2011. máj 10.

Hétvégén átadják a Red Bull Ringet - Az Osztrák GP visszatérhet az F1-be?

írta: FormaNet
Hétvégén átadják a Red Bull Ringet - Az Osztrák GP visszatérhet az F1-be?

Bernie Ecclestone tegnapi kijelentésével minden bizonnyal megdobogtatta a közép-európai Formula-1 rajongók szívét, miszerint a száguldó cirkusz akár a közel jövőben visszatérhet Ausztriába, miután az osztrákoknak ismét van olyan versenypályájuk, ami fogadni tudja az F1 mezőnyét.

 Ez jelentős részben a Red Bull cég milliárdos tulajdonosának, Dietrich Mateschitznek köszönhető, aki felvásárolta a régi A1 Ringet, és mostanra teljesen felújíttatta. Az A1 Ring utoljára 2003-ban fogadta a mezőnyt, akkor Michael Schumacher állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára, második a McLaren színeiben versenyző Kimi Raikkönen volt, míg a harmadik helyet Schumacher csapattársa, Rubens Barrichello szerezte meg.
A létesítményt ma -nem ok nélkül- már nem A1 Ringnek, hanem Red Bull ringnek nevezik.
 
Amikor rákérdeztek Ecclestone-ra az osztrák visszatérés kapcsán, elmondta: „Minden lehetséges. Jó, hogy a pálya újra készen áll. Mindig örömmel mentem oda, mindig szerettem Ausztriát.”
 
Ez az esetleges visszatérés egybe eshet a FOTA azon elképzelésével, hogy visszatérjenek néhány európai pályára, ezzel ellensúlyozva a Formula-1 nagyléptékű ázsiai terjeszkedését. Az új Concorde egyezmény aláírásának a visszatérés lehet egyik előfeltétele is.
 
A zeltwegi helyszínnek magyar vonatkozása is van, mivel 1976-ban Dávid Sándor innen közvetített a Magyar Televízióban sugárzott első Formula-1-es versenyt, így ide köthető a száguldó cirkusz magyarországi térhódításának kezdete.
 
Az Osztrák Nagydíj felélesztését a versenyzők is üdvözölnék, először Michael Schumacher mondott véleményt.
 
„Semmi okát nem látom annak, hogy miért ne térhetne vissza a Formula-1 Ausztriába. Mindig szívesen versenyeztem ott már a Formula Ford és az F3-ban is, az F1-ről nem is beszélve. Szeretem azt a pályát, és ami külön öröm, hogy a vonalvezetését jelentős részben megtartották.”
 
A pálya hivatalos átadása és megnyitó ünnepsége ezen a hétvégen lesz, a két Red Bull és a két Toro Rosso bemutatójával egybekötött parti keretében.
 
Az örömbe egy kis üröm is vegyülhet, hiszen az osztrák pálya közelsége komoly konkurenciát is jelenthet a Hungaroringnek, és nem csak a nézőszám tekintetében. Miután a csapatok húsz versenyben korlátozták az F1-es szezont, és egyre több új pálya csatlakozik a közeljövőben a cirkuszhoz, ez azt jelenti, hogy néhány pálya kikerül a versenynaptárból. A Hungaroring 2016-ig az érvényes szerződés okán biztonságba van, bízzunk abban, hogy a fél éve működő új menedzsment megtalálja azt a tárgyalási pozíciót, ami 2016 után is biztosítja a száguldó cirkusz magyarországi versenyeit.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
Szólj hozzá

f1 forma1 formula1 a1 ring red bull ring osztrák nagydíj