2011. feb 02.

Texas komoly profitra számíthat az USA Nagydíj kapcsán - F1 gazdaság

írta: FormaNet
Texas komoly profitra számíthat az USA Nagydíj kapcsán - F1 gazdaság

Egy nemrégiben elkészült tanulmányban Dr. Don Hoyte, a Texas Economic Impact vezetője arról számolt be, hogy az Austinban épülő versenypálya rendkívül pozitív hatással lesz mind Austin közvetlen régiójára, mind pedig egész Texas Állam gazdaságára.

A tanulmány szerint a létesítmény jelentősen növeli majd a közvetett és közvetlen értékesítések volumenét, ezáltal a fogyasztás alapú adóbevételeket (ÁFA) és az építkezés - és később részben az üzemeltetés - munkálatai rengeteg új munkahelyet teremet, ami a környék lakosságának  vásárlóerejét, és ez által a kereskedelmi forgalom növekedését eredményezi.

A szigorúan objektív gazdasági elemzés szerint a létesítményhez kapcsolható gazdasági aktivitásnövekedés már 2010-ben is mérhető volt, ami körülbelül 11,5 millió dollárt jelent. A csúcsidőszak a 2011-es év lehet, körülbelül 255 millió dollárral, míg a befejezés évében, 2012-ben már 132 millió dollárral számol. Összességében tehát az állami szintű gazdasági aktivitás a pálya építése kapcsán 400 millió dollárra tehető. 

Az építkezés ütemterve szerint ebben az évben nagyjából 145 millió dollárt költenek a beruházásra. Ebből az összegből hozzávetőlegesen 68,5 millió dollár fordítódik a bérekre, amely összeg jelentős része a vásárlások kapcsán Austin gazdasági, kereskedelmi forgalmába kerül, egyféle tőkeinjekcióként. A munkabérek nagyjából 1300 helyi munkavállaló részére kerülnek kifizetésre. A pálya építése tehát közvetlenül 1300 új munkahelyet teremt, így a munkanélküliségi ráta is jelentősen csökken.

Az új munkahelyek, fizetések és a kereskedelmi nyereség mellett Texas jelentős állami szintű adóbevétel növekedésre is számíthat. Ilyenek lehetnek az iparűzési adó, az általános forgalmi adó, és az idegenforgalmi adó megnövekedése.    

„Mi mindannyian, akik a bizottságban vagyunk, nagyon jól tudjuk, hogy egy világszínvonalú létesítménnyel várhatjuk majd a világ minden tájáról idelátogatókat. Ez a tanulmány is megerősít bennünket abban, hogy egy kedvező folyamat kezdetén vagyunk. A texasi Austin olyan gazdasági átalakuláson mehet keresztül, amit eddig még soha sem tapasztalt” - nyilatkozta William McAdoo, az Austin Commercial alelnöke, mely cég a beruházás generál kivitelezője.   

Dr. Hoyte tanulmánya szerint a beruházás várható teljes költsége 215 és 242 millió dollár közé tehető, és az építkezés 2012 közepére fejeződhet be. A befejezés határideje rendkívül nagy jelentőséggel bír. A pálya építését az F1 globális terjeszkedése is indokolja, hiszen világszerte építenek Formula-1-es verseny lebonyolítására is alkalmas aszfaltcsíkokat, gyakran kevesebb, mint 18 hónap alatt. A száguldó cirkusz az elmúlt harminc évben folyamatosan átalakult, és mára jelentős változásokon ment keresztül, éppen ezért az újonnan épülő pályáknak már az új kihívásoknak is meg kell felelniük.

Tavo Hellmund, az austini F1-es project, és az Amerikai Nagydíj szervezőbizottságának elnöke, az építkezés határidejéről a következőt nyilatkozta:
”Hallottuk azokat az aggodalmakat, melyek az építkezés ütemtervének felgyorsítását szorgalmazták, de mi is rajta vagyunk az ügyön. A kínai pálya 18 hónap alatt, míg a bahreini 16 hónap alatt készült el. Megérettük, milyen hatással lesz a verseny Austinra, és egész Texas államra, ezek ismeretében már nagyon várjuk, hogy megrendezhessük első versenyünket 2012-ben”
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

f1 texas formula 1 austin amerikai nagydíj f1 gazdaság