2017. ápr 30.

Valtteri Bottas első F1-es futamgyőzelmét szerezte meg Szocsiban

írta: FormaNet
Valtteri Bottas első F1-es futamgyőzelmét szerezte meg Szocsiban

Valtteri Bottas egy remek rajt után, magabiztos versenyzéssel szerezte meg élete első futamgyőzelmét a király-kategóriában. A Ferrarik nem nagyon tudtak lépést tartani a finn versenyzővel, és bár Sebastian Vettel egy jó taktikának köszönhetően a hajrában felzárkózott, de a vörösök végül kénytelenek voltak beérni a dobogó második-harmadik fokával. Lewis Hamilton küszködött, neki egy negyedik hely jutott Oroszországban.

bottas_szocsi.JPG

Túl sok csatát ugyan nem hozott az Orosz Nagydíj, ez viszont valószínűleg cseppet sem érdekli Valtteri Bottast, aki a harmadik helyről már az indításnál lerajtolta a két Ferrarit, majd egy kiegyensúlyozott vezetéssel fokozatosan építette ki előnyét üldözői előtt, és megszerezte első f1-es diadalát. A maranellóiak Vettellel egy elnyújtott kerékcserével próbáltak harcban maradni a győzelemért, hogy a frissebb gumikon a német felzárkózzon és támadni tudjon, de nem maradt rá idő a hajrában. Mindössze hat tized volt köztük a különbség a kockás zászlónál.

Mögöttük Kimi Räikkönen ért célba, majd őt követte Lewis Hamilton, aki csapattársához hasonlóan szintén próbálkozott előrébb keveredni a startnál, végül maradt a negyedik helyen, és innen már nem is tudott javítani. Többször túlmelegedéssel küzdött, ezúttal nem tudott beleszólni riválisai játékába, és 36 másodperces hátrányban ért célba Bottashoz képest.

A két élcsapat mögött sem volt mozgalmas a verseny, Max Verstappen végig tartotta ötödik helyét, rajta kívül Sergio Pérez, Esteban Ocon, Nico Hülkenberg, Felipe Massa és Carlos Sainz szerzett pontot.

Az 52 körös futamnak négy kiesője volt: Fernando Alonso fel sem tudott sorakozni a rajtrácsra, mert a felvezető körben félre kellett állnia, majd az első körben Romain Grosjean és Jolyon Palmer ütközött, ami miatt rövid időre pályára is küldték a biztonsági autót. Az esetet a versenybíróság a leintés után vizsgálta, de egyikőjük sem kapott büntetést. A negyedik kieső, Daniel Ricciardo is még a futam elején adta fel, fékhiba miatt.

Alonso az egész versenyt a garázsból nézte végig, bár legszívesebben gyorsan hazarepült volna: "Megnézem majd, hogy indul-e korábbi gép, de azt hiszem, hogy nem, úgyhogy nyugodtan megnézem a futamot, közben eszek egy jégkrémet, vagy valamit"- nyilatkozta kiesése után a spanyol. 

Bottas természetesen hihetetlen érzésnek írta le első F1-es győzelmét, és hozzátette, hogy több mint 80 futamot kellett várnia, de a sok várakozás végül kifizetődött. Vettel fair módon dicsérte a győztest, és Räikkönennel együtt elismerték, Bottas a rajtnál nyerte meg ezt a versenyt. 

vettel-bottas_szocsi.JPG

Hamilton amellett, hogy gratulált márkatársának, elmondta, hogy az autójának hűtésével adódtak gondok: „Részemről ez egy elég trükkös hétvége volt, nem is emlékszem mikor fordult elő utoljára olyan, hogy problémák voltak a hűtéssel. Már a rajttól kezdve nem voltam játékban, mert az autó folyton túlmelegedett. Az a jó, hogy végül megakadályoztuk, hogy Sebastian nagyon ellépjen a pontversenyben, és reméljük, a következő versenyeken már rendben lesz a tempónk.”

Vettel 86 pontjával vezeti a világbajnoki pontversenyt, mögötte Hamilton 13 ponttal lemaradva a második, őt követi Bottas 10 egységnyi lemaradásban, míg a negyedik hely jelenleg Räikkönené, 49 ponttal. A konstruktőri csatában a Mercedes egy ponttal előzi meg a Ferrarit. 

Az Orosz Nagydíj végeredménye:

       Versenyző Csapat                        Idő/Hátrány 
1 Valtteri Bottas Mercedes 1h28m08.743s
2 Sebastian Vettel Ferrari 0.617s
3 Kimi Raikkonen Ferrari 11.000s
4 Lewis Hamilton Mercedes 36.320s
5 Max Verstappen Red Bull/Renault 1m00.416s
6 Sergio Perez Force India/Mercedes 1m26.788s
7 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1m35.004s
8 Nico Hulkenberg Renault 1m36.188s
9 Felipe Massa Williams/Mercedes 1 kör
10 Carlos Sainz Toro Rosso/Renault 1 kör
11 Lance Stroll Williams/Mercedes 1 kör
12 Daniil Kvyat Toro Rosso/Renault 1 kör
13 Kevin Magnussen Haas/Ferrari 1 kör
14 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 1 kör
15 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 1 kör
16 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 1 kör
- Daniel Ricciardo Red Bull/Renault kiesett 
- Romain Grosjean Haas/Ferrari kiesett
- Fernando Alonso McLaren/Honda kiesett
- Jolyon Palmer Renault kiesett
Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 szocsi formula-1 orosz nagydíj valtteri bottas