2010. nov 05.

Vettel volt az első szabadedzés legjobbja, míg Alonso alatt megállt a Ferrari

írta: FormaNet
Vettel volt az első szabadedzés legjobbja, míg Alonso alatt megállt a Ferrari

Nem túl nagy meglepetésre a Red Bull uralta az Interlagos-i pályát, a versenyhétvége első szabadedzésén, mögöttük a két McLaren bizonyult a leggyorsabbnak, míg a Ferrarisoknak meg kellett elégedniük egy 13. és egy 14. hellyel.

A Brazil Nagydíj hétvégéjének első tréningje a szokásokhoz híven elég vontatottan, de legalább szép időben, 27 Celsius-fokos melegben indult. Fél óra elteltével Sebastien Buemi törte meg a nagy csendet Interlagosban, őt követte Vitalíj Petrov és az ezen a hétvégén Sakon Jamamotót helyettesítő Christian Klien, majd lassacskán érkeztek a többiek is, elsősorban a kiscsapatok pilótái.

Negyven perc elteltével még csak nyolc versenyző neve mellett szerepelt mért idő, közülük Vitalíj Petrov volt a leggyorsabb, 1:14.37-es körével. Ezután nem sokkal a hazai közönség egyik kedvence, Rubens Barrichello repítette élre az FW32-est, majd egykori csapattársa, Michael Schumacher szárnyalta túl a brazil idejét.

A top csapatok közül elsőként a Ferrarisok gurultak pályára, majd McLaren versenyzői is megkezdték a munkát.
A wokingiak újabb fejlesztésekkel készülnek a hajrára, Brazíliába is több új alkatrésszel érkeztek, köztük egy új első szárnnyal. Így nem volt meglepő, hogy Jenson Button és Lewis Hamilton ismét két különböző megoldást próbálgatott.

Utolsóként a két Red Bull kezdte meg a szabadedzést, de így sem kellett sokat várni, hogy az élen beálljon a „hagyományos” Vettel-Webber sorrend. Elsőként Vettel ment 1:13 alá, de nemsokára már a csapattárs és Hamilton is 1:12-es köröket futott, bár a fiatal németet nem sikerült megelőzniük. A tréning utolsó negyed órájában Hamilton és Button foglalt helyet a vörös bikák mögött, míg a Ferrarisok ekkor még a 12. és a 14. helyen tanyáztak.

Néhány kisebb kicsúszást és piruett most sem maradt el, többek közt Jaime Alguersuari, és Felipe Massa is bemutatott egyet- egyet, de minden gond nélkül folytatták a körözést. Nem úgy Vitalíj Petrov, aki most sem bírta megállni, hogy ne amortizálja le autóját. Az orosz versenyző az edzés utolsó perceiben a 7-es kanyarban „esett el” aminek következtében falnak csapódott, és többek közt a Renault első légterelője bánta az ütközést. 
Kamui Kobayashi szintén elszállt a 7-es kanyarnál, de neki sikerült elkerülnie a falat, és a tágas bukótérnek köszönhetően, szemmel láthatólag nem sérült vészesen a Sauber. 
Az utolsó percben még Alonso kihajtott egy körre, de egyszercsak megadta magát, és a 4-es kanyarnál a spanyol kénytelen volt leparkolni kocsiját.
 
Nem sokkal az edzést követően a Ferrari megerősítette, hogy a spanyol autójában a motor mondta fel a szolgálatot, ennek ellenére nem aggódnak, mert a használt erőforrás egyébként is az utolsókat rúgta, és már a második szabadedzésre tervezve volt a motorcsere.

Közben az élen már nem változott a sorrend, Sebastian Vettel 1:12.328-as idővel lett a pénteki nap első edzésének legjobbja.

Első szabadedzés eredménye:

Második szabadedzés: 17.00-18.30-ig
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

 

Szólj hozzá

f1 formula 1 red bull brazil nagydíj interlagos sebastian vettel első szabadedzés