2011. máj 03.

A 2007-es kémbotrány főszereplője a Williams főmérnökeként tér vissza az F1-be

írta: FormaNet
A 2007-es kémbotrány főszereplője a Williams főmérnökeként tér vissza az F1-be

Az AT&T Williams saját honlapján ma hivatalosan is megerősítette az elmúlt napok pletykáit, miszerint Sam Michael technikai igazgató, valamint az aerodinamikai részleg vezetője, Jon Tomlinson az idény végén távozik posztjáról. Ezzel együtt a Williams bejelentette, hogy a 2007-es kémbotrány egyik résztvevője, Mike Coughlan nyáron vezető mérnökként csatlakozik a csapathoz.


 
A több mint három évtizedes F1-es múlttal rendelkező Williamsnek még soha ezelőtt nem sikerült ennyire gyengén kezdenie az évadot, így az elmúlt hetekben egyre biztosabbá vált, hogy a vezetőségnek sürgősen lépnie kell. Az átszervezés már el is kezdődött, a csapat technikai igazgatója Sam Michael, valamint aerodinamikai részleget vezető Jon Tomlinson lemondásával.
 
„Sam és Jon nagyon tehetséges szakemberek, akik az elmúlt öt- illetve tíz évben keményen dolgoztak a csapatért. Mindazonáltal ők is elismerik, hogy jelenlegi teljesítményünk egyáltalán nem az a szint, ahol lenni szeretnénk, és annak érdekében mondtak le, hogy lehetőséget adjanak egy átfogó reformnak, mellyel a csapat újra az élre kerülhet. Az év végéig még mindketten maradnak saját pozíciójukban, és a 2011-es szezonban továbbra is a fejlődésre fókuszálnak” –  konstatálta a hírt Sir Frank Williams a csapat honlapján.

Ezzel együtt az alakulat azt is bejelentette, hogy Mike Coughlan főmérnökként júniusban csatlakozik a csapathoz. A szakember még a Lotusnál kezdte F1-es pályafutását, ezt követően dolgozott a Tyrellnél és a Ferrarinál is, majd 2002-ben a McLaren vezető tervezője lett. 2007-ben a kémbotrány egyik főszereplőjeként kénytelen volt búcsút inteni a száguldó cirkusznak, és nemrégiben a NASCAR Sprint-kupában szereplő Michael Waltrip Motorsports-hoz csatlakozott. Coughlan két éves eltiltása már lejárt, így idén visszatér a porondra. ( Coughlan volt az, aki 2007-ben „megrendelte” ferraris barátjától, Nigel Stepney-től az F2007-es technikai dokumentációját) 

„Mike Coughlan egy nagyon jó mérnök, és nagy Formula-1-es tapasztalattal rendelkezik. 2007-ben magatartása miatt el kellett hagynia a szériát, de mára belátta, hogy nagyot hibázott, és mélységesen sajnálja a történteket. Az eltiltása már évekkel ezelőtt lejárt, Mike pedig újra bizonyítani szeretne. A Williams örül annak, hogy megadhatja neki ezt a lehetőséget, annak pedig még inkább örülünk, hogy az egyik legtehetségesebb mérnök lesz segítségünkre abban, hogy újra a rajtrács elejére kerüljünk” – nyilatkozta Frank Williams.

Mike Coughlan természetesen nagyon hálás a brit alakulatnak, melynek mindig is nagy csodálója volt. A szakember nyilván mindent megtesz majd azért, hogy jóvátegye 2007-es „bakiját”, és ezzel a bizonyítási vággyal a Williams csak nyerhet. 
 
A gyenge szereplés miatt egyébként a csapat elnöke, Adam Parr is benyújtotta felmondását, ám a vezetőség azt nem fogadta el.

"Benyújtottam lemondásomat Sir Frank Williamsnek, Patrick Headnek és Toto Wolffnak, melyet nem fogadtak el. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne érezném magam felelősnek a történtek miatt" - vallotta be a szakember.


szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá

f1 williams formula 1 mike coughlan