2011. júl 19.

Az ember, aki nem indulhatott volna a futamon, de nem érdekelte - 15 perces F1-es karrier

írta: FormaNet
Az ember, aki nem indulhatott volna a futamon, de nem érdekelte - 15 perces F1-es karrier

A Formula-1 több mint hatvan éves történetébe számtalan pilóta, csapat vagy éppen tervező írta be magát teljesítményével, kimagasló eredményével, vagy éppen botrányos megnyilvánulásával. A száguldó cirkusznak mindig megvolt az éppen ügyeletes fenegyereke, aki kirívó viselkedésével, tettével, nyilatkozatával, hívta fel magára a figyelmet.

 
Ez az év sokak szerint Lewis Hamiltoné, aki mostanában bőven szolgáltat témát a szakmának és közönségnek egyaránt. De akár említhetnénk Juan Pablo Montoyát is, aki (aki eredményei mellett) szintén számtalan "érdekes" cselekedetével tette magát emlékezetessé az F1 rajongók számára.
 
Arra azonban csak egyetlen példa akad, hogy olyan pilóta induljon el egy futamon, akinek semmi keresnivalója sem volt a mezőnyben. Ő Hans Heyer volt, aki egyedüliként a száguldó cirkusz eddigi történelmében, illegálisan vett részt egy Formula-1-es futamon.
 
Az eset 1977-ben a Német Nagydíjon történet, akkor, amikor a Hockenheimring átvette a futamrendezés jogát a Nürburgringtől.
Heyert aki három évvel korábban megnyerte az Európai Túraautó Bajnokságot, a Penske új csapata, az ATS  hívta meg vendégszerepelni a Német Nagydíjra, ám az időmérőn négy tizedmásodperccel elmaradt a kvalifikációhoz szükséges időtől. 
A németnek nem volt nagy tapasztalata az együléses autókkal, így az eredménye (eredménytelensége) nem volt meglepő. Ez azonban a legkevésbé sem hátráltatta abban, hogy a versenybírók lankadó figyelmét kihasználva, a bokszutcából a mezőny után induljon PC4-es autójával. 
A stewardok hamar észrevették a mezőny potyautasát, ám hiába próbálták kiinteni fekete zászlóval, a németnek esze ágában sem volt abba hagyni a versenyzést, és ezzel elrontani szórakozását. Végül a kilencedik kör után az autó váltója felmondta a szolgálatot, ezzel Heyer 15 perces F1-es versenyzői karrierje véget is ért. Ez a negyed óra azonban elég volt arra, hogy feliratkozzon a király-kategória botrányhőseinek listájára, és örökre beírja magát a széria történelmébe. 
 
Heyer versenyző pályafutása alatt több szériát is kipróbált, és összességében 999 versennyel a háta mögött vonult vissza 1989-ben. Nevét természetesen eztán sem feledték el, és 2004-ben a Norisringen Kris Nissen felkérésére, a ADAC Volkswagen Polo kupán újra versenyautóba pattant, és ezzel meglett az ezredik futam is. 
 
Fia, Kenneth szintén autóversenyző, jelenleg a ADAC GT Masters sorozatban versenyez, egy Ford GT volánja mögött, a svájci Matech csapatánál. Az, hogy Kenneth apja nyomdokaiba kíván-e lépni - már ami az F1-es karrierjét illeti-, még a jövő zenéje, de ha igaz az "alma nem esik messze a fájától" mondás, akkor a fiú esetleges feltűnése komoly biztonsági intézkedéseket igényelhet.
 
       

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

Szólj hozzá a fórumon  

Szólj hozzá

f1 forma1 f1 botrány német nagydíj 1977 illegális indulás hans heyer