2017. már 01.

F1 Red Bull: Jobb egy egyszerű autóval kezdeni, mint egy bonyolulttal eltévedni

írta: FormaNet
F1 Red Bull: Jobb egy egyszerű autóval kezdeni, mint egy bonyolulttal eltévedni

A 2017-es szezonkezdés előtt sokan úgy gondolják, hogy a Red Bull lehet az a csapat, mely leginkább megnehezítheti a Mercedes dolgát a világbajnoki cím megvédésében. Természetesen a barcelonai tesztsorozat alapján egyelőre túl korai lenne az autók teljesítményét és lehetőségeit értékelni, ám a Red Bull technikai igazgatója, Adrian Newey elárult néhány dolgot az RB13 tervezésének filozófiájáról.

16998156_1311825668863919_2150668261625740039_n.jpg

Megálmodott a tervezőasztalnál egy autót, és most látja az eredményt. Vajon mi jár ilyenkor a fejében? Ez az az eredmény amit akart?

Adrian Newey: Először is egy csapat vagyunk, ez egy közös eredmény. De igen, ez az az autó, amire én is gondoltam. Persze azt nem tudjuk, hogy a többi csapat mit csinált. Nagyobb szabályváltozásoknál megszokott, hogy egész télen dolgozunk, de fogalmunk sincs, mások mire jutnak.

Mi okozta önnek a legnagyobb fejtörést ennél az autónál?

AN: Nem csak nekem, hiszen egy csapat vagyunk. De nyilván számtalan aspektust kellett megvizsgálni aerodinamikai oldalon azért, hogy a lehető legjobban megértsük, milyen lehetőségeket nyújtanak számunkra az új szabályok.

Max Verstappen azt mondta, hogy ez az autó nagyon szexi. Mitől ennyire szexi?

AN: Őt kellene megkérdezni. Szerintem arányaiban ezek az autók jobban néznek ki elődeiknél, és azt mondanám, hogy a miénk egyszerűen letisztult. És ez jó dolog, szóval elégedett vagyok a külsejével.

Említette, hogy az RB13 egy nagyon letisztult autó – egyesek pedig azt mondják, hogy a Mercedes az. Egy teljesen más filozófiát képviselnek, vagy majd a későbbiekben látjuk csak meg, hogy a Red Bull ennél sokkal bonyolultabb?

AN: Lesz még néhány új alkatrész, de először tisztán és egyszerűen akartuk megérteni, hogy mink van. Talán a Mercedes a kiforrottság tekintetében magasabb szinten van, de én azt szeretem, hogy az egyszerűtől induljunk és innen tegyünk hozzá. Ha egy nagyon bonyolult szinten kezded, akkor sokkal könnyebb eltévedni.

Egy nap elteltével elégedett azon kívül, hogy az autó jól néz ki?

AN: Oh, hát egy kicsit lassú kezdés volt, ami némileg frusztráló. Volt néhány buta problémánk például az akkumulátorral. Szóval majd csak a következő napok mondják meg, hogyan is állunk.

Ön szerint ezekhez az autókhoz másféle vezetési stílus szükséges?

AN: Nos, a pilóták felé nagyobb az elvárás, mert ezek az autók nagyobb erőnlétet igényelnek – és ahogy ez lenni szokott, néhány versenyző ezt jobban fogja kezelni, mint mások.

Mit szeretne jobban - hogy itt Barcelonában legyen tökéletes az autó, vagy Melbourne-ben?

AN: Ez elég egyértelmű, hiszen pontokat csak Melbourne-ben osztanak! Ott már ez számít, de ahhoz hogy jól kezdjünk, Barcelonában kell megértenünk az autót.

 

 

forrás: formula1.com

Szólj hozzá

f1 forma-1 adrian newey formula-1 red bull rb13