2010. okt 10.

2009 után újra Sebastian Vettel diadalmaskodott Suzukában

írta: FormaNet
2009 után újra Sebastian Vettel diadalmaskodott Suzukában

Idei harmadik kettős győzelmét ünnepelhette a Red Bull, miután Sebastian Vettel és Mark Webber magabiztos fölénnyel teljesítette a Japán Nagydíjat. A harmadik Fernando Alonso lett, de a spanyol a teljes versenytáv alatt nem volt veszélyes a vörös bikák párosára, sőt a pontversenyben Vettel beérte a ferrarist.  

 
Az 53 körös Japán Nagydíj napos, száraz időben kezdődött. A legutóbbi Szingapúri Nagydíjjal ellentétben, a szuzukai hétvége időmérőjén a pénteki edzéseken látott papírforma érvényesült. 
Az első sorból a két Red Bull rajtolhatott, mögöttük Robert Kubica és Fernando Alonso sorakozott fel, míg a kvalifikációt a harmadik helyen záró Lewis Hamilton váltócsere miatt csak a nyolcadik rajtkockából indulhatott. 

Lucas di Grassi a 21. helyen zárta a kvalifikációt, de a virgines már a rajtrácsra sem tudott felállni, mert a bokszból kivezető körén a 130R nevű kanyarban falnak csapta autóját.

A rajtot Sebastian Vettel kapta el a legjobban, míg a második helyről induló Mark Webbert Robert Kubica lerajtolta. 
Kicsit hátrébb már nem volt ennyire zökkenőmentes a start:  Felipe Massa Vitantonio Liuzzival, Vitalíj Petrov pedig Nico Hülkenberggel ütközött rögtön a rajtot követően. 
Mind a négy autó a pálya mellett végezte, így a roncsok eltakarításának idejére pályára hajtott a SafetyCar.
A második helyre felzárkózó Kubica versenye a biztonsági autó mögött ért véget, autójáról ugyanis valamilyen oknál fogva leesett a jobb hátsó kerék.
 
Kubica kiesése után, az első öt helyet a világbajnoki címért harcoló riválisok foglalták el Vettel, Webber, Alonso, Button és Hamilton sorrendben. Közülük Button egy teljesen más taktikával, kemény gumikkal vágott neki a versenynek.
 
A hetedik körben már csak 18 versenyzővel folytatódott a küzdelem, az új rajtnál Vettel megtartotta vezető helyét, és mögötte sem történt változás az első öt pilóta sorrendjében. Mögöttük azonban Michael Schumacher megelőzte a hatodik helyen autózó Rubens Barrichellót.
Ezután Vettel hamarosan otthagyta üldözőit, és a 15. körben már majd két másodperc előnye volt csapattársával szemben. Fernando Alonso még ennyire sem tudta tartani a lépést a két Red Bullal, hiszen a ferraris ekkor már több mint hét másodperces hátrányban volt.
 
Közben a középmezőnyben Kamui Kobayashi látványos előzésekkel szórakoztatta hazai közönségét. Előbb Jaime Alguersuarit, majd Adrian Sutilt előzte meg a japán.

Az élmezőnyből Lewis Hamilton a kezdte meg elsőként a kerékcserék sorát a 23. körben, majd két-három körrel később Fernando Alonso, Sebastian Vettel és Mark Webber is követte a brit példáját.
A kerék cserék után maradt az első három helyen Vettel, Webber, Alonso sorrend, bár Jenson Button kiállására csak később lehetett számítani, így egy ideig ő vezette a versenyt, de a kemény keveréken rajtoló brit tempójából látszott, hogy nem jó taktika mellett döntöttek. A tavalyi világbajnok hiába maradt kint tovább, a bokszkiállás után végül csak az ötödik helyre tért vissza.

Az élboly mögött a két Mercedes szolgáltatott néhány izgalmas percet, ugyanis a kerékcserék után Nico Rosberg és Michael Schumacher követte az ötös fogatot. Mivel Rosberg még a verseny elején (a biztonsági autós fázis alatt) letudta a bokszlátogatást, így csapattársa Schumacher a friss gumikon jobb tempót autózott, és ezt kihasználva támadásba lendült. Rosberg azonban hosszú körökön keresztül maga mögött tudta tartani a hétszeres bajnokot.

Jenson Button azonban meg tudta előzni csapattársát, bár nem a Mercedeszhez hasonló küzdelemben. Hamilton ugyanis váltóproblémákkal küzdött a futam utolsó szakaszában, így Button könnyedén felzárkózott, Hamilton pedig elegánsan átengedte neki a negyedik helyet. 

Az utolsó körökben ismét Kamui Kobayashi kapott főszerepet. A Japán a 11. helyről lendült támadásba, és előbb újra Alguersuarit célozta meg, majd Rubens Barrichellót, és csapattársát, Nick Heidfeldet is megelőzte. 

A Mercedes nagyon jó versenyt futott, ennek ellenére most sem örülhetett kettős pontszerzésnek, a 48. körben ugyanis Rosberg motorja elfüstölt, így a német versenyének idő előtt vége lett. Ugyan így járt Adrian Sutil is, a Force India a 45. körben mondta fel a szolgálatot.
 
Japán Nagydíj végeredménye:
 
 
 

 Világbajnoki pontverseny állása a Japán Nagydíj után:

1. Mark Webber: 220 pont

2. Fernando Alonso: 206 pont

3. Sebastian Vettel: 206 pont

4. Lewis Hamilton: 192 pont

5. Jenson Button: 189 pont

6. Felipe Massa: 128 pont

7. Nico Rosberg: 122 pont

8. Robert Kubica: 114 pont

9. Michael Schumacher: 54 pont

10. Adrian Sutil: 47 pont

11. Rubens Barrichello: 41 pont

12. Kamui Kobayashi: 27 pont

13. Vitalíj Petrov: 19 pont

14. Nico Hülkenberg: 17 pont

15. Vitantonio Liuzzi: 13 pont

16. Sebastien Buemi: 8 pont

17. Pedro de la Rosa: 6 pont

18. Nick Heidfeld: 4 pont

19. Jaime Alguersuari: 3 pont

Konstruktőrök:

Red Bull-Renault: 426 pont

McLaren-Mercedes: 381 pont

Ferrari: 334 pont

Mercedes: 176 pont

Renault: 133 pont

Force Indai-Mercedes: 60 pont

Williams-Cosworth: 58 pont

Sauber-Ferrari: 37 pont

Toro Rosso-Ferrari: 11 pont

Szólj hozzá

f1 formula 1 red bull japán nagydíj sebastian vettel