
14 Nico Hulkenberg 14
15 Kevin Magnussen 6
16 Jenson Button 5
17 Stoffel Vandoorne 1
18 Esteban Gutierrez 0
19 Jolyon Palmer 0
20 Marcus Ericsson 0
21 Pascal Wehrlein 0
22 Felipe Nasr 0
23 Rio Haryanto
        Konstruktőrök
1 Mercedes 188
2 Ferrari 121
3 Red Bull/Renault 112
4 Williams/Mercedes 66
5 Force India/Mercedes 37
6 Toro Rosso/Ferrari 30
7 McLaren/Honda 24
8 Haas/Ferrari 22
9 Renault 6
10 Sauber/Ferrari 0
11 Manor/Mercedes 0

FormaNet, Varga Viktória

000 facebook_banner.jpg

Szólj hozzá

verseny mercedes f1 forma-1 hamilton monaco monacói nagydíj formula-1