2011. ápr 28.

Boullier az új motorformuláról: Az F1 érdeke a legfontosabb, nem az egyéni érdekek

írta: FormaNet
Boullier az új motorformuláról: Az F1 érdeke a legfontosabb, nem az egyéni érdekek

A Renault csapatfőnöke, Eric Boullier úgy véli, a Formula-1 csapatainak alaposan át kell gondolni, mi a legjobb a sportnak, és nem szabad egyéni érdekek szerint dönteni a 2013-ban bevezetésre kerülő motorszabályról.

 
Néhány csapat aggodalmát fejezte ki az új, négyhengeres, 1.6 literes turbófeltöltésű motorokkal kapcsolatban, és a kereskedelmi jogok tulajdonosa, Bernie Ecclestone is azt gondolja, a bevezetésük nem tesz jót az F1-nek. Az ellenzők többek között a kifejlesztés magas költségeivel érvelnek, miközben a száguldó cirkusz a költségcsökkentés időszakát éli, éppen ezért kidobott pénznek tartják az ilyen irányú fejlesztéseket.
 
A vélemények tehát annak ellenére megoszlanak a csapatok között, hogy az új szabály már megfogalmazódott, és a csapatok akkor jelentős részben elfogadták a passzus pontjait. Boullier - aki a Maláj Nagydíj óta tölti be a csapatok érdekvédelmi szövetségének (FOTA) alelnöki tisztjét - arra figyelmeztet, hogy a változtatás előtt alapos megfontolást igényel az ügy.
 
„Hogy őszinte legyek, ez egy komplex vita, és nincs egyszerű válasz. A Renault, mint személygépkocsi gyártó, hajlamos a változtatásokra, de megtudjuk azt is érteni, hogy néhányan vonakodnak ettől. Mindenki tud érvelni az igaza mellett, és minden érv értékes, ezért további tárgyalásokra van szükség, hogy minél jobban megértsük egymást, a gyártókat, és hogy mindezt ellenőrizve hozhassuk meg a legjobb döntést. Az egyetlen és legfontosabb dolog, hogy megbizonyosodjunk arról, mi az F1 érdeke. Ez a legfontosabb, nem az egyéni érdekek.”
 
A Maláj Nagydíj hétvégéjén már elkezdődtek a tárgyalások az új szabályozásról, és elsősorban a költségek vonatkozásában közelítették meg a kérdést, ám akkor nem született pozitív előrelépés.
Azóta az egyik ellenző, a Mercedes motorsport igazgatója, Norbert Haug már bejelentette, hogy az idő rövidsége miatt nekikezdtek a fejlesztéseknek, így számukra a dolog eldőlt.
Boullier optimista, és hisz abban, hogy rövid időn belül sikerül mindenkivel egyezségre jutni.
 
„Tavaly Szingapúrban mindannyian aláírtuk a megállapodást, ami azt jelenti, hogy első lépésként sikerül megegyeznünk valamiben. Tehát ha újra az alapoknál is kezdjük a tárgyalásokat, el tudunk jutni a végéhez. Biztos vagyok abban, hogy képesek leszünk megtalálni a legjobb utat.”
 
Boullier optimizmusa megnyugtató, ám abban is egészen biztosak lehetünk, hogy nem lesz sima gyalogmenet tető alá hozni az új szabály teljes körű elfogadtatását a csapatok között, és ha az ellenzőkre gondolunk, komoly taktikai és sportpolitikai lépésekre is számíthatunk a következő Concorde egyezmény árnyékában, ami – ha Ecclestone-nak sikerül aláíratni az istállókkal - az új motorformula bevezetésével együtt lép érvénybe a száguldó cirkuszban.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 1 forma1 formula1 fota boullier 2013 as motorszabály 6 os turbómotorok