2010. júl 24.

Red Bull és Ferrari csatát hozott a harmadik szabadedzés

írta: FormaNet
Red Bull és Ferrari csatát hozott a harmadik szabadedzés

 A Német Nagydíj hétvégéjének utolsó szabadedzésén szemerkélő eső és 19 Celsius-fokos hőmérséklet fogadta a mezőnyt.

 
A helyenként száraz, helyenként nedves aszfalt, igencsak megnehezítette a gumiválasztást, de a legtöbb versenyző az intermediat abroncsokkal kezdte meg a munkát.
Elsőként Jarno Trulli Lotusa tűnt fel a vizes aszfalton, majd lassan a többiek is letudták installációs körüket, Schumacher és Rosberg pedig még egy-egy plusz próbakörrel ajándékozta meg a hazai szurkolótábort, de ezután újra elcsendesedett a pálya, és az első mért körre negyed órát kellett még várni.
Lucas di Grassi örülhetett először az első helynek, de 1:37.406 másodperces idejét Sebastian Vettel azonnal megszégyenítette, és 1:29.911-el az élre állt. 
A német ezt tovább javította, és 25 perc elteltével az élen már 1:24- es kör szerepelt neve mellett. Ekkor azonban még a nagy riválisok közül csak Fernando Alonso körözött a pályán. 
 
Közben Adrian Sutil Force Indiájának váltója mondta be az unalmast, így a német pilóta –miután lassan bevánszorgott a boxba- már nem tudta folytatni a tesztet. 
 
A Ferrari brazil versenyzője, Felipe Massa csak fél óra elteltével jelent meg, de egyetlen egy kör elég volt neki ahhoz, hogy átvegye a vezetést. Massa szinte szárnyalt, és körről-körre javult, de versenymérnöke Rob Smedley gyorsan lecsendesítette, mondván ilyen tempóval gyorsan leamortizálja a gumikat. A Ferraris vissza is gurult a boxba.
 
Webber és Hamilton nem kapkodtak, inkább megvárták míg felszárad a pálya, és csak az utolsó 15 percben gördültek pályára. 
Ekkor már minden versenyző slickekre váltott, és újra akcióba lendülő Massa már 1:19-es idővel repítette élre az F10-est.
Ez azonban még mindig nem a legjobb idő volt, hiszen a körülmények gyorsan javultak, így az utolsó tíz percben szinte pillanatról pillanatra változott a sorrend, a köridők pedig villámgyorsan javultak. 
Öt perccel a leintés előtt óriási „tüzijáték” kezdődött: Először Webber, Vettel és Alonso adok-kapok játéka volt látható, már 1:16-os időkkel és szuperlágy gumikkal, majd a trióhoz csatlakozott Hamilton, Rosberg és Massa is.
Legelsőként Webber lépte át az 1:16-os álomhatárt, majd Alonso, Vettel és Massa is javított.
 
Az élen még a legutolsó körben is folyamatosan változott a sorrend, végül Sebastian Vettel bizonyult leggyorsabbnak és 1:15.103-as idővel megnyerte a kvalifikáció előtti főpróbát.
 
Harmadik szabadedzés eredménye:
 
 
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
Szólj hozzá

f1 szabadedzés hockenheim sebastian vettel német nagydíj formula-1 red bul