2011. már 17.

Az idei latin-amerikai pilóták és elődeik

írta: FormaNet
Az idei latin-amerikai pilóták és elődeik

A Formula-1 idei szezonja egy kis kényszerpihenővel indult, de a jövő hétvégén Ausztráliában végre elkezdődik a versenyszezon. A mezőny minden pilótája nagy várakozásokkal tekint a kihívások elé, és nincs ez másként az újoncokkal sem. A 2011-es versenyévadot négy újonc pilóta kezdi meg versenyzőként, és külön érdekessége a dolognak, hogy közülük ketten is olyan országból származnak, melyek már igen régen nem képviseltették magukat a száguldó cirkuszban.

 
Pastor Maldonado
 
Maldonado előtt az F1 utolsó venezuelai versenyzője Johnny Cecotto volt, aki a Tolemannál Ayrton Senna csapattársaként is versenyzett. 1983-ban a Brazil Nagydíjon mutatkozott be, és a következő évben az Amerikai Nagydíjon fejezte be rövid f1-es pályafutását. Összesen 18 futamon indult, és egyetlen pontot sikerült szereznie, az 1983-as Nyugat-Amerikai Nagydíjon elért hatodik helyezésével.
 
Maldonado a Williams istállót erősíti idén, így 27 év után ismét van venezuelai versenyzője a száguldó cirkusznak. Sokak számára kissé meglepő módon került Nico Hülkemberg helyére, hiszen a tavalyi német újonc egészen jó évet teljesített, sőt hosszú idő után pole pozíciót is szerzett a Brazil Nagydíjon csapatának. (azelőtt a Williams utoljára 2005-ben a Nürburringen, az Európa Nagydíjon rajtolhatott az első helyről, Nick Heidfeldnek köszönhetően).
A Williams azonban a jelek szerint komoly anyagi gondokkal küzd, így külön forrást jelentett számukra az a kb. 10 millió dollár (egyes hírek szerint ez évi 35 millió dollár), amit a fiatal tehetség szponzorai útján az istállóhoz vitt. Maldonado mögött az a PDVSA olajipari óriás áll, amely a világ ötödik legnagyobb olajexportőre.
Mi szurkolók csak abban bízhatunk, hogy sikerül túlteljesítenie elődje eredményeit.
 
Segio Perez
 
Perez előtt utoljára harminc évvel ezelőtt, 1981-ben ült mexikói pilóta formula-1-es autóban, Hector Alonso Rebaque személyében. Rebaque öt szezonban összesen 41 nagydíjon állt rajthoz, összesen 13 pontot gyűjtött pályafutása alatt. Egyetlen futam után, ahol a Hesketh Racing színeiben állt rajthoz, saját csapattal folytatta, és a Lotus autóival versenyzett két szezonon keresztül. Ez a csapat volt a Team Rebaque. Pályafutását Bernie Ecclestone csapatánál, a Brabhamnél fejezte be, 1981-ben csapattársa volt az akkor első világbajnoki címét ünneplő, Nelson Piquetnek. Rebaque legjobb helyezése néhány negyedik hely volt, 1981-ban Las Vegasban állt utoljára rajthoz, Formula-1-es futamon.
 
Sergio Perez szerződése a Sauberhez szintén komoly kapcsolatba hozható a pénzzel, hiszen a fiatal pilóta olyan versenyzőt váltott az istállónál, mint Nick Heidfeld. Köszönheti ez a világ leggazdagabb emberének, Carlos Slimnek, és a Slim által irányított Telmex mexikói telekommunikációs óriásvállalatnak, aki támogatói megállapodást kötött a Sauberrel, és ennek egyik feltétele volt Perez szerződtetése.
 
 
Szöveg: Formanet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 forma1 formula1 sergio perez hector rebaque pastor maldonado johnny cecotto