2010. nov 09.

David Hunt türelme véget ért, és immár ő is megszólalt a Lotus név körüli áldatlan állapotokról

írta: FormaNet
David Hunt türelme véget ért, és immár ő is megszólalt a Lotus név körüli áldatlan állapotokról

A Lotus név használatával kapcsolatban számtalan vélemény és teória látott napvilágot mostanában. Tony Fernandes nemrégiben arról számolt be, hogy az istálló megszerezte a legendás Team Lotus nevet, így elképzelhető, hogy a maláj kézben lévő alakulat, jövőre már ilyen névvel nevez a Formula-1-be. Ezután jött a hidegzuhany, amikor is a Proton bejelentette, hogy egyedül ők a Lotus név és logó jogtulajdonosai, és jogi lépéseket helyeztek kilátásba a Lotus Racing csapatával szemben. Még az is felmerült, hogy a csapat nevében jövőre egyáltalán nem szerepelhet a Lotus név. 
 
 
Az ügyben most megszólalt David Hunt, a Team Lotus egykori főnöke is, aki szerint a Proton állítása a névhasználattal kapcsolatosan teljes képtelenség.
Peter Windsornak adott exluzív interjújában (TheRaceDriver.com) Hunt elmondta, hogy volt benne némi ellenérzés, amikor a Lotus név visszatért a Formula-1-be, mert véleménye szerint az csak egy dolog, ha azt mondják ’gyerünk kezdjük újra’, és közben mindenki figyelmen kívül hagyja az előzményeket. Az angol szerint pedig elég egyszerű a dolog. Egykor Colin Chapman elindította a Team Lotust, és  Chapman örökségét vitte tovább a nemrégiben elhunyt Peter Warr és Fred Bushell, majd 1991-ben a Colin család eladta a céget egy csoportnak. Ez idő tájt Mika Häkkinen és Johnny Herbert volt a csapat két versenyzője, az autók Mugen Honda motorokkal futottak, és a szponzorokat Guy Edwards és David Hunt képviselte. A csapat bár lehetett volna sikeres, mégsem volt az, és ennek okait Hunt a mai napig nem igazán érti. Annak ellenére is folyatódott a csapat mélyrepülése, hogy barátja Peter Collins is tagja volt a menedzsmentnek, sőt vezette is azt. A tulajdonosok 1994-ben, a sikertelenségek után úgy döntöttek, hogy eladják a csapatot annak, aki a legtöbbet tudja fizetni. A vevők David Hunt és Kenny Wapshott voltak. 
 
David Hunt annak a James Huntnak az öccse, aki 1976-ban a McLarennel világbajnok lett. David Hunt is ekkoriban szerzett magának hírnevet, mint szponzor menedzser, és üzletember, aki mindig is hitt a Team Lotusban. Amikor megvásárolta Wapshottal a teljes Lotus konszernt, azzal megvásárolta a csapat logóját, nevét, a történelmét, és azt a felelősséget, amit Colin Chapman hagyatéka megérdemel.
 
Amikor egy maláj érdekeltségű Formula-1-es csapat, Tony Fernandes vezetésével megkapta a száguldó cirkuszban az indulás jogát, a Protontól kért engedélyt arra, hogy Lotus Racing néven nevezhessen a 2010-es bajnokságba. A Proton a Group Lotus tulajdonosa, és így semmi köze sincs a legendás Team Lotushoz, Colin Chapman örökségéhez, ami David Hunt tulajdona. A cél az volt, hogy ezt a jól csengő nevet visszacsempésszék a király-kategóriába, és  Tony Fernandes az idei szezon vége felé szerette volna, ha megegyezés születik arról, hogy alakulata jövőre már Team Lotusként nevezhessen.
 
Ekkor a Group Lotus tulajdonosa, a Proton jogi eljárást kezdeményezett a csapat ellen, az ügy szálai egyre kuszábbá váltak, és rengeteg a tisztázatlan körülmény. Ekkor érezte úgy David Hunt, hogy neki is meg kell szólalnia.
 
Hunt meglehetősen indulatosan nyilatkozott arról, hogy a Group Lotus azzal vádolja őt, hogy a névhasználati jogról 16 éve hazudik, és hogy a Group Lotus lenne a Team Lotus név tulajdonosa. 
Ezt a követelést, Hunt egész egyszerűen nonszensznek nevezte. Ha ez így lenne, a Colin család hogy adta el a csapatott 1991-ben Peter Collinsnak, és miért volt a Group Lotus harmadik számú szponzora az egykori Lotus F1-es autóknak, miközben Colin volt a tulajdonos? – teszi fel a kérdést Hunt. És mit tettek ők akkor, amikor én és a társam megvettük a teljes céget, névvel, logóval stb, amit a Brit Legfelső Bíróság joghatósága is ellenjegyzett? –folytatta az indulatos kérdéseket az angol. 
A vásárlást követően valóban elterjedtek olyan pletykák, hogy a név nem került a tulajdonukba. Ez nyilvánvalóan érintette a Group Lotust is. Az ügy tisztázása miatt Hunt és társa levelet írtak a Group Lotusnak, a Chapman családnak, Peternek (Collins) és minden érintettnek. Válaszként azt kapták, hogy tulajdonosi követelésüket küldjék meg írásban. Válaszra nem nagyon méltatták őket, így az ügyvédeik megszerezték a teljes Lotus csoport jogait. Ezután megköszönték mindenkinek az addigi együttműködést, és egy olyan nyilatkozatot küldtek, amiben további együttműködést ajánlanak, és ezzel kapcsolatban egy találkozóra is invitálták az érdekelteket, mint annak idején Chapman és Collins időszakában. Hunt szerint a Group Lotus ezen meghívás után tekinti magát tulajdonosainak a Team Lotus névvel kapcsolatban, de a Szingapúri Nagydíjig soha sem hozakodtak elő azzal, hogy a Team Lotus ne Davis Hunt tulajdonom lenne. Amit tehát most állítanak, hogy a Team Lotus az ő tulajdonukba van, Hunt szerint semmi több, mint a fantázia szüleménye. 
Az üzletember elmondta, hogy a Group Lotusnak soha semmi köze sem volt a Formula-1-hez, soha egyetlen F1-es autót nem építettek. Mindig is különálló vállaltként működtek. 
Amikor a malájok megvásárolták a Lotus Groupot, az ünnepség előtt derült ki, hogy a portfolió nem tartalmazza a Lotus Formula-1-es csapatát, vagyis nem voltak elég körültekintőek.
 
„Személyesen beszéltem Malajziában a Proton elnökével, aki lelkesedett azért, hogy maláj tulajdonban térhet vissza egy csapat a Formula-1-be, amit úgy hívnak, hogy Malaysia Team Lotus. A miniszterelnöknek is írtam levelet, amiről a group elnöke is másolatot kért. Boldog voltam, mert hittem abban, hogy komolyan gondolják, és elkezdődnek majd a tárgyalások a vezetőkkel. Ez volt a legutolsó barátságos kapcsolat közöttünk.” – nyilatkozta Hunt.
 
Azóta a malájok bíróságról-bíróságra járnak, és azt szeretnék elérni, hogy mind a névhasználatot, mind a lógót megszerezzék. A Hunt cége tulajdonában lévő Lotus védjegyeit pedig már sajátként használják - sokszor kereskedelmi célokra is – úgy, hogy ez idáig még egyetlen bírósági döntés sem jogosította fel erre őket. 
 
Hunt részéről egyébként semmi akadálya sem lenne annak, hogy Tony Fernandes csapata akár már jövőre Team Lotusként induljon. Úgy véli, a csapat már az idén megmutatta elkötelezettségét a szériában, és méltón képviselheti a száguldó cirkuszban Colin Chapman hagyatékét. A tárgyalások azonban egyelőre nem zárultak megegyezéssel, mert a Proton, minden eszközzel megpróbálja elvitatni a Team Lotus név és a hozzá tartotó szimbólumok, logók valódi tulajdonviszonyát.      
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 lotus formula 1 david hunt