2011. feb 02.

Kérdezz-felelek Rubens Barrichellóval

írta: FormaNet
Kérdezz-felelek Rubens Barrichellóval

Frank Williams csapata kedden, a valenciai tesztek első napján mutatta meg új autóját, az FW33-at, és már első pillantásra egyértelművé vált, hogy a tervezés során igen agresszív, radikális megoldások születtek. A Williams rutinos versenyzője, Rubens Barrichello kezdte meg a munkát az új konstrukcióval, és a brazil, a csapat sajtóanyagában értékelte első napját.

Kérdés: Milyen volt első nap az FW33-at vezetni?

Rubens Barrichello: Rengeteget tanultunk ma. Ez egy egészen más autó, mint amilyen az FW32 volt. Az autó egyensúlya még nem volt túl jó, de mindig nehéz a jó egyensúlyt megtalálni tele üzemanyagtankkal. Most csak dogozunk, és majd meglátjuk mire jutunk. Tegnap a Kers-el problémánk volt, ezért sajnos elvesztegettünk egy kis időt, de ettől még igyekeztünk megfelelő távot megtenni. Egyébként minden nagyon pozitív volt, az egyetlen ki hátrány, a kormányon lévő gombok száma, ami még kicsit zavar a vezetésben.  
 
K: Szerinted a kormányon lévő több gomb veszélyessé teheti a vezetést, főleg olyan pályákon, mint például Szingapúr?
 
RB: Nem hiszem, hogy ez veszélyes lenne, inkább csak aggasztó. A további teszteken nyilvánvalóan arra van szükségem, hogy megszokjam. Minden autóban különböző kormánykerekek vannak a pilóták kezében, egyes gombokat könnyebb elérni, mint másokat. A probléma inkább az, hogy le kell venni néha a szemünket az útról. Nincs egyetlen olyan egyenes sem, ahol a sebességváltással együtt ne kellene gombot is nyomkodni. Én erről már a GPDA (pilóták szövetsége) nevében is beszéltem, de az FIA azt hiszem úgy gondolta, gyakoroljuk egy kicsit a dolgot. Azt gondolom, lesznek még kemény vélemények, de majd lassan hozzá szokunk ehhez is.
 
K: Milyen érzés volt a Pirellivel vezetni?
 
RB: A legtöbbet a közepes keverékkel futottam. Kicsit keményebbnek tűnik számomra, elég sokat csúszkáltam, a puha keverék viszont jónak tűnik.
 
K: A GP2 jelenlegi bajnoka, Pastor Maldonado csatlakozott a csapathoz ebben a szezonban. Milyen érzés, hogy most ismét egy újonc a csapattársad?
 
RB: Ha több tapasztalatra lenne szükségem, akkor talán problémát jelentene, de jelenleg már 19 éves tapasztalattal a hátam mögött, a Formula-1-ben nem lesz baj, ha a gyorsaságra fog ösztökélni. Azt hiszem az látható, hogy ő elég jó erre.
 
K: Tavaly ilyenkor a Williams az új partnerére, a Cosworthra összpontosított. Jelenleg az együttműködés már folyamatos, gondolod, hogy a csapat most jobban tud majd az autóra fókuszálni?
 
RB: Mivel én is tavaly csatlakoztam az istállóhoz, a felépítésünk minden bizonnyal fejlődött. Úgy tűnik remek munkát végeztünk ebben az évben, az autó gyönyörű, a hátsó része pedig fantasztikus.
 
K: Mennyit fejlődött a csapat amióta csatlakoztál?
 
RB: A Williams mindenben hallgat rám amióta együtt vagyunk. Most már csak azt kell bebizonyítani, hogy ez egy jó autó, elég jó ahhoz, hogy hozza számunkra azt amit szeretnénk.
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 valencia formula1 rubens barrichello kollektív teszt williamsf1 team