2010. sze 26.

Alonso mesterhármassal búcsúzik Szingapúrtól

írta: FormaNet
Alonso mesterhármassal búcsúzik Szingapúrtól

Fernando Alonso pályafutásának második győzelmét aratta Szingapúrban, miután a pole-ból rajtolva végig magabiztosan vezette a 61 körös versenyt. A dobogó második fokán Sebastian Vettel ünnepelhetett, míg a csapattársat, Mark Webbert a harmadik helyen intette le a kockás zászló.

A Szingapúri Nagydíjnak a világbajnoki tabella első öt helyezettje vágott neki az első öt rajtkockából, de a legkedvezőtlenebb helyzetből éppen a vb-éllovas, Mark Webber várhatta a startot. Ez már előre jósolta hogy az éjszakai futam most sem lesz unalmas.
 
 
 
A rajt után Fernando Alonso megtartotta első helyét, és nem változott a sorrend az öt követő legfőbb riválisai között sem (S. Vettel, L. Hamilton, J. Button, M. Webber), a hatodik helyről rajtoló Rubens Barrichellót azonban Nico Rosberg és Robert Kubica is megelőzte.
Az utolsó rajtkockából induló Felipe Massa rögtön a második körben letudta egyetlen kerékcseréjét, és a hosszú hónapok után visszatérő Nick Heidfeld is ekkor látogatta meg szerelőit, megsérült autója korrigálására. A némettel ütköző Vitantonio Liuzzinak már nem volt olyan szerencséje, hogy begurulhasson a bokszba. Mivel a Force India a pályán parkolt le, ezért a Safety Car két kör erejéig behajtott a pályára.
 
Az élmezőnyből csak Mark Webber áll ki kereket cserélni a biztonsági autós fázis alatt, de a mezőny második feléből többen is követték példáját. A világbajnokság éllovasaként érkező ausztrál így a 11. helyen folytatta versenyét, de a folytatásban nem sokat kérdezett. Előbb Timo Glockon, majd Kamui Kobayashin, végül Michael Schumacheren hámozta át magát könnyedén, így 5-6 kör után már nyolcadik volt, és mivel folyamatosan jobb tempót diktált mindkét McLarennél, így a kerékcserék után átugrotta a wokingi gárda versenyzőit.
 
Az élen Alonso és Vettel egyszerre tudták le egyetlen bokszlátogatásukat, és ugyanebben a sorrendben tértek vissza a pályára.
 
A 31. körben a sauberes Kamui Kobayashi gondoskodott egy újabb biztonsági fázisról. A japán először Michael Schumachert bombázta meg, majd saját autóját csapta neki a palánknak, és az érkező Bruno Senna már nem tudta elkerülni az ütközést. Bruno csapattársa, Christian Klien is idő előtt beparkolt a garázsba műszaki probléma miatt.
 
A Safety Car három körön keresztül fogta meg a mezőnyt, majd miután a 35. kör végén kihajtott a pályáról, a Ferrari viszonylag simán megőrizte elsőségét. A harmadik helyen autózó Webbert azonban, a lekörözésre váró Lucas di Grassi kissé feltartotta, így a negyedik helyen álló Lewis Hamilton támadási pozícióba került, de a manővernek baleset lett a vége, és a brit húzta a rövidebbet.
Az Olasz Nagydíj után, Hamilton újra pont nélkül zárta a versenyt.
 
Az utolsó körökben Robert Kubica látványos menetelését láthattuk. A lengyel, a hatodik helyről volt kénytelen kiállni egy második kerékcserére, majd  a 12. helyről vágott neki a hajrának. A friss gumikkal Sebastien Buemit, Vitalíj Petrovot, Felipe Massát, Nico Hülkenberget és Adrian Sutilt is simán körbeautózta, így egészen a hetedik helyig zárkózott fel. Az utolsó előtti körben még Heikki Kovalainen lángbaborult Lótusza világította be az éjszakai pályát, illetve Sebastian Vettel próbált még nyomást gyakorolni a Ferrarira, de a németnek már nem volt ideje komolyabb ijesztgetésre.
 
Fernando Alonso pole pozícióból indulva, a verseny leggyorsabb körét megfutva megnyerte az éjszakai nagydíjat, mögötte pedig a két Red Bull intette le a kockás zászló Sebastian Vettel és Mark Webber sorrendben.
Jenson Button a negyedik helyen zárt, majd Nico Rosberg, Rubens Barrichello, Robert Kubica, Adrian Sutil, Nico Hülkenberg és Felipe Massa futottak be a pontszerző helyeken.
 
Kiesők: Vitantonio Liuzzi, Jarno Trulli, Bruno Senna, Kamui Kobayashi, Christian Klien, Lewis Hamilton, Nick Heidfeld
 
A Szingapúri Nagydíj végeredménye:
 
A versenyt követően Adrian Sutilt 20 másodperces időbüntetéssel sújtotta a versenybíróság, amiért még a futam elején - a 7-es kanyarnál - jogtalan előnyt szerzett. A nyolcadikként befutó német így a 10. helyen zárt, míg Nico Hülkenberg és Felipe Massa egy-egy helyet előreléphettek. Versenyzőjük büntetése után a Force India felhívta az FIA figyelmét Nico Hülkenberg hasonló manőverére, így végül a Williams újonca is megkapta a 20 másodperces büntetést. Végül 8. Felipe Massa, 9. Adrian Sutil, 10. Nico Hülkenberg
 
 
A Vilgábajnoki pontverseny állása a Szingapúri Nagydíjat követően:
 
Mark Webber: 202
Fernando Alonso: 191
Lewis Hamilton: 182
Sebastian Vettel: 181
Jenson Button: 177
Felipe Massa: 128
Nico Rosberg: 122
Robert Kubica: 114
Adrian Sutil: 47
Michael Schumacher: 46
Rubens Barrichello: 39
Kamui Kobayashi: 21
Vitalíj Petrov: 19
Nico Hülkenberg: 17
Vitantonio Liuzzi: 13
Sebastien Buemi: 7
Pedro de la Rosa: 6
Jaime Alguersuari: 3
 
Konstruktőri pontverseny állása a Szingapúri Nagydíjat követően:
 
Red Bull-Renault: 383
McLaren-Mercedes: 359
Ferrari: 319
Mercedes: 168
Renault: 133
Force India-Mercedes: 60
Williams-Cosworth: 56
Sauber-Ferrari: 27
Toro Rosso-Ferrari: 10
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

ferrari f1 forma 1 alonso nagydíj fernando szingapúri