2011. ápr 15.

Sebastian Vettel az első szabadedzés legjobbja

írta: FormaNet
Sebastian Vettel az első szabadedzés legjobbja

Sebastian Vettel Kínába is magával hozta eddigi bombaformáját, és az első szabadedzésen hat tizedmásodperccel volt gyorsabb csapattársánál, Mark Webbernél, míg a harmadik helyen záró Lewis Hamiltont már több mint két másodperccel múlta felül.

Száraz időben, 26 Celsius-fokos hőmérsékletben kezdődött el a hétvége első, másfél órás gyakorlása. A Pirelli Sanghajban is a lágy és a kemény keverékű abroncsokat szállította a csapatoknak, plusz - a maláj hétvégéhez hasonlóan - a pilóták a pénteki nap folyamán még egy speciális kemény keveréket is tesztelnek, melyet a hírek szerint a Török Nagydíjra szán az olasz márka. 

A tesztpilóták közül a Force Indiánál Nico Hülkenberg vezethetett Adrian Sutil helyén, a Toro Rossónál Daniel Ricciardo foglalta el Jaime Alguersuari autóját, illetve a Lotusnál Luiz Razia kapott lehetőséget, miközben Jarno Trulli pihent. Razia mindössze kilenc kör erejéig tanulhatta a kínai pálya vonalvezetését, ugyanis a T128-as első szárnyának bal oldala beszorult a kocsi alá, mint később kiderült, egy törött alkatrész miatt. Trulli csapattársa, Heikki Kovalainen ugyan a középmezőnyben fejezte be az első tréninget, mégsem lehet boldog, ugyanis 2400 eurója bánja az egyik bokszutcai száguldozását. Nem volt szerencséje a virgines Timo Glocknak sem, aki csak az utolsó percekben tudott mért időt futni, a csapatnak ugyanis csak ekkorra sikerült összerakni a MVR-02-t.
 
A nagy csapatoknál a McLaren folytatta a különböző fejlesztések tesztelését, ami magába fogalt egy új padlólemezt és új diffúzort is, továbbá a csapat egy új első szárnnyal érkezett, hasonlóan a Ferrarihoz, aki ma is elsősorban - a későbbi versenyekre készülő- új aero elemek tesztelésével foglalatoskodott. A Mercedes szintén aerodinamikai tesztekkel töltötte a délelőttöt.

Húsz perccel az edzés kezdete után Narain Karthikeyan 1:51-es idővel adta meg a gyengécske alaphangot, majd lassacskán beindult a forgalom a sanghaji aszfaltcsíkon, és az első fél órában 10 pilóta neve mellett mutatott mért kört a számláló. A sorrend ekkor Mark Webber, Lewis Hamilton, Felipe Massa és Jenson Button volt.
Nem sokkal ez után Sebastian Vettel is feliratkozott a táblára, és elsőként ment 1:40 alá, annak ellenére, hogy csapata a délelőtt folyamán hosszú etapokra helyezte a hangsúlyt. A német ezután még tovább javította saját idejét, és hamarosan már 1:38.739-el állt az élen, míg a többiek 1:40-es körrel követték. 
 
Egy órával a kezdés után már csak két versenyzőnek Fernando Alonsonak, és Timo Glocknak nem volt mért köre, közben az élen a két Red Bull a két McLaren és Felipe Massa foglalt helyet.
 
A Renault elég sokat várt pilótáik munkába állításával, ráadásul Nick Heidfeld 1-2 gyorskör után falnak csapta autóját, és kissé leamortizálta az R31-es elejét. 
Enyhe vigasz lehet a németnek, hogy ideje még így is egy ötödik helyre volt elég. Heidfeld pályaelhagyásán kívül nem történt komolyabb probléma, de még a nagyok közül is többen csúszkáltak, és egy látványos forgást az egyik Force Indai illetve a williamses Pastor Maldonado is bemutatott, és ez utóbbi meg is állt a pályán.
 
Mindeközben az élen már nem történt változás, így a két Red Bullt és a két McLarent Nick Heidfeld valamint Felipe Massa követte. A brazil csapattársa, Fernando Alonso csak 15 kör erejéig látogatott ki a sanghaji pályára, és végül egy 12. helyre elegendő idővel zárt.
A Mercedesek látványosan szenvedtek, Nico Rosberg 11., Michael Schumacher pedig mindössze a 18. helyen végzett 3.5 másodperccel lemaradva az élen álló Red Bulltól.
 
Az újoncok közül Pastor Maldonado és Sergio Perez is beférkőzött a top10-be, míg rutinosabb csapattársaik csak a mezőny hátsó régióját erősítették.
 
 Első szabadedzés eredménye:
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

 

Szólj hozzá

f1 sanghaj formula 1 red bull kínai nagydíj sebastian vettel első szabadedzés