2017. feb 10.

A méhész borztól a torinói úriemberig - Becenevek és eredetük az F1-ben

írta: FormaNet
A méhész borztól a torinói úriemberig - Becenevek és eredetük az F1-ben

A Formula 1 rajongók kreativitása az elmúlt évtizedekben sokszor megmutatkozott, akár a szurkolást, akár a tetszés vagy éppen a nem tetszésnyilvánítást tekintve. Nincs ez másképpen akkor sem, amikor a pilótáknak kell becenevet adni, akár kedvencként, akár riválisként tekintenek rájuk. Rengeteg ötletes becenév keringett és kering a paddockban, bár hozzá kell tenni, az adományozott becenevek nem mindegyike hízelgő a viselőjére nézve. A Formula-1 hivatalos oldala most összegyűjtött párat, mi pedig ebből válogattunk…

lauda_hunt.JPG

 

James Hunt -  Hunt the Shunt – Hunt az Ütköző

Bár Huntnak sikerült a csúcsra érnie és világbajnoki címet szerzett, ám pályafutásának elején előszeretettel amortizált le autókat látványos ütközések közepette, ahol a kocsikból csak ócska vas maradt.

alain_prost.JPG

 

Alain Prost – A Professzor

A francia pilóta roppant tehetséges volt, ehhez párosult a versenyzéshez való intelligens és fejben alaposan átgondolt hozzáállása. Ennek eredménye egy rendkívül kiegyensúlyozott, zökkenőmentes és gazdaságos vezetési stílus, így nem véletlenül kapta az igen megtisztelő becenevet. 

 

graham_hill.JPGGraham Hill - Mr. Monaco

A bajszos angol monacói rekordja önmagáért beszél. 1963 és 1969 között öt alkalommal nyerte meg a Monacói Nagydíjat, és további két alkalommal végzett dobogós helyen. A győzelmek számát tekintve Michael Schumacher ugyan kiegyenlített, Ayrton Senna pedig hat győzelemmel megelőzte Hillt, de ez a becenév már örökre az övé marad, hiszen csak egy ember lehet az F1-ben Mr. Monaco.

Niki Lauda - The Rat  – A Patkány

Amikor Lauda betört az F1-be, az előre álló fogaival azonnal elnyerte az egér becenevet. Később, a volán mögött tanúsított hidegvére és látszólag érzelemmentes hozzáállása következtében Computernek keresztelték át. Végül a gyors osztrák A patkány becenéven vonult be az F1 legendáriumba. Lauda szerint végül marketing szempontok miatt lett a fogai okán patkány. ('King Rat' és 'Super Rat')

Kimi Räikkönen -The Iceman - A Jégember

Akár a pilóta fülkében, akár azon kívül, a finn pilóta megszemélyesíti hidegvérű, néha rideg ember típusát, így nem véletlen a Jégember becenév. Azt azonban sokan nem tudják, hogy ezt a nevet a McLaren egykori csapatfőnöke, Ron Dennis adta a finnek, a háta mögött, amikor még a wokingi csapatnál versenyzett. Kimi azóta a fő rivális Ferrarihoz igazolt, de a becenevet természetesen vitte magával. 

raiko.JPG

 

fangio.JPGJuan Manuel Fangio – Maestro

Fiatal korában Fangiót Ó lábúnak becézték futballcsapatában, meglehetősen görbe kábai miatt. Azonban az autósportban hatalmas tiszteletet vívott ki magának, még csapattársa és riválisa Stirling Moss részéről is, így nem véletlen, hogy a tisztelet okán egyszerűen csak Mesternek nevezték az argentin bajnokot.

 

mansell.JPGNigel Mansell - Il Leone – Az Oroszlán

Mansellt pályafutása során számtalan névvel illették. Brit rajongói leginkább Nigének becézték, míg amerikai közönsége az ikonikus autó számozás nyomán Vörös Ötösnek. Az elszántsága és bátorsága alapján azonban a legjobb becenevet Ferraris korszakában kapta a brit bajnok a Tifositól. Ő lett az Il Leone –Az oroszlán.

 

José Froilan Gonzalez - The Pampas Bull – A Pampák bikája

Froilant a Ferrari csapat tagjai nemes egyszerűséggel nagyfejűnek nevezték, annak ellenére, hogy mindenki szerette, ám az első Ferrari győzelmet követően a brit sajtó már a Pampák bikájaként írt az argentin pilótáról, ezzel a mezőnyből igencsak kirívó alkatára és erős fizikumára utalva.

gonzalez.JPG

Daniel Ricciardo - The Honey Badger – A Méhészborz

A méhészborz egy menyét-szerű emlős, Afrikában, Délnyugat-Ázsia és az indiai szubkontinensen őshonos, és erejéről, vadságáról és vakmerőségéről híres. Tehát ha bárki is azt gondolná, hogy az ausztrál pilóta egy aranyos állatról kapta becenevét, az nagyot téved. Ricciardo edzője, Stuart Smith egyszer egy dokumentumfilmet mutatott a mindig vigyorgó pilótának a méhészborzról, és mindketten megállapították, hogy sok hasonlóság van a versenyző és az állatka között. Innen a becenév.

jack_brabham.JPGJack Brabham - Black Jack

Az ausztrál legenda nem a kaszinók és a szerencsejátékok világából kapta becenevét. Sötét haja és hajlama a mély, „sötét” hallgatásra, ihlette a névadást. Ezt erősítette az a töretlen elszántság, ahogy az autóját vezette.

 

 

farina.JPGNino Farina – The Gentleman Torino – A Torinói úriember

A száguldó cirkusz első világbajnoka a pályán elsősorban agresszivitásáról, kompromisszum képtelenségéről és vakmerőségéről volt ismert, ám magán életében egy rendkívül kiegyensúlyozott, kedves és méltóságteljes ember volt, így nem véletlenül kapta becenevét

Denny Hulme – The Bear – A Medve 

Fiatal korában Hulme hajlamos volt cipő nélkül vezetni, ezért az új-zélandi sajtó a mezítlábas fiú nevet aggatta rá. A rendkívül erős fizikumú versenyző (aki egyik legfontosabb világbajnoki cím nélküli pilótája a száguldó cirkusznak) zord vonásaival és erős alkatával Medve becenévvel írta be magát az F1 történelmébe.

Mike Hawthorn Le Papillon – A Pillangó

Nagy Britannia első F1-es világbajnokát mind a brit-, mind a francia sajtó pillangónak nevezte, mivel védjegyévé vált, hogy a versenyeken csokornyakkendőben indult.

hawthorn.JPG

 

 

Szólj hozzá

f1 forma-1 formula-1 f1történelem f1becenevek