2010. júl 23.

Adrian Sutil nyerte az esővel tarkított első szabadedzést

írta: FormaNet
Adrian Sutil nyerte az esővel tarkított első szabadedzést

 A Német Nagydíj első szabadedzését esőben kezdték meg a versenyzők, bár ekkorra már kissé csillapodott a reggel óta tartó heves égi áldás. 

A levegő hőmérséklete 18 Celsius-fok, a pályahőmérséklet 19 Celsius-fok volt a délelőtti tréning kezdetekor.
 
A McLaren csapata a mai napra tervezte a továbbfejlesztett kipufogórendszerének tesztelését, így a wokingi gárda valószínűleg nem örül az esőnek.
A Red Bull Racing mindkét autóján egyelőre a régi elsőszárny volt felszerelve, de az új alkatrész is Hockenheimbe utazott, és a futam napjára már négy darab áll majd a csapat rendelkezésére. 
 
Húsz perc elteltével megszületett az első mért idő,  a Toro Rosso-s Jaime Alguersuarinak köszönhetően (1:41.068), majd megérkezett a két Red Bull és először Vettel, majd Webber taszította le a trónról a spanyol pilótát.
 
A vizes pályán szinte kivétel nélkül mindenki, - még a top pilóták is-  sokat csúszkált, sőt egyesek - többek közt Felipe Massa- látványos piruetteket is bemutattak.
 
Az edzés félidejénél elállt az eső, a köridők pedig folyamatosan javultak. 
Fél órával a leintés előtt  Sebastian Vettel (1:28.735) és Mark Webber (1:29.048) állt az élen, majd a hazai pályán autózó Adrian Sutil 1:27-es köridővel átvette a vezetést, de csak rövid időre, hiszen egyre többen váltottak az extrém esőgumikról intermediate abroncsokra, így várható volt további javulás.
 
A McLarennél Jenson Button rengeteget panaszkodott az autóra. A tavalyi világbajnok elsősorban az alulkormányozottsággal és az MP4-25 hátsó részének stabilitási problémáival küzdött, míg csapattársa, Lewis Hamilton egy órát volt kénytelen várakozni a garázsban, mire összeraktál autóját.
 
Hamilton az utolsó fél órában kezdte meg a munkát, de néhány perce elteltével máris a gumifalban landolt. A brit versenyző a 3-as kanyarból kijövet csúszott meg, majd csapódott neki a falnak, ezzel pedig be is fejezte délelőtti tesztelését. Az autó alaposan összetört, de már az edzés alatt kiderült, hogy a javításhoz minden tartalék alkatrész a csapat rendelkezésére áll. 
 
Hamiltonhoz hasonlóan, Bruno Senna is idő előtt fejezte be az első tréninget. A Hispania brazil pilótája az utolsó kanyarnál ásta el autóját a kavicságyban.  
 
Az utolsó percekben az élen folyamatosan változott a helyzet: Rosberg és Massa is elfoglalta az első helyet rövid időre, végül a Force Indiás Adrian Sutil 1.25. 701-es idővel megnyerte a hétvége első szabadedzését.
 
Első szabadedzés eredménye: 
 
második szabadedzés: 14.00-15.30
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 force india adrian sutil német nagydíj formula-1 hockenheimrin első szabadedzés