2011. jún 13.

Nincs büntetés, Button megtarthatja idei első futamgyőzelmét

írta: FormaNet
Nincs büntetés, Button megtarthatja idei első futamgyőzelmét

Jenson Button megtarthatja tegnapi győzelmi trófeáját, a versenybírók a futam után nem tartották szükségesnek a brit pilóta megbüntetését, csapattársával, Lewis Hamiltonnal, és a Ferrari versenyzőjével, Fernando Alonsóval történt ütközése miatt.

 A leginkább észrevétlen vezetési stílusáról ismert Jenson Button igen hektikus napot fogott ki Kanadában, és előbb saját csapattársával, majd egyik legfőbb riválisával, Fernando Alonsóval akasztotta össze nem létező bajuszát. Mindkét ellenfél kiesett a versenyből, míg Jenson 1-1 defekttel, és utólagos vizsgálatokkal lett gazdagabb. 
 
Idei első, összességében pedig tizedik győzelmét bezsebelő brit a 37. körben még az egy pontot érő tizedik helyért harcolt  a Ferrari spanyoljával, amikor a hármas kanyarban összeért a Ferrari jobb hátsó, illetve a McLaren bal első kereke. Alonso kipördült, és végetért a versenye, Button pedig egy bal első defekt elhárítása után visszatérhetett a pályára. 
 
Ez volt a második olyan incidense, melyet a versenybíróság utólag vizsgált, és végül úgy ítélték meg, hogy Button részéről nem történt olyan szabálytalanság, ami büntetés von maga után. A bírák Mindkét pilótát és a csapatok képviselőit is meghallgatták a futam után, majd ennek alapján (és a látottak figyelembe vételével) hozták meg döntésüket, mely szerint egyszerű versenybaleset történt, és ugyanez a döntés született a verseny nyolcadik körében történet balesetnél is. 
 
Hamilton a 13-as kanyarban előzési manőverbe kezdett csapattársa ellen, aki ráhúzta autóját, így hely hiányában a 3-as számú McLaren nem csak hozzáért Jenson kocsijához, de a betonfallal is találkozott.
 
A versenyzők meghallgatása után a stewardok elfogadták, hogy a szabályosan előző Hamiltont Button csak akkor vette észre, amikor már elkerülhetetlen volt az ütközés.  
 
A Ferrari csapatfőnöke, Stefano Domenicali úgy véli, Button hibázott az Alonsóval történt ütközés során, ám hozzá tette, nem hibáztatja teljes mértékben a brit pilótát.
 
„Általánosan elfogadott dolog, hogy ha a jobb hátsó kerékhez a hátulról érkező bal első kereke hozzá ér, ez ezzel jár. A feltételek persze speciálisak voltak, mert Jensonnak az autója abban a pillanatban alulkormányozott volt. Ma nem volt szerencsénk. Fernando beragadt középen, és nem volt esélye az újraindítás után. Ez nem a mi napunk volt, ez van”- nyilatkozta a ferraris csapatvezető. 
 
A McLaren párosa között is teljes mértékbe szent a béke, sőt Hamilton már közvetlen a futam után úgy nyilatkozott, hogy csapattársa valószínűleg nem látta őt, majd a leintést követően szívből gratulált futamgyőzelméhez. 

"Jenson ma remek munkát végzett, és megérdemli a mai győzelmet. Tiszta szívből gratulálok neki, és boldog vagyok, hogy csapatunk ismét győzni tudott, és újra mi voltunk azok, akik meg tudták fogni a Red Bullokat"- mondta a pórul járt mclarenes. 
 
Hamilton-Button incidens:

 
Alonso - Button incidens


 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
Szólj hozzá

f1 forma1 lewis hamilton fernando alonso jenson button domenicali kanadai nagydíj montreáli ütközések