2011. jún 03.

A Group Lotus a bírósági ítélet ellenére is maximálisan elkötelezett a Renault és az F1 iránt

írta: FormaNet
A Group Lotus a bírósági ítélet ellenére is maximálisan elkötelezett a Renault és az F1 iránt

A Renault névadó szponzorának, a Group Lotusnak a vezére, Dani Bahar kijelentette, hogy cége a múlt heti bírósági ítélet ellenére is maximálisan elkötelezett a Renault, és a Formula-1 irányába.

 
A brit bíróság részben a maláj gyár ellen döntött, miután megállapította, hogy a tavalyi évben végig versenyző, a legendás Lotus nevet a száguldó cirkuszban visszahozó Tony Fernandes csapata, továbbra is jogosan használhatja a Team Lotus nevet.
 
Tony Fernandes a Lotus név használatára először a Group Lotus cégóriástól kapott engedélyt, majd miután a maláj autógyártó a Renault főszponzoraként beszállt az F1-be, megtiltotta a további névhasználatot. Ekkor Fernandes a Team Lotus név tulajdonosával, a legendás James Hunt testvérével, David Hunttal állapodott meg, és az idei évtől már Team Lotusként nevezett az istálló. Ezt a Group Lotus sérelmezte, és bírósághoz fordult azzal, hogy betiltsák Fernandes csapatának név és logó használatát. Az ítélet egy hete megszületett: két Lotus marad a király-kategóriában.
 
Bahar azonban továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy két Lotus jelenléte az F1-ben zavaró lehet, és ezzel részben sérülnek a cég marketing érdekei is, de ennek ellenére, teljes elkötelezettségükről biztosította a Renault-t.
Bahar az ítéletet részben azért saját sikernek is tekinti, hiszen a bíróság azt is megerősítette, hogy az F1-en belül ők is használhatják a Lotus nevet, ez pedig azt is jelenti, hogy a maláj autógyártó hosszú távon tervezhet a szériában.
 
„Elkerülhetetlen, hogy néha zavaró lehet a két hasonló Lotus név. Egyrészt a szurkolók, és a publicisták számára, valamint a kommentátoroknak is oda kell figyelniük, hogy ne keverjenek össze bennünket. Anyacégünk , a Proton, teljes mértékben támogat bennünket, és keressük a további lehetőségeket, hogy ez a kérdés az F1-ben mindenki számára megfelelően tisztázódjon. A támogatás legfontosabb vonatkozása, hogy jövőbeli terveinket a finanszírozás tekintetében is biztosítják. Boldog vagyok, hogy bejelenthetem, a Proton segítségével az öt éves üzleti tervünkre tudunk koncentrálni, és meggyőződésem, hogy a Group Lotus haszonnal kecsegtető befektetés lesz az F1-ben. A Protonnal hihetetlenül szoros a kapcsolat, és minden tervünket száz százalékosan támogatják.”
 
Bahar elmondta, hogy a cég marketing stratégiájában a száguldó cirkuszban való jelenlét az egyik legfontosabb tényező, és a távlati terveikben nem csupán a részvétel, hanem a győzelem is elérendő célként szerepel. Az üzletember természetesen tisztába van azzal, hogy az eredmények nem jönnek egyik napról a másikra, de a kitartás és a rengeteg munka eredményéről nincsenek kétségei. Példaként az IndyCart említette, ahol tavaly még csak egy autóval vettek részt, idén már három autójuk is a rajtrácson van, és jövőre a jelek szerint már motrszállítóként is jelen lesznek az amerikai szériában.
A költségek kapcsán a szakember úgy véli megtérülő befektetés lesz, és autógyártóként nem engedhetik meg maguknak, hogy ne vegyenek részt az autósportok csúcsát jelentő száguldó cirkuszban.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
Szólj hozzá

f1 forma1 lotus renault team lotus lotus névhasználat