2010. jún 26.

Sebastian Vettel nyerte az utolsó szabadedzés Valenciában

írta: FormaNet
Sebastian Vettel nyerte az utolsó szabadedzés Valenciában

Az Európa Nagydíj utolsó szabadedzését 25 Celsius-fokos, napsütéses időben kezdték meg a versenyzők.

 

Ahogy azt már megszokhattuk, elsőként az újonc alakulatok hajtottak a pályára, a nagyok most sem kapkodták el a dolgokat, a legelső mért körre majd több mint negyed órát kellett várni.

A Virgin pilótája, Lucas di Grassinak nyitotta a sort, majd őt követte az „500”-as ünnepi festésben tündöklő Lotus, Jarno Trullival, de ezeket az 1:43-as időket nagyon gyorsan túlszárnyalták a kollégák.

 

Az élmezőnyből elsőként a McLarenek kezdték meg a munkát, és 1:39.338-as idővel Lewis Hamilton rögtön az élre állt.

Utolsóként gurult a pályára a Red Bull ausztrál veteránja Mark Webber és a két Ferrari, de az ő legelső gyorskörükre már több mint fél órát kellett várni.

 

Az 1:39-es határt elsőként Sebastian Vettel, majd Fernando Alonso lépte át, de hamarosan csatlakozott hozzájuk Webber és Rosberg is.

A harmadik szabadedzés túlnyomó részében a pilóták többsége a közepes keverékeket tesztelte.

 

Húsz perccel a leintés előtt továbbra is a Ferrari és a Red Bull volt a leggyorsabb, de Alonso, Webber és Vettel triót, az első szabadedzés favoritja Nico Rosberg követte,- Alonsóhoz képest- négy tizedes lemaradásban.

 

Egyelőre úgy tűnik, hogy a Ferrari fejlesztései, és a Red Bull - Adrian Newey által továbbfejlesztett- F-csatornája kiválóan muzsikál Valenciában, viszont negyed órával a tréning vége előtt, a McLarenek még mindössze a 8-9 helyen autóztak.

A wokingi alakulat majd csak Silverstone-ra készül el a jelentősebb fejlesztésekkel, így meglehet, hogy Hamilton és Button is nehéz hétvégére számíthat.

 

Nem sokkal a leintés előtt, Kubica is felébred, és besorakozott Alonso mögé. 

A szintén új kipufogórendszerrel felszerelt Renault-val  a majd két tizedet vert rá az RB6-osokra.

 

Természetesen a bikákat sem kellett félteni, és az tuolsó percekben elsőként Sebastian Vettel, majd Mark Webber törte meg Alonso királyságát (már az opciós keverékeken)

 

Erre már csak Kubica tudott kontrázni, de nem sokáig, mert Sebastian Vettel az utolsó pillanatban le tudta győzni a lengyel riválist, és a hétvége eddigi legjobb idejével (1:38.052) megnyerte az egy órás edzést.

 

A spanyol közönség kedvencét, Fernando Alonsot, még a Force Indiás Adrian Sutilnak is sikerült megelőznie, így a tegnapi második szabadedzés favoritjának végül meg kellett elégednie egy ötödik hellyel.

 

Harmadik szabadedzés eredménye:

 

 

 

Időmérő: 14.00-tól!

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 valencia red bull európa nagydíj sebastian vettel formula-1 harmadik szabadedzés