2011. máj 18.

Átadták Silverstone új létesítményét, a Szárnyat

írta: FormaNet
Átadták Silverstone új létesítményét, a Szárnyat

Silverstone-ban kedden hivatalosan is megnyílt az új paddock és bokszutca komplexum, amely - alakja alapján - a  „Szárny” (Wing ) nevet kapta. Az építkezés költsége elérte a 27 millió fontot. Az új létesítményt a kenti herceg nyitotta meg ünnepélyes keretek között.

 
Az 16500 négyzetméteres új épületegyüttes jelentősen nagyobb elődjénél, és az építkezés kis mértékben a pálya vonalvezetését is érintette: a célegyenest áthelyezték a Woodcote és Copse közötti területről a Club és az Abbey közötti szakaszra.
 
A komoly fejlesztés és beruházás biztosítja a száguldó cirkusz Brit Nagydíjának silverstone-i jövőjét, annál is inkább, mivel 2009-ben 17 évre szóló megállapodást kötöttek a Formula-1 kereskedelmi jogait tulajdonló Bernie Ecclestone-al.
 
Damon Hill, a BRDC (British Racing Drivers Club) elnöke elmondta, a fejlesztéseket tovább folytatják, mivel létfontosságúnak tartják, hogy Silverstone felzárkózzon az új, modern pályákhoz, amilyen a sanghaji, vagy az abu dzabi pálya.
 
„Nagyon fontos mindenki számára, hogy sikerüljön. Fantasztikus, hogy most ismét lehetőség van arra, hogy Nagy-Britannia élen járjon a világ motorsportjában.”
 
 
Egyet értett ezzel a kenti herceg is, aki úgy vélte, a felújítással Silverstone megszilárdíthatja helyét, mint a világ vezető motorsport helyszíne.
 
„Nagy nap ez Silverstone számára. Én biztos vagyok abban, hogy Silverstone nem most vált a Wing révén ismertté, de abban is bizonyos vagyok, hogy ez hozzájárul ahhoz, hogy ne csak Nagy-Britanniában, hanem az egész világon sarkalatos pontja legyen a motorsportoknak.”
 
Az új beruházás a tervek szerint az év szinte minden napján jövedelmet, és bevétel termelhet. Képes akár 4000 főt is fogadni konferenciákra, komoly vendéglátó egységekkel rendelkezik, ami szintén hozzájárulhat a gazdaságos működtetéshez.
 
A pálya ügyvezető igazgatója, Richard Phillips azt is elmondta, hogy az új létesítmény építésével párhuzamosan közel ötvenezer ülőhelyet is áthelyeztek az elmúlt 18 hónapban, a jobb beláthatóság, vagyis a nagyobb nézői élmény miatt.
 
A nyitó ünnepségen a tavalyi Brit Nagydíj győztese, Mark Webber is a pályára hajtott, és elégedetten nyilatkozott a tapasztalatairól. Webber kiemelten fontosnak tartotta a fejlesztések kapcsán, hogy a száguldó cirkusz rendezvényei nem lehetnek politikai küzdelmek játszóterei, és erre igen jó példa lehet az új beruházás, valamint az a tény, hogy a nehézségek ellenére Silverstone magánál tudta tartani a versenyeket. Webber a pálya kapcsán nosztalgiával emlékezett vissza Nigel Mansell és Ayrton Senna versenyeire, mert ezeken a nagy csatákon nőtt fel.
 
A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is elégedetten beszélt a látottakról, és az új komplexumról úgy nyilatkozott, hogy az egy igazi, világszínvonalú létesítmény.
 
„Silverstone természetes otthona a nagydíjaknak az Egyesült Királyságban. Számtalan fantasztikus Formula-1-es versenyt láttam itt gyerekként. Mint a Red Bull csapatvezetője szerencsésnek mondhatom magam, mert az elmúlt két évben meg tudtuk nyerni a Brit Nagydíjat, és remélem a nyitó versenyen sikerül a mester hármas. Ide a világ minden tájáról ellátogatnak az F1 szerelmesei, és ez a pálya mindig is vezető helyen volt, az új szárny pedig most már biztosítja az elvárható világszínvonalat -” nyilatkozta Horner a silverstone-i pálya új létesítményeinek átadó ünnepségén.
 
A 2011-es Brit Nagydíj az idei versenynaptár kilencedik állomása, július 10-én kerül megrendezésre.
 
John Surtees, Sir Jackie Stweart, Nigel Mansell, Damon Hill, Jenson Button
 
Két motoros legenda, John Surtees és Valentino Rossi

A tavalyi győztes, Mark Webber

 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 forma1 formula1 wing szárny silverstone brit nagydíj