2010. júl 19.

A hétvége F1 aktualitásai, pletykái

írta: FormaNet
A hétvége F1 aktualitásai, pletykái

 Jacques Villeneuve továbbra sem adta fel azon tervét, hogy visszatérjen a Formula-1-be. 

kép forrás: espnf1.com

Az 1997-es szezon világbajnoka tavaly a Stephan GP pilótájaként tervezte a nagy visszatérést. 
A szerb alakulatról az idény kezdetéig igen sokat lehetett olvasni, sőt úgy tűnt, hogy fel sem fogták, hogy nincs rajtengedélyük, így a szezonnyitó Bahreini Nagydíjra úgy érkeztek meg, mint akiknek ott a helyük a rajtrácson.
Ezt követően keringtek még kósza hírek arról, hogy a csapatfőnök, Zoran Stefanovic F1-es futam megrendezésére alkalmas pályát akar építeni Szerbiában, továbbá kampányt indítottak saját népszerűsítésükhöz.
Mostanában azonban nagy a csend körülöttük, és ez idáig a kanadai versenyző visszatéréséről szóló találgatásoknak is vége szakadt.
A napokban újra előkerült a Villeneuve név, ugyanis most a Durangóval hozták hírbe a pilótát. 
Az egykor  GP2-ben is érdekelt csapatnál a kanadai is versenyzett , (a Speedcar sorozatban) és most úgy tűnik komolyabb babérokra törnek. 
Hogy Villeneuve versenyzőként, vagy a csapat vezetőjeként térne vissza a szériába, azt egyelőre még nem tudni, de a Durangó már megerősítette, hogy valóban tárgyalnak az egykori világbajnokkal.
Az is ismert, hogy az olasz alakulat is beadta a nevezését a 13. csapat helyére. Hogy Durango, vagy Villeneuve Racing néven indulnak, - amennyiben megnyerik a pályázatot-  az is rövidesen kiderül.
 
 
A Hispania RT a hétvégi Hockemheinben megrendezésre kerülő Német Nagydíjon ismét elindítja Szakon Jamamotót.
 
kép forrás: f1hirek.hu
 
A japán versenyző most Karun Chandhokot ültette kispadra, egyelőre, határozatlan időre. 
A spanyol alakulat Jamamotó Silverstone-i teljesítményével magyarázza a cserét, (a japán versenyző mellesleg utolsó lett) a háttérben azonban több mint valószínű, hogy dollár milliók állnak.  
A hírek szerint Jamamotó pontosan öt millió dollárt szerzet az istállónak, japán forrásokból.
Ha hinni lehet az istállóhoz közeli pletykáknak, futamonként egy millió dollárba kerül a japánnak a versenyzés, ami így minimum öt futamra biztosítja részvételét.
Karun Chandhok részben Bernie Ecclestone ajánlásával került a csapathoz, így ez a fehér lovag számára is kellemetlen lehet, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy jövőre a széria Indiai Nagydíjat is tervez. Chandhok félreállítása jelentősen ronthatja a FOM tárgyalási pozícióját az indiai rendezőkkel, de a jelek szerint a túlélésért küzdő alakulat, ezt még a nagyúr szempontjait mérlegelve sem tudja figyelembe venni.   
 
 
Vitalíj Petrov hazai közönsége előtt is megmutathatta F1 vezetői tudását
 
kép forrás: formula1.com
 
Az elmúlt hétvégén orosz pilóta egy háromüléses formula autóval, és szerencsés utasaival száguldozhatott a Vörös tér környékén kialakított ideiglenes pályán.
A Moscow City Racing rendezvényén, az orosz szurkolók élőben is élvezhették egy formula autó látványán kívül, a hangokat, s mindazt, ami egy F1 futamon a közönség soraiban érezhető.
A Renault egyik főtámogatója, az orosz Lada gyár, a bemutató után vendégül látta a pilótát, ahol Petrov köszönetet mondott a támogatásért, és a szurkolók bizalmáért.
A rendezvény akár egy újabb lépés lehet a tervezett Orosz Nagydíj irányába, hiszen érdeklődőkben, rajongókban nem volt hiány.
 
 
Az már most - a szezon közepén - látható, hogy az idény végén nem lesz nagy pilótavándorlás a királykategória mezőnyében.
 
A top csapatok közül a Ferrari és a Red Bull Racing is változatlan felállásban fut neki a következő évnek, nem régiben Robert Kubica szerződéshosszabbítását is bejelentette a Renault, és rajtuk kívül a Toro Rossonál versenyző Sebastien Buemi és Jaime Alguersiari helye is biztos jövőre.
Minden bizonnyal a McLaren sem tervez változtatásokat, illetve nagyon úgy tűnik, hogy a Mercedes GP sem.
Kimi Räikkönen visszatéréséről szóló találgatások tehát egyre szűkebb teret kapnak.
Legutóbb Michael Schumacher helyén látta őt a média, ám a hétvégén Norbert Haug, a Mercedes motorsport alelnöke kijelentette, hogy nem áll szándékukban egyik versenyzőjüktől sem megválni.
„Teljes mértékben elégedettek vagyunk a versenyzőinkkel, akik jövőre is itt fognak versenyezni. Michael és Nico is remek munkát végez, nincs okunk változtatni. 
Célunk, hogy a lehető legjobb helyen zárjuk az évet, és 2011-ben jobb feltételeket biztosítsunk a versenyzőinknek”- nyilatkozta Haug.
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 jacques villeneuve mercedes gp karun chandhok vitalij petrov formula-1 vitalíj petrov