2011. máj 07.

A frontok alakulnak - hadüzenet nélküli háború az F1-ben

írta: FormaNet
A frontok alakulnak - hadüzenet nélküli háború az F1-ben

Aki szelet vet, vihart arat – tartja a közmondás, és ez most különösen igaz a News Corporation, és a Ferrarihoz közel álló EXOR bejelentése kapcsán a száguldó cirkuszra. A bejelentés, miszerint a két cég további cégek bevonásával szeretne egy konzorciumot létrehozni, és ajánlatot tenni a Formula-1 felvásárlására, rendesen felkavarta az F1 – Bernie Ecclestone által mesterségesen fenntartott – állóvizét.

Az előzményekről itt olvashattok

A csapatok ugyanis szeretnék meghallgatni a News Corporation távlati elképzeléseit a Formula-1- jövőjét illetően, és ennek kapcsán szeretnék elérni, hogy szintén tulajdoni részesedést szerezzenek a sportban.
 
A csapatok képviselői egy megbeszélést kezdeményeznek, melynek előszele a négy topcsapat jövő heti megbeszélése lehet. A megbeszéléssel kapcsolatban tegnap a FOTA alelnöke, Eric Boullier szólalt meg először, ő azonban legfőképpen a széria szétszakadásától óvott, illetve attól, hogy a megbeszélések semmi estre sem vehetnek ilyen irányt. Boullier után a FOTA elnöke, a McLaren csapatfőnöke, Martin Whitmarsh is hozzászólt a fejleményekhez, ő azonban egy egészen más megvilágításban beszélt az ügyről a McLaren motorhome-jában, Isztambulban.
 
Whitmarsh elmondta, hogy az istállók nagy lelkesedéssel fogadnák, hogy tulajdont szerezhetnek a sportban, ami az F1 fejlődését, és ami a legfontosabb, hosszú távú stabilitását biztosíthatná.
 
„Az hiszem, kívánatos lenne, ha a csapatok tulajdonosi jogokat szereznének a kereskedelmi jogok kapcsán. A CVC (a jelenlegi tulajdonos) képviselői azt állítják, hogy nem kívánják jelenleg eladni, de nincs az a kockázati tőkebefektető, aki a végtelenségig szeretné megtartani a vállalkozást. Ki tudja? Nincs rálátásom, mert még személyesen nem tárgyaltam a CVC-vel. A csapatok szempontjából az első, és legfontosabb a stabilitás, szeretnénk a sport fenntarthatóságát biztosítani. Ehhez szükség van a megfelelő szintű beruházások előmozdítására, és a sport fejlesztésére. Szükség van a (bevételek – szerk.) megfelelő elosztására. A bevételek biztosítják a csapatok számára ezen elsődleges célok fenntartását. Aki a legnagyobb részt birtokolja ebből, azok nem a csapatok. A stabilitás az kívánja meg, hogy a jövőbe fektessünk be, és ehhez szükség van a megfelelő elosztásra a csapatok között, és ha ezek a dolgok megvannak, az jó a tulajdonosoknak is, bárkik is legyenek azok. Azt hiszem a jövőben az összes csapat szeretne rész vállalni egy ilyen tulajdonosi modellben, amennyiben a jelenlegi tulajdonos szeretné eladni. Nem kizárt, hogy egyszer még így lehet, majd meglátjuk."
 
Az ügy kapcsán a FOTA ülésezik vasárnap, hogy megvitassák a News Corporation bejelentése után kialakult helyzetet. Whitmarsh támogatná, hogy az alakulatok egységesen kezdjenek tárgyalásokat a média birodalom képviselőivel, ha a helyzet úgy alakul.
 
„Meg fogjuk beszélni. Ez lesz az első alkalom, hogy a csapatok leülnek egymással, és tárgyalnak a héten történt bejelentésről. Hasznos lesz meghallgatni az emberek véleményét. Kezdeményezzük, hogy a csapatok minél jobban működjenek együtt a kommunikáció tekintetében, hogy a FOTA ülésein már tudjuk, ki mit gondol a dolgokról. Mi mindannyian ugyanazon az oldalon állunk, és ami a jövőt illeti egy irányba visz a stratégiánk mind a sport, mind a kereskedelmi szempontok tekintetében.”
 
Whitmarsh arra a kérdésre is pozitív választ adott, hogy a FOTA hivatalosan is felvállalna-e egy tárgyalást a News Corporationnal, a jövőbeli terveket illetően: „Természetesen. Mi mindenre nyitottak vagyunk, de a kapcsolatunk alapján tiszteletben tartjuk a jelenlegi kereskedelmi jogok birtokosának szempontjait, és a tárgyalások ezen határokon belül történhetnek.”
 
Whitmarsh azt is elárulta, hogy nem lenne ellenére a CVC esetleges felvásárlása: „Izgalmas kérdés. Ha vannak olyan szervezetek, akik új dolgokat indíthatnak el a sportban, akkor azt gondolom,hogy ezt ösztönözni kellene.”
 
A FOTA elnöke arról is beszélt, hogy a kialakulóban lévő együttműködés a News Corporation és a Exor között, a Ferrari kapcsolatait is felveti (az anyacég, a Fiat vonatkozásában), ami már nem az első lépés lehetne egy szakadár széria kialakítására.
 
"Nem hiszem, hogy most bárki is szeretne egy ilyen fenyegetést. Meg kell találnunk a fenntartható kereskedelmi fejlődést. Beruházásokat szeretnénk látni. A meglévő és jövőbeli partnereinknek is az az érdeke, hogy az emberek örömüket leljék a sportban. A szponzorálás tekintetében most láthatunk némi visszaáramlást a szériába, és ez pozitív. Stabil költségekkel próbálunk együtt dolgozni, és igyekszünk a buktatókat kiküszöbölni, feltérképezzük a jövő lehetőségeit, hogy minél többen térjenek vissza a sportba. Remélhetőleg megtaláljuk a pozitív irányt, ami előre viszi a dolgokat" - nyilatkozta a szakember, és egyértelművé tette, hogy a jövőheti megbeszélések (melyen a Ferrari, a McLaren a Red Bull és a Mercedes lesz jelen), a találgatások ellenére nem a News Corporation részvételével folynak majd.
Ugyanakkor azt javasolja, hogy a csapatok, a részvényesek, és a befektetők (az abu dzabi, és bahreini érdekeltségűek többek között) mielőbb kezdjenek tárgyalásokat.
 
„Mindannyian részei vagyunk a szervezetnek. Ezért a részvényeseknek is el kell mondani a véleményüket. De nem az én dolgom, hogy megmondjam, mit kell tenniük” - szögezte le Whitmarsh
 
A FOTA alelnöke, a Renault csapatfőnöke Eric Boullier a következőkkel egészítette ki a mclarenes vezető nyilatkozatát:
„Ha van egy erős érdekcsoport, egy új vevő, aki szeretne belépni az F1 felvásárlásába, azt megértem, ezért konzultálniuk kell a tulajdonosokkal és a csapatokkal. Ez teljesen normális dolog. Ehhez kell a sajtó, hogy feltárja a hátteret, az okokat, és az összefüggéseket."
 
 
Az ügy folytatása minden bizonnyal tartogat még meglepetéseket, és akár váratlan fordulatokat is. Talán azt is kijelenthetjük, hogy nem minden történik úgy, ahogy azt bizonyos érdekcsoportok tervezték, annak ellenére, hogy számolniuk kellett a Formula-1 legfontosabb szereplőivel, a csapatokkal. A dolog folytatását még nem láthatjuk előre, egyelőre Ecclestone legutolsó nyilatkozata az, hogy a Formula-1 nem eladó. Ezt a kijelentést azonban már egy hete tette, azóta valószínű okozott a brit üzletembernek némi fejtörést az események alakulása. A Formula-1 újabb belső háborúja a frontok lassú kialakulásával, jelenleg még valódi hadüzenet nélkül, úgy tűnik már elkezdődött.
 
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória   
 
Szólj hozzá

f1 forma1 fota martin whitmarsh news corporation exor alternatív széria cvc f1 szakadás f1 háború