2011. máj 08.

A Ferrari a szélcsatornát okolja, Kanadára ígér nyerő autót

írta: FormaNet
A Ferrari a szélcsatornát okolja, Kanadára ígér nyerő autót

A Ferrari még a nyáron jelentős változtatásokat tervez a szélcsatornáján, miután a technikai eszköz téves adatai jelentősen hátráltatták a fejlesztések hatékonyságát, és ez vezethetett az idei gyenge szezonkezdéshez.

 A maranellói gyárban működő szélcsatorna téves adatait okolja az alakulat az F150°Italia rossz irányú fejlesztéseiért, és ezt támasztják alá a Toyota németországi csatornájában végzett tesztek és számítások is. 
 
Aldo Costa, az istálló technikai igazgatója is megerősítette, hogy a Toyotánál végzett kísérletek hívták fel a figyelmüket a jelentős problémára, így a saját rendszerüket komoly felülvizsgálatnak, és átalakításnak vetik alá.
 
„Nem szokatlan, ha egy szélcsatornával gondok vannak, de ha ez éppen velünk történik meg, arra sokan odafigyelnek. Megvizsgáltuk a Toyota szélcsatornájában is, így lehetőségünk van arra, hogy három különböző környezetbe szerzett eredményt hasonlítsunk össze, és további segítségként ott van a CFD is. (Computational Fluid Dynamics – számítógépes szimulációs rendszer) Remélem szeptemberre, vagy októberre komoly előrelépést tudunk elérni a csatorna fejlesztése tekintetében. Sok problémát feltártunk és megértettünk, és már jelenleg is így dolgozunk a csatornával. Folyamatosan javítjuk, és reméljük, hogy néhány hónap alatt teljesen elkészülünk vele. A legutolsó végleges átalakítás szeptember-októberre várható."
 
Aldo Costa nyilatkozata tehát az elkövetkező versenyek tekintetében nem túl bíztató, és ehhez még Stefano Domenicalinak, a Ferrari csapatfőnökének kijelentése is párosul, mely szerint az alakulat csak a Kanadai Nagydíjra lesz képes valóban nyerő autót építeni. A maranellói gárda a nem túl sikeres első három verseny után ugyan gőzerővel látott neki a fejlesztéseknek, de a csapatfőnök szerint ezek tökéletesítése még időt vesz igénybe. Domenicali elmondta, hogy az elkövetkező 2-3 versenyen feldolgozzák az új fejlesztések adatait, és várhatóan Kanadában sikerül majd olyan kocsival rajthoz állni, amelyik már győzelemre is képes lehet.
 
Ezek a hírek minden bizonnyal nem okoznak örömet a Ferrari nagyszámú szurkolótáborának, de nem szabad megfeledkezni arról, hogy a tavalyi évben is szinte teljesen vert helyzetből sikerült fordítaniuk úgy, hogy Fernando Alonso az utolsó futamra a legesélyesebb pilótaként érkezett Abu Dzabiba.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 

    

Szólj hozzá

ferrari f1 forma1 formula1 szélcsatorna maranello domenicali aldo costa