2011. máj 06.

Alonso volt a leggyorsabb az első edzésen, Vettel rommá törte autóját

írta: FormaNet
Alonso volt a leggyorsabb az első edzésen, Vettel rommá törte autóját

A pénteki nap első szabadedzésén Fernando Alonso, valamint a Mercedes két versenyzője, Nico Rosberg, és Michael Schumacher bizonyult a leggyorsabbnak. A Red Bull német világbajnokának, Sebastian Vettelnek a hírhedt nyolcas kanyarban sikerült összetörnie autóját, a két McLaren pedig csak az utolsó pillanatban hajtott ki a pályára, és ennek köszönhetően végül utolsóként zárták az első tréninget. 

Esős, hűvös időben zajlott a Török Nagydíj hétvégéjének első edzése, és az előrejelzések szerint hasonló időjárás jellemzi majd a hátralévő napokat is, bár az időmérőre és a versenyre nem számolnak csapadékkal a meteorológusok. 

A teszpilóták közül Daniel Ricciardo ismét lehetőséget kapott a Toro Rossónál, illetve a Team Lotus pedig Karun Chandhokot ültette be Heikki Kovalainen autójába.
A mezőny gyorsan letudta az installációs köröket, kivéve Narain Karthikeyant, aki a pálya szélén ragadt, miután leállt alatta az autója. A csapatrádiós párbeszédből kiderült, hogy az indiai pilóta állította le a motort, és később a BBC-nek elmondta, hogy elővigyázatosságból, mert csapata az adatokból valamilyen problémát vélt felfedezni. 
Az első mért időre majd 30 percet várni kellett, a sort Jerome D’ Ambrosio és Sebastien Buemi nyitotta, az élmenők közül pedig Fernando Alonso, valamint Nico Rosberg kezdte meg leghamarabb a munkát. 
Néhányan kipróbálták a intermediat abroncsokat, többek között Lewis Hamilton, Vitalíj Petrov és Fernando Alonso is, de egy-egy kör után gyorsan le is cserélték esőgumikra. 
A Pirelli a következő helyszínre egy extra kemény keverékkel érkezik, melyet a mai napon tesztelnének a csapatok, ám ez egyelőre felejtős. 

Egy óra elteltével 16 pilóta neve mellett volt mért idő, a top csapatok közül pedig egyedül már csak a McLaren hiányzott a tábláról. Az élen ekkor Fernando Alonso állt 1:38.670-es idővel, mögötte Rosberg és Heidfeld már nagyjából másfél másodperccel volt elmaradva. A spanyol még az intermediat abroncsokon futotta meg legjobb idejét, ezért már ekkor számítani lehetett arra, hogy ezt nem nagyon fogják űberelni.

A bajnokság éllovasa, Sebastian Vettel is csak az utolsó fél órában hajtott ki a pályára, de mindössze négy kört sikerült megtennie, mielőtt rommá törte autóját. Az intermediat gumikon Vettel először a 11-es kanyarban csúszott meg, ám ekkor még sikerült megfognia az RB7-et, a következő körben azonban a 8-as fordulónál ráhajtott a vizes kerékvetőre, majd a szemközti korlátnak csapódott. A német pilóta pedig még egy török amulettet is ráfestetett sisakjára („Allah szeme” a néphagyomány szerint megóv mindenféle rontástól), de ez ma nem hozott neki szerencsét. 
 
 
 
 
 Vettel balesete:

További nagy baleset nem történt a másfél óra alatt, mindössze egy-egy látványos piruettel Timo Glock és Michael Schumacher is szórakoztatta a közönséget. A Mercedes versenyzője gyorsan jóvátette hibáját, és felzárkózott Rosberg mögé a harmadik helyre. 
 
A McLaren pilótái csak az utolsó pillanatban hajtottak pályára, de egyedül csak Jenson Button futott mért kört, míg Lewis Hamilton kocsija megállt a bokszkijáratnál. 
 
Első szabadedzés eredménye:


szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá

f1 isztambul formula 1 fernando alonso török nagydíj első szabadedzés