2010. nov 21.

Alain Prost izgatottan várja első fellépését a jövőheti Bajnokok Tornáján (RoC)

írta: FormaNet
Alain Prost izgatottan várja első fellépését a jövőheti Bajnokok Tornáján (RoC)

Egy hét múlva (november 27-28-án), a düsseldorfi Esprit Arénában rendezik meg a már komoly hagyományokkal rendelkező jótékonysági viadalt, a Race of Champions-t, melyen az autó- és motorsport legendás versenyzői – köztük számos Formula-1-es pilóta – küzdenek meg egymással kieséses rendszerben. A két napos program a Nemzetek Kupájával kezdődik, és másnap a Bajnokok Tornájával folytatódik.
 
Az idei világbajnok, az RB6-ossal is megtesz majd néhány bemutatókört hazai közönsége előtt
 
Az 1988-ban életre keltett jótékonysági eseményen az 1986-os Korzika Ralin balesetben elhunyt Henri Toivonen emlékére alapított trófeáért zajlik a versengés. Eleinte csak raliversenyzők álltak rajthoz, majd az egyre népszerűbb, és a nemzetek versenyével kibővült rendezvény 2004-től már számtalan, egyéb széria kiválóságait is felsorakoztatja.
Csak, hogy a Formula-1-nél maradjunk: RoC résztevője volt már Fernando Alonso, Felipe Massa, David Coulthard, Heikki Kovalainen, Jean Alesi, Jaime Alguersuari, Sebastien Bourdais, Jenson Button és a már évek óta nyerő párost alkotó Michael Schumacher és Sebastian Vettel.
Közülük egyéniben még csak Heikki Kovalainennek sikerült elhódítania a trófeát 2004-ben. Michael Schumacher kétszer is (2007, 2009) a döntőben vérzett el a kétszeres DTM bajnok, Mattias Ekström ellen, míg David Coulthard 2008-ban Sebastien Loeb elleni döntőben maradt alul.
 
2009-ben a beijingi Madárfészek Stadionban Schumi ismét alulmaradt Ekströmmel szemben
 
A Race of Champions során a pilóták egy épített ikerpályán versengenek egymással, és bár egymás mellől indulnak, és természetesen egyforma távot tesznek meg, ám az eltérő pályaszakaszok miatt ritkán haladnak fej-fej mellett.
 
Idén először a király-kategória egyetlen négyszeres világbajnoka, Alain Prost is csatlakozik versenyzők táborához, a Nemzetek Kupáján pedig a hétszeres rali világbajnokkal, Sebastien Loebbel képviseli Franciaországot.
Prost professzor már 55. életévét tapossa, ám sok egykori versenyzővel ellentétben, még jelenleg is aktívan sportol. A Francia Trophee Andros jégversenyeken gyakran találkozhatnak vele egykori rajongói, mindemellett évente egy tucat hosszú távú kerékpárversenyen is elindul. Ebben a korban ez nem tűnik túl egyszerű feladatnak, ám a négyszeres bajnoknak egyáltalán nem okoz problémát.
"Ez részben fegyelem, de még inkább hozzáállás kérdése. A sportcsillagok hozzáállása gyakran megváltozik, miután abbahagyják a versenyzést, nálam azonban ez semmit nem változott. Én mindig is sportolni akartam, és a mai napig is ezt teszem, legyen az akár csak egy óra kocokás, ami sokszor az emberek számára unalmasnak tűnik, de én még soha sem unatkoztam. Ötvenöt éves vagyok, mindenféle sportot élvezek, és még sok mindent szeretnék kipróbálni. Az ilyen ciklikus versenyekhez szükséges az edzésprogram mellett a fegyelem is, például a táplálkozásban, és úgy általában mindenben, de ezt én nagyon szeretem. Ha van egy célod, amit el akarsz érni, azért mindig meg kell dolgoznod, és ehhez elsősorban mentálisan kell rendben lenned. Nekem soha nem voltak túl nagy célkitűzéseim, mert szerettem elérni a céljaimat, és nem szerettem csalódni. Így gondolok a Race of Champions-ra is. Elmegyek, és a legjobb tudásom szerint versenyzek majd, de túl nagy elvárásoknak nem tudok megfelelni” – beszélt az előtte álló kihívásról Alain Prost, aki hiába az egyik legtapasztaltabb versenyzője lesz a mezőnynek, a RoC-on csak egy újoncként mutatkozik be.
 
A Formula-1 egyik legnagyobb legendája azonban nagy örömmel várja a kihívást, hiszen a nemzetek versenyében nem akárkivel alkot majd egy párost. Prost társa, Sebastien Loeb ugyanis már három Bajnokok Tornája címmel büszkélkedhet, így semmi kétség, egy igen erős duó száll majd harcba az elmúlt három év győztes párosa, a Németországot képviselő Michael Schumacher és Sebastian Vettel ellen.
 
2009-ben a Nemzetek Kupájáért Németország és Anglia küzdött meg a döntőben, végül Jenson Button és Andy Priaulx nem tudta megszakítani Schumi és Vettel nyerő sorozatát.
 
„Michael és Sebastian bizonyára most is a legerősebb páros lesz, és nekik megvan az az előnyük, hogy már többször szerepeltek ezen a versenyen. Én még sohasem vezettem sem buggie-t, sem egy KTM X-Bow-t, szóval tényleg nem tudom hogyan fogok szerepelni. A düsseldorfi hétvége egy újdonság lesz számomra, hiszen nem ehhez szoktam. Itt nincs lehetőség és idő arra, hogy az autó beállításaival kísérletezz, csak bepattansz a volán mögé, beállítod az ülést, és már indulsz is. Számomra az a legfontosabb, hogy jól érezzük magunkat, és persze egy kicsit azért versenyképesek legyünk.” - nyilatkozta az 55 éves professzor.
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória

  

Szólj hozzá

roc sebastien loeb michael schumacher sebastian vettel alain prost race of champions