2010. dec 10.

Az FIA eltörölte a csapautasításra vonatkozó tilalmat!

írta: FormaNet
Az FIA eltörölte a csapautasításra vonatkozó tilalmat!

A Motorsport Világtanácsának (WMSC) pénteki ülése után az FIA bejelentette, hogy 2011-től megszűnik a csapatutasításokra vonatkozó tiltás. 

A sportszabályzat 2002-ben életbe lépő 39.1-es pontja jövőre már nem gátolja meg az istállókat abban, hogy verseny közben nyilvánosan is utasítsák a pilótáikat, ám a nemzetközi sportkódex 151.c bekezdésében leírtak továbbra is érvényesek. Ez pedig a sport hírnevét hivatott védeni.
Az FIA közleményében erre külön felhívta a csapatok figyelmét, így ha a sportkódex cikkelye ellen vétenek, az továbbra is büntetést von maga után. 

Ezzel együtt az FIA pénteken azt is közölte, hogy 2012-től minden rádiókommunikáció azonnal elérhető lesz a televíziós társaságok számára, független attól, hogy éppen mit vág be a rendező.

A csapatutasítás eltörlése akkor került terítékre, amikor a Német Nagydíjon a Ferrari csapatrádión arra kérte az élen autózó Felipe Massát, hogy engedje el csapattársát, Fernando Alonsót. Ezt követően a maranellóiakat százezer dolláros pénzbírságra sújtották, de további szankciókat nem alkalmaztak a csapat ellen. 

A monacói WMSC ülésen további módosítások is napirendre kerültek. Jövőre például a kiszabható büntetések is "sokszínűbbek” lesznek, ugyanis a sportfelügyelők az eddigieknél többféleképpen szankcionálhatják majd a szabálytalan versenyzőket. 

A Technikai Szabályzatban szintén történtek változtatások, többek közt a sebességváltóknak 2011-től a négy helyett öt futamot kell majd kibírniuk csere nélkül.

 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 formula 1 fia csapatutasítás