2011. máj 04.

Ferrarihoz is köthető cég jelentette be szándékát az F1 felvásárlására

írta: FormaNet
Ferrarihoz is köthető cég jelentette be szándékát az F1 felvásárlására

A News Corporation hivatalosan is megerősítette, hogy szándékában áll megvásárolni a Formula-1-et, és egy olasz befektető csoporttal tervezi az együttműködést, mely társaság szoros kapcsolatban áll a Fiat csoporttal.

Egy hete folynak a találgatások arról, vajon valóban van-e vételi szándék az F1 iránt, és bár a CVC vezetője, a Formula-1 kereskedelmi jogainak birtokosa Bernie Ecclestone több nyilatkozatában is cáfolta az értesülést (sőt egyenesen ostobaságnak nevezte), most úgy tűnik, az ügy komoly fordulatot vett.
 
A News Corporation és az olasz csoport, az EXOR kedden nyilatkozatban erősítette meg, hogy tárgyalásokat folytat az F1 felvásárlásával kapcsolatban.
 
Az EXOR kijelentette, hogy a sport más érdekelt feleinek bevonásával tervezik megkeresni a járható utat az átvétel kapcsán, mielőtt hivatalos ajánlatot tesznek az F1 jelenlegi tulajdonosa, a CVC Capital Partners, és a jogtulajdonos, Bernie Ecclestone felé.
 
A nyilatkozat így szól: „Az EXOR Európa egyik legnagyobb tőzsdén jegyzett befektetési társasága, és a News Corporation globális média csoport megerősíti, hogy korai szakaszában van egy tárgyalássorozatnak, ami a lehetőségeit keresi egy olyan konzorcium létrehozásának, mely a Formula-1 hosszútávú fejlesztéseinek érdekében jönne létre, szemelőtt tartva mind a résztvevők, mind a szurkolók érdekeit. Az elkövetkező hetekben és hónapokban mind az EXOR, mind a News Corporation keresni fogja a partneri kapcsolatok lehetőségét a sport kisebbségi, ám kulcsfontosságú szereplőivel. Biztosat egyelőre nem állítunk, de ez lesz az alapvető megközelítés a Formula-1 jelenlegi tulajdonosai felé."
 
Az ügy egyik érdekessége az lehet, hogy az EXOR élén az a John Elkann áll, aki a Ferrari F1-es csapat anyacégének, a Fiatnak is elnök-vezérigazgatója. A társaság tulajdonában van a FIAT részvényeinek 30 százaléka, valamint 60 százalékban a Juventus futball klubnak is tulajdonosa.
 
A nyilatkozatot csupán pár nappal azután adta ki a News Corp. és az EXOR, hogy Bernie Ecclestone kijelentette, annak az esélye, hogy Rupert Murdoch (News Corp. tulajdonosa) üzleti érdekeltségébe kerüljön az F1 egyenlő a nullával. Az ügy kapcsán Ecclestone elmondta, hogy az egészet csak a média gerjeszti, és nincs realitása. Kiskaput azonban hagyott, miután azt is hozzátette, hogy akkor esetleg eladó lehet, ha valaki nevetségesen nagy árat kínál érte. Murdoch média vállalata kapcsán azonban már olyan hírek is szárnyra keltek, hogy amennyibe többségi tulajdont tud szerezni a Formula-1-ben, úgy nem kizárt, hogy a közvetítések átkerülnek fizetős csatornákra. Ez azonban a csapatok heves tiltakozását váltaná ki, hiszen a szponzori megállapodásaik a kereskedelmi csatornákon való megjelenésre szólnak.
 
A kedd esti bejelentést követően, a mai napon a CVC Capital Partners is megtörte a csendet, és a befektetési társaság szóvivője a Sky News-nak elismerte, hogy valóban történt megkeresés, és egy "baráti" beszélgetés. Ugyanakkor kitart amellett, hogy a Formula-1 nem eladó, és minden jövőbeni eladási szándék csak abban az esetben lehetséges, ha az a széria érdekeit szolgálja. 
 
" A CVC elismeri, hogy az EXOR és a New Corporation potenciális befektetők, de Formula-1-es beruházásukhoz a CVC engedélye szükséges, és bizonyítaniuk kell, hogy a befektetés a széria - és annak minden résztvevőjének - érdekeit szolgálja" - nyilatkozta a szóvivő.
 
Akárhogyan is történik a folytatás, az ügy minden bizonnyal felkavarja majd a kedélyeket, hiszen komoly érdekek ütközhetnek egy esetleges tranzakció kapcsán. Az ügybe lesz bizonyos beleszólása mind a FOTA-nak, mind az FIA-nak, de azt azért tudomásul kell vennünk, hogy a száguldó cirkusz a pénz mozgatja, és akinél a pénz, annál a hatalom. Az esetleges új tulajdonosi struktúrában a Fiat, és rajta keresztül a Ferrari pozíciói még ugyan nem egyértelműek, mindenesetre a többi istállóra akár nyomasztóan is hathat egy ilyen - egyébként a Formula-1 legpatinásabb csapatához- köthető - tulajdonosi kör.  
       

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

ferrari f1 fiat forma1 ecclestone fota news corporation fia. rupert murdoch exor cvc f1 eladása