2010. sze 02.

"A pálya rossz üzenetet közvetít" - Az USA GP és az ellenzők

írta: FormaNet
"A pálya rossz üzenetet közvetít" - Az USA GP és az ellenzők

Mint azt a FormaNet blog is megírta, Bernie Ecclestone és Tavo Hellmund megállapodásának köszönhetően, az USA 2012-től újra Formula-1-es futamot rendez, a Közép-Texasban található Austinban. A project elkezdődött, és szerdán már képeket, látványterveket is lehetett látni, a majdani pályáról.

 
Az amerikai szervező a tervek alapján úgy jellemezte a versenypályát, hogy az egyszerre lesz technikás, és gyors. A pálya hossza 3,4 mérföld (5470 m) lesz, és a szervező elmondása szerint igyekeznek úgy megépíteni, hogy mind a versenyzők, mind a szurkolók számára minél élvezetesebbek legyenek a versenyek. Összesen 20 kanyart alakítanak ki, és lesz egy hátsó, egyenes szakasz, melyet 1200 méter hosszúra terveznek. A pályát váltakozó szintkülönbségek teszik egyedülállóvá, és még élvezetesebbé. Több előzési pontot is terveznek, ahol - ahogy Hellmund fogalmazott – a bátrak előzhetnek. A tervek szerint a pályán a maximális végsebesség eléri a 320 km/órát, a szélessége 39 és 52 méter között váltakozik.
 
A pálya építése, és ezzel együtt a Forma1-es nagydíj fogadtatása igencsak megosztja a helybéli vállalkozásokat, üzletembereket. A Sierra Club elnöke, Chris Lehman kifejezetten ellenzi a projektet, és egyenesen úgy fogalmazott:„A pálya rossz üzenetet közvetít”. Véleményét a következőkkel erősítette meg: „ A versenyen megjelenő gyártók, nem a mi országunkból valók. A versennyel Texas, állami pénzen segít értékesíteni Ferrarikat, Renault-kat, Lotusokat, Mercedeseket, úgy, hogy ezek az autók, nem itt készülnek.”
 
Mások a terület alatt futó üzemanyag és gázvezetékek miatt aggódnak. 1973-ban ugyanis egy súlyos gázrobbanás történt, ami 4 ember halálát okozta, és autók olvadtak meg a hatalmas tűzben. Hellmund földalatti vasutakkal szeretné a biztonságos forgalmat kialakítani. A szervező az aggodalmakra elmondta „Ezzel a problémával Texas bármely területén szembe kellene néznünk”.
 
A tervek szerint a terepmunkák még az idén elkezdődnek, és az átadás évében, 2012-ben, egész évben folyamatos programokkal várják az autósportok szerelmeseit. A pálya nem mellesleg, kb. 1000 új munkahelyet teremt a környéken élőknek.
 
 
3D-ben jól láthatóak az izgalmasnak ígérkező szintkülönbségek:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 forma1 texas austin usa gp tavo hellmund sierra club