2011. máj 28.

Alonso az élen az időmérő előtt, Rosberg és Liuzzi csúnyán összetörte kocsiját

írta: FormaNet
Alonso az élen az időmérő előtt, Rosberg és Liuzzi csúnyán összetörte kocsiját

Az időmérő előtti harmadik szabadedzés piros zászlóval indult, és azzal is ért véget Nico Rosberg valamint Vitantonio Liuzzi balesete miatt. A kettő között Fernando Alonso tudta megfutni a leggyorsabb kört Jenson Button és Felipe Massa előtt. Sebastian Vettelnek már nem igazán maradt ideje az opciós abroncsokat kipróbálni, így a németnek meg kellett elégednie egy negyedik hellyel.
 
 
A Monacói Nagydíj utolsó, egy órás szabadedzése nem indult zökkenőmentesen, elsősorban Nico Rosberg számára, aki az első percekben máris rommá törte Mercedesét, amikor az alagútból kihajtva falnak ütközött, majd a sikán bukóterén átszáguldva állt meg. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a csúszás (és a lassítást szolgáló fekvőrendőrökön való ugratás) közben éppen csak nem kapta telibe a terelőkorlátot.
A W02-es eleje mindenesetre rommá tört, többek között kitört az jobb első kerék is, így nagy csoda lenne, ha a kvalifikációra sikerülne helyrehozni a kocsit.
 
Rosberg balesete:
 

 
Rosberg balesete miatt mindössze egy szűk negyven perc maradt az érdemi munkára, hiszen addig mindössze csak Michael Schumachernek volt egy 1:19-es köre.
A piros zászlós szünet után szinte mindenki azonnal kihajtott a pályára, így néhány perc múlva már a mezőny fele feliratkozott a tabellára.
Az edzés felénél az élen álló Fernando Alonso neve mellett már 1:15-ös idő volt, amit előbb Lewis Hamiltonnak, majd a két Red Bullnak is sikerült túl szárnyalnia, ám  ekkor még csak a Mercedesnél kerültek elő a szuper-lágy keverékek, de Michael Schumacher ezzel is csak egy ötödik leggyorsabb kört tudott futni.
A versenyzők dolgát a nagy forgalom is nehezítette, hiszen nem volt könnyű tiszta kört találni.
 
A hajrára még nagy kavarodás volt várható, hiszen ekkor kerültek elő az élmenőknél is az opciós gumik. Alonso rögtön majd egy másodpercet vert az élen álló Vettelre, és 1:14.433-as idejével átvette a vezetést. Jenson Button szintén átugrotta a németet, ám első nekifutásra a szuper-lágy gumikon több mint fél másodperccel volt lassabb a spanyolnál. Felipe Massa ugyan ismét hibázott, és kicsit elmérte a Ste. Devote féktávját, de a brazil szerencsésen megúszta, és még volt ideje egy harmadik leggyorsabb kört futni.
 
A többieknek azonban erre már nem volt lehetőségük, ugyanis néhány perccel a leintés előtt Vitantonio Liuzzi az első kanyarban csúnyán összetörte a Hispaniát, így a tűzijáték elmaradt, mert már csak az utolsó két percre hajthattak ki az autók.
 
Az első hármas sorrendje tehát nem változott, a két Red Bull így csak egy negyedik és egy hetedik helyre elegendő idővel zárta a délelőttöt. A Red Bullok között Michael Schumacher és Lewis Hamilton foglalt helyet.
 
Liuzzi kocsiját valószínűleg szintén nem sikerül délutánra helyrehozni, így az olasz mindenbizonnyal nem vehet részt a vasárnapi futamon, hiszen a szabadedzéseken futott körei nem elegendőek ahhoz, hogy az FIA engedélyezze indulását.
 
A Harmadik szabadedzés eredménye:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 

  

Szólj hozzá

f1 alonso harmadik formula 1 szabadedzés monacói nagydíj