2011. máj 18.

Az új Pirelli gumik újabb stratégiai kihívást jelenthetnek

írta: FormaNet
Az új Pirelli gumik újabb stratégiai kihívást jelenthetnek

A Pirelli új specifikációjú, kemény keverékű gumiját Spanyolországban használják először versenyen a Formula-1-es csapatok. A gumigyártó szerint az abroncs új stratégiai kihívást jelenthet a csapatok számára.

 
A Pirelli motorsport igazgatója Paul Hembery elmondta: „Az új gumiknál csökken az elhasználódás, ezzel természetesen megnő az élettartamuk. Ez nem hatalmas előrelépés az eredeti kemény keverékhez képest, de azt jelentheti, hogy nő a különbség a lágy és a kemény keverék között, ami még érdekesebbé teheti a versenyt, és a csapatoknak lehetőséget ad további kreatív stratégiák kidolgozására. A barcelonai tesztek alapján úgy véljük, hogy autónként három kiállásra lehet számítani. Barcelonában a bokszkiállás jóval hosszabb ideig tart mint Törökországban, és ez egy olyan tényező, ami meghatározó lehet a stratégia kialakításánál.”
 
A hosszabb bokszkiállásokra tehát mindenképpen oda kell figyelni a csapatoknak, és komoly számolásokat végezni a futam alatt is, az eredményes gumistratégia okán. Az új gumikat már tesztelhették az istállók a Török Nagydíj pénteki szabadedzésén, és az olasz cég is folytatott vizsgálatokat a gumik menettulajdonságaival, és kopásával kapcsolatban, a Toyota TF109 tesztautójával.   

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

 

Szólj hozzá a fórumon

Szólj hozzá

f1 pirelli forma1 formula1 spanol nagydíj gumi stratégia kemény keverék