2011. jún 24.

Mark Webber volt a leggyorsabb a valenciai első szabadedzésen

írta: FormaNet
Mark Webber volt a leggyorsabb a valenciai első szabadedzésen

Az Európa Nagydíj első szabadedzésén Mark Webber bizonyult a leggyorsabbnak, mögötte pedig Vitalíj Petrov már majd egy másodperces lemaradásban a második legjobb időt futotta. Harmadik-negyedik helyen Fernando Alonso és Lewis Hamilton zárt, míg Sebastian Vettel csak a 16. lett.
 
Mivel az utcai pályákra jellemzően az aszfalt még meglehetősen koszos az első napon, így nem meglepő, hogy az első fél órában még csak hat versenyző iratkozott fel mért körrel a listára. A Force India tartalékja, Nico Hülkenberg 1:43-as idővel vezette a sort, rajta kívül pedig a Williams újonca Pastor Maldonado, a hazai közönsége előtt versenyző Jaime Alguersuari, és Toro Rosso tesztpilótája, Daniel Ricciardo, valamint a két Mercedes sorakozott fel.
 
A két tesztpilótán kívül, a Team Lotusnál Jarno Trulli helyén Karun Chandhok kapott lehetőséget a csapattól péntek délelőttre. Hülkenberg hét kör után fejezte be hétvégéjét, mert a 12-es kanyarnál megcsúszott, és az autó hátuljával kicsit elkapta a falat. A VJM-04 futóműve megsérült, így csak a délutáni tréningen gurulhat újra pályára. Chandhoknak még ennyire sem futotta, ugyanis az installációs körök után műszaki probléma miatt kénytelen volt visszaállni a garázsba, és ezzel véget is ért számára a gyakorlás.
 
A csapatok idén először használják a fehér jelöléssel ellátott közepes keverékeket, így a mai napon ennek tesztelés kapta a fő hangsúlyt, és hogy megkönnyítse a csapatok dolgát, a Pirelli még egy plusz garnitúrát is kiosztott minden versenyzőnek.
 
A legesélyesebb alakulatok közül elsőként a Ferrari lendült akcióba, és Felipe Massa szinte rögtön az élre állt 1:42-es idejével, amit csapattársa pillanatokon belül több mint fél másodperccel túlszárnyalt. A Ferrari és a McLaren is egy új, módosított első szárnnyal érkezett Spanyolországba, és a wokingiaknál délelőtt Jenson Button tesztelhette az új elemet, amivel Button máris felzárkózott az immár 1:41-es köröket futó Ferrarik mögé.
 
A Ferrari uralom azonban csak addig tartott, míg mindenki nagy riválisa, a Red Bull munkához nem látott. Mark Webber rögtön egy második legjobb idővel indított, ez követően pedig 1:40.403-as idejével az élre állt. Ezt a leintésig már senkinek nem sikerült túlszárnyalnia.
Némi meglepetésre Webberhez legközelebb Vitalíj Petrov került, de az orosz versenyző legjobb köre így is több mint nyolc-tizeddel maradt el a Red Bull idejétől.
A Ferrarik közé beférkőzött Lewis Hamilton, és Nick Heidfeld, így Massa és Button a hatodik és hetedik helyre esett vissza.
A világbajnokság éllovasa minden bizonnyal most nem a kvalifikációra gyakorolt, inkább nehéz autóval körözhetett, hiszen mindössze csak a 16. legjobb időt érte el, és nem kevesebb, mint két és fél másodperccel volt lassabb kollégájánál.
 
A Mercedesek egyelőre a középmezőnyt erősítik, míg a sort ( az idő nélküli Chandhokot leszámítva) a két Hispania zárta.  
 
Az első szabadedzés eredménye:
 

 Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon 

 

 

A Blog támogatója a SPEEDBLACK Hungary 

Szólj hozzá

f1 valencia formula 1 európa nagydíj mark webber első szabadedzés