2011. feb 22.

Jean Todt a Mr. Láthatatlan - a brit sajtó kritikái az FIA halogatása miatt

írta: FormaNet
Jean Todt a Mr. Láthatatlan - a brit sajtó kritikái az FIA halogatása miatt

A brit sajtó meglepő módon reagált tegnap arra a bejelentésre, hogy törlik a Bahreini Nagydíjat. Természetesen nem arról van szó, hogy nem értenének egyet a döntéssel, inkább az FIA és annak elnöke, Jean Todt került az újságírók célkeresztjébe, a halogató (sőt, csak a döntést követően ezt rövid közleményben tudató) szinte érdektelennek tűnő kommunikációja miatt.

 
A tétovaság már akkor nyilvánvaló volt, amikor az FIA és a FOM arról határoztak, hogy a futam megrendezésének döntését a bahreini királyi család kezébe adták.
 
A brit sajtó az FIA és Jean Todt hozzáállását nyíltan kritizálta, sőt a francia vezető alkalmassága és a bahreini királyi családhoz fűződő jó kapcsolata is megjelent a számára nem túl barátságos véleményekben.
 
A The Times újságírója, Kevin Eason úgy fogalmazott: Meglepő az FIA elnök vezetői képességeinek hiánya. Hol van ilyenkor Max Mosley, amikor valóban szükség lenne rá?
 
A Daily Telegraph tudósítója, Tom Cary szerint az Autósport irányító testületének kezéből teljesen kicsúszott az irányítás.
 
A The Mirror cikke szerint az FIA hivatalos közleménye megkésett, és teljesen lényegtelen.
 
AZ FIA vezetéséről sok újság nemes egyszerűséggel csak annyit írt, hogy „Még ők is életben vannak”, vagy „az FIA is végre megszólalt”. Volt olyan publicista, aki Jean Todt-ot egyszerűen Mr. Láthatatlannak nevezte.
 
Tom Cary a Daily Telegraphban érdekes háttér-információkat is megoszt olvasóival, Jean Todt kényes bahreini kapcsolataira nézve.
 
Az FIA elnöke igen jó kapcsolatokat ápol az arab állam királyi családjával, hiszen a fia, Nicolas Todt GP2-es csapatának egyik résztulajdonosa, maga a bahreini koronaherceg. Egy másik érdekes szál is szorosra fűzi Jean Todt viszonyát az uralkodó házhoz, mégpedig az, hogy az uralkodó másodszülött fia tagja az FIA Motorsport Világtanácsának, és 2009-ben komoly szerepet vállalt Todt FIA elnökké választásában, a finn Ari Vatanennen szemben.
 
Amikor az uralkodó család bejelentette, hogy nem rendezik meg a március 11-13 között tervezett F1-es Bahreini Nagydíjat, a közleményben azt is elmondták, egy esetleges későbbi időpontban történő megrendezésről az FIA hivatott dönteni. Nem kétséges, hogy erről időben megszületik majd a döntés.
 
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 formula 1 fia jean todt bahreini nagydíj