2010. júl 16.

Egy legenda a mozivásznon

írta: FormaNet
Egy legenda a mozivásznon

Valós szurkolói, nézői igényt elégít ki az angliai Working Title Films filmstúdió dokumentumfilmje, amely a Formula-1 tragikus sorsú brazil legendájának sportpályafutását igyekszik bemutatni, eddig a nagyközönség számára nem látható felvételek segítségével.


A nagyközönség előtt idén ősszel mutatják be a mozikban, azt az Ayrton Sennáról készült filmet, amely a háromszoros világbajnok teljes F1-es karrierjét dolgozza fel, 1984-től egészen az egy évtizeddel később bekövetkező tragikus balesetig. A mű mindemellett foglalkozik a brazil legendát körülölelő mítosszal is.

 

Néhány szakújságírónak, köztük James Allen-nek, vagy éppen Senna egykori riválisának, Martin Brundle-nek (jelenleg BBC szakkommentátor) már volt szerencséje megtekinteni a filmet, és mindkét szakember fantasztikusnak találta. James Allen egészen biztos abban, hogy nem csak az F1-fanokat, de például a hölgyeket is lenyűgözi majd a történet, már csak azért is különösen szívbemarkoló.

 

A filmet az a 1983-ban alapított Working Title Films készítette, amely a majd három évtized alatt számos Akadémia díjat, és BAFTA díjat nyert, illetve több Cannes-i- és a Berlin-i Fesztivál díjait is begyűjtött. (filmjei közül néhány: Bridget Jones, Nothing Hill, Büszkeség és balítélet, Mr.Bean, Négy esküvő és egy temetés)

 

A rendező, Asif Kapadia elmondása szerint, ez egy különleges, egész estés dokumentumfilm, melyhez az eredeti felvételeket elsősorban a FOM-tól és Ayrton Senna családjától kapták.

 

Néhány évvel ezelőtt, (úgy 2001 tájékán) Antonio Banderas agyából pattant ki az ötlet, hogy felkeresse Senna családját, és segítséget kérjen a brazil legenda életútjának megfilmesítéséhez. A film akkor valamilyen oknál fogva nem készült el, bár a begyűjtött - több mint 40 órás - anyagból később (2004-ben) megjelent egy másfél órás DVD „The right to win” (Jog a győzelemhez) címmel.

Ebben többek közt Sennáról készült felvételek és évekkel korábbi interjúk láthatók, mindemellett számos egykori kolléga, barát, és természetesen a család is megemlékezik Sennáról, exkluzív interjúk keretén belül.

 

"Szentül hitte, hogy isteni képességei vannak a győzelemre"

(Murry Walker - Sennáról)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az idén ősszel bemutatásra kerülő dokumentumfilm forgatókönyv írója, Manish Pandy elárulta, hogy bár ebben a produkcióban is láthatunk majd rövid riportokat, de a történet zömét elsősorban azok az archív felvételek képezik, melyekhez a család és a FOM ezelőtt még soha nem engedett hozzáférést.

A történet összeállításában nagy szerepe volt Senna családjának, Bernie Ecclestone-nak, Ron Dennisnek és Frank Williamsnek.

 

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá

dokumentumfilm ayrton senna