2010. júl 09.

Ismét Red Bull siker, ezúttal Webberrel - második szabadedzés

írta: FormaNet
Ismét Red Bull siker, ezúttal Webberrel - második szabadedzés

A pénteki nap második edzésén sokkal „lelkesebbek” voltak a pilóták, hiszen alig néhány perc elteltével már a mezőny fele mért idővel rendelkezett.

Az időjárásra továbbra sem lehetett panasz, a hőmérséklet 27 Celsius-fok volt, az aszfalt pedig 42 Celsius-fokra melegedett délutánra.

 

Tegnap este robbant a hír a Hispaniánaál, hogy Sakon Yamamoto nem csak egy edzés erejéig veszi át Bruno Senna helyét.

A csapat ugyanis bejelentette, hogy a szezon második felében nem tart igényt a brazil versenyzőre. ( sajtópletykák szerint a háttérben természetesen a piszkos anyagiak állnak)

Ma délután a második szabadedzés alatt azonban változott a helyzet, és a HRT hivatalosan is megerősítette, hogy Senna a következő nagydíjon, Németországban újra versenyezhet.

 

Az élmenők közül most is Button volt a legszorgalmasabb, és 1:33.200-es idővel rögtön az élre autózta magát.

A Ferrarik délelőtt nagyon beleszürkültek a mezőnybe, Alonso több mint két másodperccel volt lassabb az élen záró Vetteltől, Massa pedig már majd három másodpercet kapott a Red Bullostól.

Délutánra azonban felkapaszkodtak az élre, és először a spanyol, majd rögtön a brazil csapattárs is 1:32-es időt autózott, viszont csak addig élvezhették a top helyeket, míg meg nem jelentek a Red Bullok.

 

Az 1:32-es határt elsőként Mark Webber tudta átszakítani (1:31.973), majd a következő körökben az ausztrál tovább gyorsult, és mindezt még mindig kemény keveréken.

Fél órával a leintés előtt már 1:31.234-es idővel autózott a toppon, de ezt az eredményt Webber már a lágy gumikkal érte el.

 

A pályán délután is sokan csúszkáltak, többek közt Sebastian Vettel is bemutatott egy látványos piruettet. A németnek ugyan sikerült megfognia az RB6-ot, de később vibrációra panaszkodott, valószínűleg csak a gumik bánták hibát, így pár perc szervizelés után, a német folytatta munkáját, és hamarosan már ő is súrolta az 1:32-es határt, ezzel pedig besorakozott csapattársa mögé a második helyre.

 

Az újonc alakulatok közül most éppen Jarno Trulli Lotusa betegeskedett, az olasz veterán mindössze csak 3 kört tudott megtenni, még az edzés elején. Csapattársa Heikki Kovalainen jóval tovább húzta, de a másfél órás tréninget neki is idő előtt be kellett fejeznie, ugyanis néhány perccel a leintés előtt, a T127 megállt a Stowe kanyaban.

 

Egy óra elteltével az első tíz pilóta sorrendje a két Red Bull után: Nico Rosberg, Fernando Alonso, Michael Schumacher, Vitalíj Petrov, Lewis Hamilton, Felipe Massa, Rubens Barrichello és Robert Kubica volt.

 

Az utolsó fél órában már többen is követték Webber példáját, és opciós keverékekre váltottak, így először Vettelnek, majd Alonsonak is sikerült 1:32 alá szorítania idejét, sőt a spanyol így rögtön a második helyen találta magát.

Brazil csapattársa negyedik helyre hozta be a másik F10-est, és ez a sorrend már nem változott a leintésig.

A Red Bullok és Ferrarik mögé a két Mercedes zárkózott fel, Rosberg és Schumacher sorrendben, míg a két hazai top pilóta,Lewis Hamilton és Jenson Button csak a 8. ill. a 13. helyen zárt.

 

második szabadedzés eredménye:

 

 

első szabadedzés eredménye:

http://formanet.blog.hu/media/image/201007/sebastian_vettel_nyerte_a_brit_gp_elso_szabadedzeset

 

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

f1 red bull szabadedzés silverstone mark webber brit nagydíj formula-1