2010. nov 28.

Új bajnokot avatott a Race of Champions

írta: FormaNet
Új bajnokot avatott a Race of Champions

A portugál Filipe Albuquerque a döntőben a hétszeres világbajnok ralilegendát, Sébastien Loeböt győzte le Düsseldorfban, a Bajnokok Tornáján. Michael Schumachert honfitársa, Sebastian Vettel ejtette ki a negyeddöntőben, majd Albuquerque-nek köszönhetően hamarosan ő is kiszállt a küzdelemből.

 
A csoportküzdelmek első versenye rögtön egy balesettel indult, Heikki Kovalainen csúnyán összetörte az Audi R8-ast, miután a Sébastien Loeb elleni csatában alulmaradt és éppen már a levezetőkört teljesítette. A finn ugyan nem sérült, de a további küzdelemtől visszalépett.
Kovalainennel együtt Jeroen Bleekemolen, Mick Doohan, Travis Pastrana, Tanner Foust, Carl Edwards, Alain Prost és Janson Plato búcsúzott.
 
A negyeddöntőben Sébastien Loeb és a nyolcszoros Le Mans24 órás győztes, Tom Kristensen ROC Carral vívott szoros csatájából végül a francia jött ki győztesen.
A tegnapi Nemzetek Kupáján döntőig menetelő Andy Priaulx a tavalyi World Series by Renault bajnokával, Bertrand Baquettel került össze. A Porrsche 911-gyel Priaulx jutott tovább. A későbbi győztes, Filipe Albuguergue honfitársát, Alvaro Parentét ejtette ki, az utolsó párosból, Michael Schumacher és Sebastian Vettel összecsapásából pedig Vettel bizonyult jobbnak a KTM X-Bow volánja mögött.
 
Az elődöntőben az Audi R8 LMS-sel Sébastien Loeb és Andy Priaulx, illetve Sebastien Vettel és Filipe Albuquerque párharcát nézhette a közönség
 
Loeb mondhatni kényelmesen megszerezte a győzelmet (Loeb: 1:09.5713; Priaulx: 1:10.6438), a második párbaj azonban hihetetlen szorosra sikeredett, a portugál ugyanis négy tizedmásodperces hátrányt dolgozott le a Formula-1 idei bajnoka ellen, és végül majd egy tizedmásodperccel szárnyalta túl a német szurkolók kedvencét. (Albuquerque: 1:11.2094; Vettel: 1:11.3340)
 
A döntőben három forduló után dőlt el a küzdelem, ugyanis az első versenyt Albuquerque nyerte a ROC Carral, a de következő párbajon Loeb a KTM X-Bow-val egyenlítteni tudott.
A mindent eldőntő összecsapásra végül újra a RoC hivatalos autójával került sor, és a GP2-ből, WSR-ből és A1GP-ből ismert 25 éves portugál legyőzte a már háromszoros Bajnokok Tornája kupagyőztes ralilegendát. (Albuquerque: 1:12.0671; Loeb:1:12.2498)
 
Heikki Kovalainen kicsit átrendezte a pályát
 
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória


 

Szólj hozzá

loeb roc düsseldorf sébastien race of champions bajnokok tornája filipe albuquerque