2010. ápr 16.

Sanghaj - Első szabadedzés

írta: FormaNet
Sanghaj - Első szabadedzés

A Kínai Nagydíj első szabadedzésén 13 Celsius-fok, és száraz idő fogadta a mezőnyt.

Magyar idő szerint hajnali négykor zöld jelzést kaptak a pilóták,

A legelső gyors kört nem sokkal az edzés megkezdése után Lewis Hamilton futotta meg, (1:41.819) bár ez még inkább elment bemelegítő körnek.

 

Ezután az edzés első fél órájában elsősorban a „kicsiké” volt a terep.

Köztük is a sort a Hispania újoncai, Senna és Chandhok nyitották meg.

A többiek még jó félórát a sziesztáztak a boxban, sőt Schumacher majd félóra elteltével teljesítette csak az installációs körét, bár a némettől ez nem az első ilyen alkalom.

 

A pálya az első nap még igen poros volt, többen is panaszkodtak a tapadás miatt. Persze ez folyamatosan javul majd a hétvége során.

 

Ahogy az előre sejthető volt, a McLaren autójának fekszik a pálya, így kb. negyven perc elteltével, amikor végre már az élmenők is kimerészkedtek, Button és Hamilton rögtön az élre álltak, és hamarosan már 1:36-os idő szerepelt a nevük mellett.

 

Ekközben (53. percben) Fernando Alonso autója megállt a pályán, úgy, hogy a spanyol még csak hat kört teljesített, sőt mért ideje nem is volt.

A Ferrariban ismét a motor adta meg magát.

Alonso a Bahreinben használ erőforrást kapta erre a hétvégére, mivel Malajziában elfüstölt a harmadik bevetett motor is. Így elképzelhető, hogy a Ferrari kénytelen lesz a negyedik V8-ast is (a nyolcból) csatasorba állítani a spanyol autójába.

Ráadásul Alonso autójában tesztelte volna az új F-csatornát a maranelloi gárda, de ennek bevetése most egyenlőre várat magára minimum a következő szabadedzésig.

 

Negyed órával a leintés előtt Sebastien Buemi nagyon csúnyán összetröte a Toro Rossot.

Egyedi, és kissé ijesztő volt az eset, ugyanis, az egyik kanyarban egyszer csak lerobbantak, és repültek az első kerekek Buemi autójáról.

Érdekes lesz megtudni majd ennek okait, hiszen ilyen esettel még nem igen találkoztunk.

 

Az edzést piros zászlóval megszakították az összetört Toro Rosso miatt, majd végül hat percük maradt még pilótáknak, amit mindenki ki is használt. Ekkor az első három Button, Rosberg és Hamilton volt, és a sorrend nem is változott, hiszen a nagy forgalomban már nehéz volt tiszta köröket futni a versenyzőknek.

 

A tavalyi világbajnok Jenson Button tehát megnyerte az idei Kínai Nagydíj első szabadedzését, mögötte minimális különbséggel Nico Rosberg zárt a második helyen, míg Lewis Hamilton harmadik lett a másik McLaren-nel.

 

Első szabadedzés eredménye:

 

Második szabadedzés: 8:00-tól

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

ferrari f1 sanghaj fernando alonso toro rosso kínai nagydíj formula-1 első szabadedzés sebastien buemi