2010. sze 25.

A Pole pozíció méltó ünneplés - Alonso ma öt éve lett először világbajnok

írta: FormaNet
A Pole pozíció méltó ünneplés - Alonso ma öt éve lett először világbajnok

A Szingapúri Nagydíj időmérője Fernando Alonso győzelmével zárult, így a spanyol egy pole pozícióval ünnepelheti, hogy öt évvel ezelőtt, éppen ezen a napon szerezte meg első világbajnoki címét.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
2005-ben a zsinórban öt VB címet begyűjtő Michael Schumacher - egy-egy villanástól eltekintve- tisztes távolságból szemlélhette, amint az ifjú Fernando Alonso és Kimi Räikkönen ádáz csatát vív a végső győzelemért.
 
A Formula-1 történelmének addigi leghosszabb (19.futam) szezonjában, a Renault összesen nyolc futamgyőzelmet ünnepelhetett, ebből hétszer Alonsót, egyszer pedig csapattársát Giancarlo Fisichellát intette le elsőként a kockás zászló.
 
Fő riválisa, a mclarenes Kimi Räikkönen szintén hét futamgyőzelmet zsebelt be, így a 19 versenyből 14 a két titán meneteléséről szólt. A McLarent azonban sorozatos motorproblémák sújtották, így Kimi többször idő előtt kifüstölte magát a versenyből, míg Alonso a 19 verseny alatt mindössze négy alkalommal hiányzott a dobogóról.
 
A szeptember 25-én rendezett Brazil Nagydíjat szintén az első rajtokából kezdte meg spanyol, végül kettős McLaren siker született, Juan Pablo Montoya és Kimi Räikkönen sorrendben, de Alonsonak egy harmadik hely is elegendő volt ahhoz, hogy a hátralévő két versenyre már világbajnokként utazhasson.
23 pontos előnyét már matematikailag sem lehetett behozni, így a 24 éves versenyző a Formula-1 addigi történetének legfiatalabb bajnokaként írta be magát a sportág legendás alakjai közé.
 
 
Az utolsó két versenyen már csak a konstruktőri trófeáért harcolt a Renault és a McLaren, végül ezt a címet is Alonso csapata ünnepelhette. (Renault: 191 pont, McLaren-Mercedes: 182 pont)
 
Fernando Alonso összesen 133 pontot gyűjtött a szezonban, míg Kimi Räikkönen 112 ponttal lett VB ezüstérmes.
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 renault alonso formula 1 fernando