2010. nov 08.

Alonso elvárja a Red Bulltól, hogy ne alkalmazzon csapatutasítást

írta: FormaNet
Alonso elvárja a Red Bulltól, hogy ne alkalmazzon csapatutasítást

Fernando Alonso a szezonzáró Abu Dzabi Nagydíj előtt, a Ferrari csapatfőnökét, Stefano Domenicalit megszégyenítő szónoklásba kezdett. A világbajnokság jelenlegi éllovasa szinte felszólította a Red Bullt, hogy az eddigi gyakorlatukat folytatva, Abu Dzabiban se állítsanak fel csapatsorrendet, mert nem szeretné, ha egy ilyen szabálytalan manőver következtében veszítené el világbajnoki címét. 


„A Red Bull három hónapja hirdeti az igét, így most már nem változtathatnak a filozófiájukon.” – figyelmeztetett Alonso. 
Mondja ezt annak ellenére, hogy a Német Nagydíjon a Ferrari a spanyol mögé rendelte a csapattársat, Felipe Massát, így tulajdonképpen a megszerzett plusz hét pont miatt van most könnyebb helyzetben. (E nélkül mindössze egy pont lenne most a különbség Alonso és Webber között) Mindezek ellenére, Alonso következetességet vár el a Red Bull istállótól.

Ezeknek a kijelentéseknek a végeredmény megítélése tekintetében is érdekes vonatkozási lehetnek. Pár napja Max Mosley nyilatkozta azt, hogy amennyiben Alonso a csapatutasítás okán megszerzett plusz hét ponttal (vagy annál kevesebbel) lesz világbajnok, az sokat levonna a cím értékéből. Ezzel a Red Bull csapatfőnöke is részben egyetért, bár ezt nem fogalmazta meg ennyire nyilvánvalóan. Martin Whitmarsh is megszólalt az ügyben, és elmondta, hogy bár magán emberként nem ért egyet azzal amit a Ferrari tett, de egy ilyen szenzációs szezonban, az olaszok egész éves teljesítményét nézve nem szabad elvitatni a cím értékét. 

Alonso mostani kijelentését úgy is lehet értékelni, hogy a spanyol eleve úgy gondolja, ha Mark Webber nyer, az csak csapatutasításra történhet. És ha ez így van, és neki le kell mondani a harmadik világbajnoki címéről, az jelentősen csökkenti a cím értékét. 
Christian Horner a Brazil Nagydíj után kijelentette, nem lesz csapatutasítás, a pilótákra bízzák a döntést, mivel ők nagyon jól tudják, mi a dolguk. Helmut Marko ehhez annyit azért hozzá tett, hogy mindkét versenyző figyelmét felhívják arra, hogy csapatjátékosok, nem mellesleg egy csapatban..

A Ferrari ugyan tegnap megköszönte a Red Bullnak, hogy nem cserélték meg két versenyzőjüket Interlagosban, de a csapat főmérnöke, Chris Dyer gyanítja, hogy a szezonzárón már nem lesznek ennyire nagyvonalúak a konstruktőri bajnokság győztesei.
Dyer gyanúját erősíti Christian Horner azon nyilatkozata is, hogy éppen elég szívességet tettek már a Ferrarinak.

Alonso tehát törheti a fejét. Nemrég még pont ő nyilatkozta azt is, hogy a vetélytársak nem tudtak bizonyos problémákat megoldani, ezért foglalkoznak az ő esetleges világbajnoki címének értékével. Persze elképzelhető, hogy a bajnokság éllovasának mostani nyilatkozata is a pszichológiai hadviselés része, mert ha nem, abban az esetben nagyon úgy tűnik, ő is beállt a sorba, és tette ezt úgy mint a kígyó, aki saját farkába harapott.   


 szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 formula 1 fernando alonso csapatutasítás