2010. máj 27.

Kétségek az Amerikai Nagydíj körül

írta: FormaNet
Kétségek az Amerikai Nagydíj körül

Még meg sem száradt a tinta a szerződésen, máris komoly aggályok merültek fel az Austinban megépülő pálya, és ezzel együtt az Amerikai Nagydíj kapcsán.

 

 
Mint az ismert, a héten szerződést írt alá Bernie Ecclestone, a FOM tulajdonosa, és Tavo Hellmund, a Full Throttle Productions LP  képviselője arról, hogy 2012-2021-ig Austinban rendezzék meg az Amerikai Nagydíjat. A szerződés szerint a nagydíjak  egy direkt erre a célra, újonnan épülő pályán kerülnek megrendezésre. A projekttel kapcsolatban már most számtalan kétely merült fel, elsősorban a finanszírozás kapcsán. Az egyik legnagyobb példányszámú austini napilap, az American Statesman cikkének címében úgy teszi fel a kérdést: Miért lenne sikeres az austini project, ha a többi nem volt az. Sokan párhuzamot próbálnak állítani az US F1 Team kudarcával, mely csapat bár rajtengedélyt kapott, de végül anyagi okok miatt nem tudott elindulni a Formula1 idei szezonján, és végül teljesen széthullott. Az építkezés teljes költségét egyébként 200-300 millió dollár közé teszik, és a kétkedőknek az adhat némi alapot véleményükhöz, hogy a finanszírozási terv csak nagyon homályos utalásokat tesz a befektetőkre vonatkozóan.
A száguldó cirkusz népszerűsége az USA-ban jelentősen alul marad Európához képest, így a motiváció is elsősorban a csapatok egy részénél található csak meg. Bernie Ecclestone is a csapatok nyomásának engedve tért vissza Amerikába, ahonnan 2007-ben elhozta a szériát, mivel a rendezők nem voltak hajlandóak megfizetni a megemelt jogdíj összegét. Az Amerikai Nagydíj elsősorban a Ferrari és a Mercedes érdekeit szolgálná, hiszen az USA a legnagyobb piaca a maranellóiaknak, és a németeknek. Egy újonnan alakuló amerikai gárda ( Parris Mullins Ferrari nagykereskedő vezetésével) megvalósíthatná Montezemolo azon álmát, hogy a futamon három Ferrari álljon rajthoz.
A folytatásról tehát egyelőre csak találgatások vannak, a szerződés szerint azonban 2012 tavaszán Austinban felbőgnek a Formula-1-es autók motorjai.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

 
Szólj hozzá

austin kétségek bernie ecclestone usa nagydíj