2010. nov 22.

Monza - Róma politikailag sokkal erősebb nálunk

írta: FormaNet
Monza - Róma politikailag sokkal erősebb nálunk

Az Olasz Nagydíj szervezői továbbra is aggódnak amiatt, hogy Róma belépésével a történelmi Monza elveszítheti a versenyrendezés jogát.

Mind az olasz főváros, mond a Formula-1 tejhatalmú ura, Bernie Ecclestone ragaszkodik azon tervekhez, hogy rövidesen Rómában utcai futamokat rendezzenek. Az érintett felek azonban hozzá teszik, hogy a másik olaszországi verseny semmiképpen sem veszélyezteti a leggyorsabb pálya, az Autodromo Nazionale di Monza száguldó cirkuszban maradását.
 
 
Ennek ellenére a monzai szervezők úgy látják, hogy az egyre több új belépő, mely pályák a Formula-1 globális terjeszkedését erősítik, nem teszik majd lehetővé, hogy egy országban két futamot is rendezzenek. Enrico Ferrari, a monzai versenypálya vezetője attól tart, hogy mivel Róma a főváros, így reális az esélye annak, hogy a két pálya közül az örök város lesz a befutó.  
A római helyhatóság ebben a hónapban tűzi napirendre a Formula-1-es verseny kérdését, milyen feltételek és lehetőségek állnak a rendelkezésre.
Tisztában vannak azzal, hogy Róma épületei, múzeumai, és történelme révén az egész világon ismert, de úgy vélik, szükség van olyan események megrendezésére is, amely komoly tömegeket vonz, és megmutathatják a világnak, hogy nem csak a történelmükből tudnak profitálni. Gianni Alemanno, róma főpolgármestere szerint erre egy F1-es verseny megrendezése kiváló alkalom lehet.
Ecclestone azzal próbálja a monzai szervezőket megnyugtatni, hogy jelenleg még igen korai arról beszélni, hogy melyik pálya rendezhet a jövőben versenyeket, hiszen egyelőre még konkrét szerződés sincs a római szervezőkkel. Az egy országban két verseny felvetésre a FOM vezére úgy reagált, hogy Spanyolország is két versenyt rendez már néhány éve, így nem feltétlenül jelent rosszat Monza számára Róma belépése.
Ez a kijelentés azonban nem nyugtatta meg a monzaiakat, a polgármester Marco Mariani is aggodalmának adott hangot : "Politikailag Róma sokkal erősebb nálunk."
 
Ha figyelembe vesszük, hogy az elkövetkező években mennyi új pálya lép be a száguldó cirkusz körforgásába (India, USA, Oroszország), hozzá vesszük a visszatérni szándékozókat (Franciaország) és figyelembe vesszük, hogy a csapatok húsz futamban maximalizálták az egy szezonban rendezhető futamok számát, elmondható, hogy nem csak Monzának, de szinte minden hagyományos pályának ügyesen kell taktikáznia, és keresni a fehér lovag kegyeit. 
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 róma formula 1 monza olasz nagydíj