2017. júl 09.

F1 Bottast megszorongatták, de övé lett a győzelem a Red Bull ringen

írta: FormaNet
F1 Bottast megszorongatták, de övé lett a győzelem a Red Bull ringen

Nem túl izgalmas versenyen, de szoros végjátékkal Valtteri Bottas ünnepelhetett futamgyőzelmet az Osztrák Nagydíjon. Második helyen Sebastian Vettel ért célba, Daniel Ricciardo pedig egy harmadik helynek örült nem is kicsit, miután sikerült a nyakára eső Lewis Hamiltont maga mögött tartania.

 bottas.jpg

Az Osztrák Nagydíj rajtrácsára 19 autó sorakozott fel, míg az időmérőn utolsó helyet megszerző Pascal Wehrlein csak a bokszból rajtolt el.

Az első sorból Valtteri Bottas és Sebastian Vettel indult, és ez a sorrend a rajt után is megmaradt, sőt a finn olyannyira jól kapta el a rajtot, hogy még vizsgálták is kiugrás miatt, de a versenyirányítás végül nem találta annak. 

Hátrébb Daniel Ricciardo átvette Kimi Räikkönentől a harmadik helyet, a másik Red Bullnak viszont nem ment ilyen jól. Max Verstappennek nem sikerült a rajtja, jelentősen hátraesett, amikor a balesetbe keveredő Fernando Alonso kocsija eltalálta. Mindketten kiestek a versenyből.

A 8. helyről induló Lewis Hamilton egy pozíciót fogott, majd pár kör után Sergio Pérez és Romain Grosjean előzésével már ötödik volt, Räikkönen mögött.

Jól kezdtek az időmérőn elsők között búcsúzó Williamsek, már az verseny első etapjában pontszerző helyen volt Felipe Massa és Lance Stroll is.

A kerékcserék nagyjából féltávnál zajlottak le, bár Hamilton egy pár körrel hamarabb indította a sort, és ezzel később Räikkönen elé került.

A rövid pálya miatt elég korán megkezdődtek a lekörözések, ami okozott némi fejfájást egy-két élmenőnek. Például Räikkönennek, akit Stoffel Vandoorne tartott fel, és ezért a mclarenes egy áthajtásos büntetést is kapott.

Bottas, Vettel, Ricciardo, Hamilton és Räikkönen sorrend végül maradt a leintésig, bár Hamilton szemet vetett a dobogós helyezés felé száguldó Red Bullra, és sorra futotta a leggyorsabb köröket, de Ricciardo állta a sarat. Vettel a hajrában szintén közel került Bottashoz, de komoly akcióra már nem maradt ideje. A pontszerzők második felében Grosjean, Pérez, Ocon, Massa és Stroll lett a befutók sorrendje.

A 71 körös futamnak négy kiesője volt, Alonso és Verstappen után még Kevin Magnussen és Carlos Sainz szállt ki műszaki probléma miatt. 

A második futamgyőzelmét megszerző Bottas elismerte, hogy élete rajtja után a végjátékban Vettel kicsit rá hozta a frászt, mert már küzdött a gumikkal, és a támadója, Vettel is úgy gondolja, hogy mindössze egyetlen egy kör kellett volna a győzelemhez. 

A német jelenleg 20 ponttal vezeti a bajnokságot Hamilton előtt, a harmadik helyen álló Bottas pedig 15 pontra közelítettem meg márkatársát. 

bottas-vettel.jpg

Az Osztrák Nagydíj végeredménye: 

        Versenyző             Csapat                           Idő/Hátrány
1 Valtteri Bottas Mercedes 1h21m48.527s
2 Sebastian Vettel Ferrari 0.658s
3 Daniel Ricciardo Red Bull/Renault 6.012s
4 Lewis Hamilton Mercedes 7.430s
5 Kimi Räikkönen Ferrari 20.370s
6 Romain Grosjean Haas/Ferrari 1m06.281s
7 Sergio Perez Force India/Mercedes 1 kör
8 Esteban Ocon Force India/Mercedes 1 kör
9 Felipe Massa Williams/Mercedes 1 kör
10 Lance Stroll Williams/Mercedes 1 kör
11 Jolyon Palmer Renault 1 kör
12 Stoffel Vandoorne McLaren/Honda 1 kör
13 Nico Hülkenberg Renault 1 kör
14 Pascal Wehrlein Sauber/Ferrari 1 kör
15 Marcus Ericsson Sauber/Ferrari 2 kör
16 Danyiil Kvjat Toro Rosso/Renault 3 kör
- Carlos Sainz Toro Rosso/Renault kiesett
- Kevin Magnussen Haas/Ferrari kiesett
- Fernando Alonso McLaren/Honda kiesett
- Max Verstappen Red Bull/Renault kiesett
Szólj hozzá

mercedes f1 forma-1 formula-1 red bull ring osztrák nagydíj valtteri bottas