2010. máj 29.

Mark Webber triplázott, Isztambulban újra övé a pole!

írta: FormaNet
Mark Webber triplázott, Isztambulban újra övé a pole!

A Red Bull Racing csapata továbbra is verhetetlen az időmérőkön, a csapaton belüli párharcban azonban immár Mark Webber vezet 4:3-ra Vettellel szemben.

 

A Török Nagydíj hétvégéjén az időjárásra nem lehet panasz, a kvalifikáció kezdetekor a levegő hőmérséklete 26°C, az aszfalt hőmérséklete 39°C-os, volt, és a meteorológusok a futam napjára is ideális körülményeket jósolnak – legalábbis ami az időjárást illeti-

 

Q1

Az első 20 percet a két Virgin és a két Lotus kezdte meg, és Timo Glock neve mellett szerepelt az első mért idő.

Az élcsapatok közül a Red Bull hajtott ki utoljára, és első nekifutásra a két legjobb időt autózták, a következő körbe pedig még ezen is javított mindkét versenyző, (Vettel: 1:27.067, Webber: 1:27.500) majd kényelmesen beparkoltak a boxba.  

Hasonlókép cselekedett a többi élmenő is, senki nem koptatta tovább feleslegesen a kemény keverékű abroncsokat.

Az öt top csapat pilótáin kívül továbbjutott a két Sauber, a két Williams, a Toro Rosso pilótái, és a Force Indiás Adrian Sutil, aki végül még a Ferraris Felipe Massánál is jobb időt autózott, így a kilencedik helyen jutott tovább a kvalifikáció második szakaszába.

 

 

 

Q2

 

A Q2 15 percét, a Renault orosz versenyzője Vitalíj Petrov kezdte meg, majd rövis időre csapattársa Robert Kubica állt az élre.

Legelsőnek Sebastian Vettel tudott 1.27-es idő alá menni. A német 1:26.925-ös idővel átvette a vezetést, így az utolsó öt percben már újra a garázsban pihenhetett.

A boxban pihent Rosberg és Alonso is, csakhogy a két versenyző ekkor még a kieső helyen áll, így végül mindössze két körük maradt a javításra.

Alonso első körén megcsúszott, és a következőn sem tudott sokat javítani, így a spanyol nem jutott tovább, és holnap mindössze csak a 12. rajtkockából vághat neki az 58 körös versenynek.

A Sauberes Kamui Kobayashi azonban nagy meglepetést okozott, ugyanis a kilencedik legjobb idővel bejutott a fináléba. További meglepetés Vitalíj Petrov teljesítménye, aki a Q1-ben és a Q2-ben is jobb időt autózott csapattársánál, Kubicánál.

 

 

Q3

 

Az utolsó 10 percnek –mint azt már megszokhattuk- mindenki lágy keverékeken vágott neki. Első nekifutásra Webber, Hamilton és Vettel volt a legjobb három sorrendje, majd Kobayashin kívül mindenki visszahajtott a boxba, és már csak az utolsó körökre tartogatták a lágy gumikat.

Elsőként Webber nyitotta a sort, és rögtön kettő tizedet javított addigi saját idejéhez képest.(1:26.295)

Hamiltonnak és Vettelnek nem sikerült megfognia az ausztrált, sőt a többieknek sem, ugyanis Michael Schumacher a 8-as kanyarban megpördült és a kavicságyban végezte, aminek következtében a sárga zászló miatt, a mögötte érkezőknek már vissza kellett venniük a tempóból.

 

A Red Bull fölényt Lewis Hamiltonnak sikerült csak kicsit megtörnie, a brit versenyző a második legjobb időt autózta, miután Vettel is elrontotta utolsó gyors körét.

 

A kvalifikáció végeredménye:

 

 

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

 

Szólj hozzá

f1 isztambul kvalifikáció red bull török nagydíj mark webber formula-1