2011. júl 02.

Montezemolo hurráoptimizmusa, avagy üzenet a Pirellinek?

írta: FormaNet
Montezemolo hurráoptimizmusa, avagy üzenet a Pirellinek?

A Ferrari kétszeres világbajnok pilótájának, Fernando Alonsónak az Európa Nagydíj után tett meglehetősen pesszimista nyilatkozatával - ami úgy hangzott, hogy „ha valaki úgy véli, hogy még bajnokságot nyerhetünk, az nem ért a Formula1-hez” - úgy tűnik a maranellói gárda elnöke, Luca di Montezemoló nem ért egyet.

Az olasz a napokban elmondta, a Ferrari soha sem adja fel, és a Red Bull nyomasztó fölénye, és előnye ellenére is úgy gondolja, még nincs minden veszve, és akár bajnokok is lehetnek. A Ferrari idei legjobb eredménye az Alonso által elért második hely, amit az elmúlt hétvégén Valenciában, az Európa Nagydíjon sikerült megszereznie.
 
A spanyol pilóta jelenleg a világbajnoki tabella ötödik helyén áll, 99 ponttal lemaradva az éllovas, Sebastian Vettel mögött. A konstruktőrök versenyében a Ferrari a harmadik a Red Bull és a McLaren mögött, pontosan 166 pont különbséggel az élen állótól, és 77 ponttal a wokingi alakulattól.
 
A nagy különbség ellenére Montezemolo úgy gondolja, egész évben nyomás alatt kell tartaniuk a riválisokat, és folyamatosan csökkentve a távolságot, az elkövetkező 11 versenyen még lehet keresnivalójuk a bajnoki címért folytatott küzdelemben.
 
"Az elmúlt napokban Stefano Domenicalival és a mérnökökkel elemeztük a helyzetet. A munkálatok következtében látható a javulás a szezon korai szakaszához képest, de még több újításra is szükség lesz. A helyzetünk mindkét bajnokságot tekintve igen nehéz, de nem akarok olyan beszédet hallani, ami a feladásról szólna. Folyamatosan próbálunk előre haladni, és minden versenyen harcolni a győzelemért, ez elengedhetetlen a Ferrari számára. Természetesen mi is beszélgetünk már a 2012-es autónkról, de ez teljesen természetese az év ezen szakaszában. Én hiszek abban amit Domenicali és a csapat csinál, és meggyőződésem, hogy hamarosan láthatjuk majd a munkájuk eredményét."
 
A Ferrari elnöke elismerte, hogy az év eleji teszteknél még elégedett volt a csapat által bemutatott teljesítménnyel, és az eredményektől függetlenül elégedett az F1 idei mutatványával, és itt kitért a Pirelli tevékenységére is.
 
"Úgy gondolom a szezon elején még bíztatóan alakultak a dolgok. Azt kell mondanom, minden verseny kiszámíthatatlan volt, tele előzésekkel, ami érdekes a nézők számára mind a lelátókon, mind a tv készülékek előtt. Azt a célkitűzést, amit a Formula-1 kitűzött magának, azt hiszem elérte. Kihasználnám az alkalmat, hogy gratuláljak a Pirellinek az F1-be való visszatéréshez. Nem vagyok igazán meglepve, igen jó a kapcsolatunk, jól ismerjük őket már hosszú ideje, tekintettel arra, hogy ők a beszállítóink az extrém nagy teljesítményű utcai autóinkhoz."
 
Hogy a Ferrari elnökének hurráoptimizmusa mennyire áll közel a realitásokhoz, az elkövetkező futamokon kiderülhet, a Pirrellihez intézett gondolatai azonban felvethetnek néhány kérdést.
 
Mielőtt az olasz gumibeszállító döntött volna a Brit Nagydíjon használatos keverékekkel kapcsolatban, a Ferrari nyilatkozataiban célzást tett arra, hogy a kemény keverékű abroncsokon nem lesz esélyük Silverstone-ban a Red Bull ellen. Erre a Pirelli igen határozottan reagált, és egyértelművé tette, hogy a döntésében nem a maranellói gárda véleménye fogja befolyásolni. Végül a kemény keverék mellett döntött az olasz gyártó, ami tovább nehezíti a legendás alakulat helyzetét, és ennek több fórumon is hangot adtak.
 
A kérdés tehát az lehet, hogy Montezemolo Pirelli kapcsán tett nyilatkozata mennyire volt őszinte a gratuláció vonatkozásában. Mert ha az volt, nem kell tovább ragozni a dolgot. Azonban a Ferrariról köztudott, hogy nem áll tőle távol, az erőpolitika alkalmazása, és mint olyan, a megszólalás tartalmazhat egy bújtatott üzenetet, ami a két cég jövőbeli együttműködésére vonatkozhat.
 
Mint tudjuk, a Formula-1 hatalmas üzlet, így már nem nagyon találkozhatunk a sportban önzetlen, érdek nélküli résztvevőkkel. Az üzlet pedig nagyon komoly taktikai játék is egyben. Semmiképpen sem szeretnénk összeesküvés elméletet gyártani a nyilatkozat kapcsán, de mint egy lehetséges opció, a burkolt nyomásgyakorlás is benne van a kalapban.

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

ferrari f1 pirelli forma1 formula1 montezemolo f1 nyomásgyakorlás