2010. júl 09.

Sebastian Vettel nyerte a Brit GP első szabadedzését.

írta: FormaNet
Sebastian Vettel nyerte a Brit GP első szabadedzését.

Ideális időjárási viszonyok fogadták a száguldó cirkusz mezőnyét, a Brit Nagydíj hétvégéjének első gyakorlásán. A levegő hőmérséklete 21 Celsius-fok, pálya hőmérséklet 28 Celsius-fok volt a szabadedzés megkezdésekor.

 

Bruno Senna helyett a mai naptól immár Sakon Yamamoto köröz a Hispania versenyautójával,  miután tegnap este a csapat bejelentette, hogy a szezon további részét Karun Chandhok és Yamamoto párossal folytatja.

Azóta ezt már az FIA is megerősítette, vagyis engedélyt adott a „cserére”.

 

A Force India alakulatánál Fairuz Fauzy váltotta Vitantonio Liuzzit, igaz ő csak egy teszt erejéig, illetve a Lotus tesztpilótája, Paul di Resta is lehetőséget kapott, hogy megvillantsa tudását hazai közönsége előtt. Paul di Resta most Jarno Trulli kocsiját kapta meg, az első szabadedzés idejére.

 

Közülük Fauzy volt a legpechesebb, ugyanis még egyetlen egy kört sem tudott megtenni, a VJM03-as máris motorhibával küzdött. A maláj tesztpilóta az utolsó fél órában azért gyakorolhatott néhány kör erejéig.

A Virgin Racingnek sem indult fényesen ez a nap (sem). Most éppen az üzemanyagpumpa hibája hátráltatta Timo Glockot, így Fauzy-hoz hasonlóan, a német pilótának is csak egy szűk félóra jutott az első edzésből.

 

Az új vonalvezetés megismerése nem volt nagyon sürgős a pilótáknak, hiszen majd fél órát kellett várni az első mért körre.

Az átalakult pálya első mért idejét, a hazai közönség egyik favoritja, Jenson Button futotta, persze az 1:37.994-es kör még jócskán messze volt az ideálistól.

A McLaren már teszteli a Red Bull által megálmodott, és azóta egyre „népszerűbb”  új diffúzor kialakítást, illetve az új kipufogórendszert.

A Ferrarinál a mai napon az F-csatornát tesztelték, jobban mondva annak hiányát, ugyanis Alonso F10-eséből is kivették, hogy összehasonlítsák a teljesítmény különbséget. (Massa kocsijában eddig sem volt)

 

Szép komótosan ugyan, de nagyjából negyven perc elteltével, már mindenki megkezdte a munkát. Michael Schumacher az új Aréna résszel nehezen kötött barátságot, a német egyszer megpördült, egyszer pedig kissé kicsúszott az egyik fordulóban.

A pálya új része miatt az aszfalt minősége is változó, konkrétan elég hepe-hupás.

Ezt a MotoGP mezőnye után, most az F1-es versenyzők is megtapasztalhatták, és ez nem is maradt szó nélkül. Már az első tréning alatt sokan panaszkodtak, és persze csúszkáltak is (többek közt Hamilton) és valószínűleg még sokszor elhangzik majd ez a kritika a hétvége folyamán.

 

Fél órával a leintés előtt, már 1:32-es időkkel, a két Red Bull (ki más?) állt az élen, Sebastian Vettel és Mark Webber sorrendben. Miközben a német folyamatosan javította idejét, Lewis Hamilton és Robert Kubica is befurakodott csapattársa, Webber elé.

 

Tíz perccel az edzés vége előtt, a kvartett mögött a Force Indiás Adian Sutilnak volt még 1:32-es köre, majd Nico Rosberg, Nico Hülkenbeg, Jenson Button, Michael Schumacher és Rubens Barrichello követték az első tíz helyen.

A két Ferraris ekkor a 13. és a 17. helyen tanyázott.

 

Ez a sorrend már semmit nem változott a hajrában sem, Sebastian Vettel , 1:32.280-as idővel megnyerte a hétvége első gyakorlását.

 

Első szabadedzés eredménye:

 

 

 

Második szabadedzés: 15.00-16.30

 

 

szöveg: FormaNet, Varga Viktória


 

 

Szólj hozzá

f1 red bull silverstone sebastian vettel brit nagydíj formula-1