2011. már 05.

Délszláv F1-es álmok, és a valóság

írta: FormaNet
Délszláv F1-es álmok, és a valóság

Horvátország is besorakozott azon helyszínek közé, akik a jövőben szívesen bekerülnének a Formula-1 versenynaptárába. A Herman Tilke által tervezett versenypálya a fővárostól, Zágrábtól 15 kilométerre épülne, kizárólag magánbefeketedők pénzéből. A pályaterv vázlata már elkészült, ugyanakkor a horvát média kissé utópisztikusnak tartja az f1-es szóbeszédet, sőt akadt olyan horvát autósport rajongó, aki egyenesen egy előrehozott áprilisi tréfának titulálta a hírt.

Sokak szerint a vázlat nagyon hasonlít az Austinban épülő legújabb Tilke pályához. A legalapvetőbb különbség talán az, hogy a pálya nem az óramutató járásával ellentétes irányú

Még a jugoszláv érában a rijekai Automotodrom Grobnik hosszú évekig (1978-1990-ig) adott helyet a MotoGP mezőnyének, így nem meglepő, hogy a horvátok szeretnének újra bekerülni a körforgásba, és egy olyan létesítménnyel előrukkolni, ami újra odacsábítaná nem csak a motorsportok király-kategóriáját, de az FIA felügyelete alá tartozó szériákat is, köztük a Formula-1-et. 


A projektet nagyjából 250 millió euróra becsülik, amihez az állam nem kíván anyagi támogatást adni, mindössze a jogi lépések (engedélyek stb) meggyorsításában ígért segítséget. 

A bökkenőre, az egyik fórumban egy horvát rajongó hívta fel a figyelmet.
Tény, hogy Bernie Ecclestone annak idején, amikor a vasfüggöny mögött keresett lehetőséget egy futam megrendezésére, akkor Jugoszláviát is számításba vette, már csak azért is, mert felesége hazájáról volt szó. Ez végül nem valósult meg (szerencsénkre Magyarország lett a befutó), és azóta már Ecclestone is elvált. Bár még mindig szívesen nyaral Horvátországban, talán emiatt is kerül szóba olykor-olykor egy nagydíj lehetősége, ám az f1-es horvát verseny melletti érvek nagyjából itt ki is merültek.  

A HAKS (Horvát Autó és Gokart Szövetség) által felvetett meglévő magánbefektetőkről szóló hírek a rossznyelvek szerint csak mende-mondák, már csak azért is, mert 20 év után állami televízió úgy döntött, hogy nem lát gazdasági potenciált a Formula-1-es közvetítésekben, ezért levette a műsorprogramról. 

„Mint horvát állampolgár, azt kell mondjam meglepődnék, ha ez a pálya valaha is megépülne, ugyanis felmerül a kérdés, hogy ki az az idióta, aki egy idegen országban befektet egy olyan létesítménybe, ahol minden jel arra mutat, hogy az soha nem fog megtérülni? És hogy rendezzenek Forma-1-es versenyt egy olyan országban, ahol a műsorszolgáltatókat nem érdekli a széria?” - fogalmazta meg kritikáját, a már fent említett horvát szurkoló.

A horvát pálya megépítésének terve az elmúlt években nem az első ilyen ötlet az egykori Jugoszlávia területén. Sokan emlékezhetünk még a Stefan GP vezetőjének, Zoran Stefanovicsnak azon elképzelésére, hogy Belgrád közelében f1-es futamok rendezésére is alkalmas pályát épít. Persze elképzelhető, hogy a pálya azóta is szorgalmasan épül, de inkább valószínű, hogy mindössze egy PR fogás volt annak érdekében, hogy csapatának pályázatát komolyan vegye az FIA.
De egy soha el nem készülő versenypályáért sajnos nekünk sem kell messzire mennünk. A Balatonring körül vészesen nagy a csend mostanában…
És ha már a kritikákban a közvetítésekről is szó esett, nem mellesleg a gyorsaságimotoros-világbajnokság futamai sem érhetők el mindenki számára hazánkban, de ez már egy másik bosszantó történet...

 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória



 

 

Szólj hozzá

horvátország f1 formula 1 gp zágráb stefan versenypálya grobnik horvát nagydíj