2011. jún 22.

A franciák 2013-ban visszatérnének az F1-be, ez a Belga Nagydíjat is megmentheti

írta: FormaNet
A franciák 2013-ban visszatérnének az F1-be, ez a Belga Nagydíjat is megmentheti

A jelek szerint Alain Prostnak, a franciák négyszeres világbajnokának imái felsőbb szinten is meghallgatásra találtak. Na nem az égieknél, de a Francia Nagydíj szempontjából talán éppen elég, hogy a miniszterelnök, Francois Fillon egy munkacsoportot hozott létre annak érdekében, hogy készítsenek egy tanulmányt milyen lehetőségek vannak a Formula-1 visszatérésére az országba.

A csoportnak tagja Gerard Neveu is, aki a Paul Richard versenypálya vezetője, mely pálya 1971 és 1990 között összesen 14-szer fogadta a száguldó cirkusz mezőnyét. Így elképzelhető, hogy a mostani elképzelések szerint ezzel a pályával szeretnének a franciák visszatérni az F1 futamokat rendező országok közé.
 
A pálya jelenleg is aktív, így ha sikeresen pályáznak, akár már 2013-ban újra lehetne Francia Nagydíj a Formula-1 versenynaptárában.
 
Az elmúlt három évben számtalan project indult az F1 visszatérése kapcsán, ám ezek vagy eleve hallva született elgondolások voltak, vagy finanszírozási hiányosságok miatt idő előtt megbuktak.
A most felállított csapat legfontosabb feladata a megfogalmazás szerint: „Javaslattétel, amely alapján újra F1-es nagydíjat szervezhet Franciaország.”
 
Az ügy komolyságát igazolja az a tény is, hogy a Le Mans-i születésű, és a klasszikus versenyekhez igen komolyan kötődő Neveu mellett, a team tagjai között van egy ex-miniszter, és a Lotus-Renault csapatfőnöke, Eric Boullier is.
 
A Magny-Cours-i futam 2008 után pénzügyi problémák miatt került ki a száguldó cirkusz programjából, de a válság jelei már 2004-től jelentkeztek. Az egyre növekvő veszteség 2008-ra már stabilan hétszámjegyűvé vált, ami teljesen ellehetetlenítette a további finanszírozást.
Az utolsó Francia Nagydíj győztese a Ferrari pilótája, Felipe Massa volt, az akkor szintén a maranellói csapatnál versenyző Kimi Raikkönen és a Toyota pilótája, Jarno Trulli előtt.
 
Az azóta eltelt időszakban sokan tettek azért, hogy visszaszerezzék a száguldó cirkuszt Franciaországnak. Született olyan ötlet is, hogy a párizsi Disneyland körül alakítsanak ki egy utcai pályát, és Magny-Cours is szerepelt az elképzelések között.
 
A Francia Nagydíj esetleges visszatérése az országba egyelőre olyan elképzelés szerint történhetne, hogy – a Német Nagydíj mintájára - éves váltásban szerveznének futamot a Belga Nagydíjjal. Egy ilyen váltott futamrendezésnek kedvezőbb a finanszírozási feltétele, és nem utolsó sorban komoly segítséget jelenthet a szintén anyagi nehézségekkel küzdő Spa-Francorchamps F1-ben maradásához.
 
Szöveg: FormaNet, Varga Viktória
 
 
 
 
 
 
 
 
Szólj hozzá

f1 forma1 formula1 francia nagydíj paul richard circuit