2010. sze 10.

Érdekes vélemények a WMSC Ferrarit érintő döntéséről

írta: FormaNet
Érdekes vélemények a WMSC Ferrarit érintő döntéséről

A szerdai Motorsport Világtanács ülését követően sokáig csak az a tény került nyilvánosságra, hogy a szervezet, az FIA egyetértésével nem látja szükségét újabb szankcióknak, a Ferrarival szemben. Már maga a döntés is igencsak megosztotta a Formula-1-es társadalmat, egyes közvélemény kutatások szerint a rajongók 2/3-a nem tartja korrektnek az eljárást, és ez alól sok Ferrari szurkoló sem kivétel. Az FIA részben ugyan elismerte, hogy a maranellóiaknál történt bizonyos csapatutasítás, ezért meghagyták a kiszabott 100 ezer dolláros büntetést, de eltekintettek a további retorzióktól. 

 
 
Tegnap az eljárással és a döntéssel kapcsolatban megszólalt Jean Todt, az FIA elnöke, az egykori sikeres Ferrari csapatfőnök is, aki talán(?) elfogultsága miatt nem vett részt a döntésben.
A francia szakember úgy vélte, a testület számára nem állt rendelkezésre kellő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy egyértelműen el lehessen dönteni: történt-e csapatutasítás a Ferrarinál a Német Nagydíjon, vagy sem. A szakember úgy fogalmazott, „Mielőtt azt állítanánk, hogy bűnös vagy, azt be is kell bizonyítanunk. Ezt úgy értem, mindenki tagadta, hogy a csapat érdekében történtek volna a dolgok” 
A sokak számára teljesen egyértelmű helyzetet Jean Todt azzal próbálta elbagatellizálni, hogy a nézők nem mérlegelték a dolgot kellő körültekintéssel, mert aki ezt úgy tette, azok másként ítélik meg a helyzetet. Az FIA elnöke azzal zárta le rövid nyilatkozatát, hogy igazán nagy dolog nem történt, hiszen a csapat így is az első és második helyen ért célba, így eredmény szempontjából semmi nem változott.
 
Az üggyel kapcsolatban a Spanyol Motorsport Szövetség elnöke is megszólalt, és meglehetősen különös véleményt fogalmazott meg. A spanyol szakember szerint szó nem volt csapatutasításról. Azzal, hogy Felipe Massának azt mondták rádión, hogy Alonso gyorsabb nálad, csupán „motiválni” akarták a brazil pilótát. Massa pedig kissé felhúzta ezen magát, és azért engedte el - tegyük hozzá, igen látványosan – spanyol csapattársát. 
 
Az előző véleményektől jelentősen eltér a Red Bull csapatfőnökének, Christian Hornernek a véleménye.
 
A szakember nemes egyszerűséggel úgy fogalmazott: ez a lehető legrosszabb dolog, ami most történt a Formula-1-ben. 
„Őszintén szólva, még ha nem is változott semmi, úgy érzem, innentől kezdve bármi lehetséges. Ezek szerint a csapatok akkor szabad kezet kapnak? Mi lesz a későbbi versenyeken?”
Horner még kissé epésen megjegyezte, hogy ezek után a 100 ezer dolláros büntetésért a későbbiekben is megérheti szabálytalankodni, ha ezzel komoly pozíciókat lehet szerezni.
 
 
 
 
 
A döntés tehát rendkívül megosztotta mind a rajongókat, mind a szakembereket. A tények mérlegelése mindenki számára magánügy, azonban az mindenképpen elmondható, hogy a döntéshozók vállán minden ilyen esetben óriási a felelősség. Az ügy ezzel lezárult, hivatalos folytatása nem lesz, de a visszhangok valószínűleg még hetek múlva is hallhatóak lesznek. 
 
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

ferrari f1 döntés formula 1 wmsc jean todt christian horner motorsport világtanács csapatutasítás